Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vystrčil po ostré kritice z Číny: „Já jsem Tchaj-wanec.“ Česka se zastala Čaputová i Francie

Aktualizováno -
1. září 2020
20:15
Autor: ČTK - 
1. září 2020
07:15

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pokračuje v návštěvě Tchaj-wanu, kde obdržel medailil. S odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: "Já jsem Tchaj-wanec". Po kritice, která se na něj snesla z Číny, se Česka zastal německý ministr zahraničí Heiko Maas. Solidaritu vyjádřila Česku Francie. Podle francouzského ministerstva zahraničí je reakce Pekingu nepřijatelná a vztahy mezi EU a Čínou musejí být založené na vzájemném respektu a dialogu. Za nepřijatelné označila výhrůžky slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil přiletěl se senátní a podnikatelskou delegací na Tchaj-wan v neděli, zůstane zde do pátku. Jeho návštěva vyvolala silný odpor Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii.

Čínský ministr zahraničí Wang I v pondělí řekl, že český představitel zaplatí vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Vzbudilo to řadu reakcí nejen v Česku.

Za nepřijatelné označila výhrůžky Číny slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle ní jsou vztahy Evropské unie a Číny jsou založené na dialogu a vzájemném respektu. „Slovensko stojí při České republice,“ napsala také Čaputová.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se v úterý zastal Česka, kterému Čína kvůli návštěvě Tchaj-wanu pohrozila. Nátlak do politiky nepatří, Berlín očekává respekt.

Solidaritu Česku vyjádřila i Francie. „Evropsko-čínské vztahy musejí být založené na dialogu, principu reciprocity a vzájemném respektu, což jsou klíčové podmínky pro prohlubování našeho partnerství,“ uvedla podle agentury AFP mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Agnès von der Mühllová. „V této souvislosti je nepřijatelná jakákoli výhrůžka členskému státu EU a my vyjadřujeme solidaritu s Českou republikou,“ dodala.

Medaile pro Vystrčila

Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun udělil Vystrčilovi medaili za parlamentní diplomacii. Jou řekl, že Vystrčil je prvním předsedou Senátu, který za posledních 45 let vystoupil na zasedání Legislativního dvora, tedy v tchajwanském parlamentu.

Jou zároveň poznamenal, že toto udělení medaile za parlamentní diplomacii je první v tomto volebním období tchajwanského parlamentu. Vystrčilovi poděkoval za to, že na Tchaj-wan přijel, a to i přes „odpor mocností“. Jeho cesta podle něj podporuje univerzální hodnoty svobod. Česko ocenil jako zemi, která vystupuje proti autoritářství a útlaku.

Demokratické principy nade vše

Vystrčil za udělení medaile poděkoval. Vnímá ji jako ocenění celého českého Senátu, kterému poděkoval za podporu. Zopakoval, že Senát považuje za nejdemokratičtější českou instituci.

Předseda českého Senátu ve svém projevu mluvil o roli světových demokratických parlamentů při obhajobě demokratických principů. „Obhajoba demokratických principů totiž není ničím jiným než obhajobou a ochranou svobodné demokratické duše našich společností,“ řekl tchajwanským zákonodárcům.

Je podle něj povinností každého demokrata podporovat všechny, kteří hájí demokratické principy. Je proto rád, že mohl se senátní delegací na Tchaj-wan přijet.

Vytrčilovi tleskali ve stoje

Připomněl zároveň Kennedyho projev, ve kterém se někdejší americký prezident vymezil proti komunismu a podpořil obyvatele západního Berlína. Kennedy tehdy pronesl slavnou větu „Ich bin ein Berliner“ (Jsem Berlíňan).

Na závěr projevu v tchajwanském parlamentu Vystrčil prohlásil: „Dovolte mi tedy nyní, abych i já vyslovil osobně svoji podporu Tchaj-wanu a nejvyšší hodnotě svobody, abych skončil své dnešní vystoupení tady u vás v Legislativním dvoře, tady u vás na Tchaj-wanu, možná skromnějším, ale stejně důrazným prohlášením: Já jsem Tchajwanec. Wo shi Taiwan ren.“

Zákonodárci šéfa českého Senátu, který závěrečná slova pronesl v čínštině, odměnili dlouhým potleskem vestoje.

Kromě medaile Jou jako symbol poděkování předal Vystrčilovi parlamentní kladívko. Společně také otevřeli panelovou výstavu o České republice, která je umístěna v budově parlamentu.

Šéf Senátu: Neporušujeme princip jedné Číny

Na následné tiskové konferenci se Vystrčil vyjádřil k čínské kritice jeho návštěvy. „My jsme přesvědčeni, že na základě uzavřených dohod návštěva nijak neporušuje politiku nebo princip jedné Číny, tak jak ho vnímá a jak je vlastní České republice,“ řekl Vystrčil na novinářský dotaz.

„My se v žádném případě nestavíme proti výhodným a rovným vztahům s Čínskou lidovou republikou, stejně jako chceme mít vzájemně výhodné a rovné vztahy s Tchaj-wanem,“ doplnil.

Velký zájem o českou misi

Vystrčil odmítl, že by se cestou proti někomu vymezoval. „Jsme tady proto, abychom sdíleli stejné hodnoty a abychom navázali vzájemně výhodnou ekonomickou, hospodářskou, vědecko-výzkumnou spolupráci a abychom potvrdili, že jsme suverénní, samostatnou zemí,“ řekl Vystrčil.

Návštěva předsedy českého Senátu na Tchaj-wanu od začátku budí značnou pozornost médií. Již na letišti na Vystrčila čekaly desítky novinářů a dnes byl zájem o českou delegaci v parlamentu ještě intenzivnější.

Video  Spokojený předseda Senátu Miloš Vystrčil po setkání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeo. Ten mimo jiné oficiálně podpořil Vystrčila v cestě na Tchaj-wan. (12. 8. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

tokarev ( 2. září 2020 16:07 )

není to trochu předčasně,nebo jste jasnovidec?

JuldaFuciku ( 2. září 2020 12:54 )

Hergot ono se to neposlalo celý, zatracená cenzůra dnešní doby, pro tohle jsem teda Storky z voprátky nepsal, fakt jako né...Tak jen abych to dokončil: je krásné sledovat jak z toho může všem rudým a spol., prasknout cévka, jak se čílí a začínají brousit srpy a čistit zaprášená kladívka. Je to fakt radost a my ostatní se u toho náramně bavíme ...Jen tak dál Mílo, už se moc těším na další dovču, jsem zvědav kam to bude

JuldaFuciku ( 2. září 2020 12:29 )

No není krásné, jak ten bezvýznamný člověk, kterého nikdo nevolil, nikdo nechce, představitel naprosto zbytečné instituce, bez které by přece bylo o tolik líp, dokázal na*rat a urazit tolik "lidí" včetně oficiálních představitelů cizího státu. Rudí bolševici, Zemanovci, Ovčáčkovci, flastenci, Slávisti, Tvrdíkovci, Kellnerovci a jiní vlezdo***ci, které lze považovat za tu jedinou a pravou sůl národa . Nas*at je, a to jen proto, že borec letěl na Taiwan poděkovat za pomoc při řešení Čínské chřipky, a domlouvat kšefty pro rozšíření ekonomické spulupráce. Tleskám zdejším podržtažkám dávno mrtvého režimu, které si mezi měněním plných plýn a sledováním baran­dovu/­šlágru­/twit­teru jirku z ovčína, dokázali i přečíst tak dlouhý článek

ANO_nam_bude_lip ( 2. září 2020 10:07 )

A soudruh Zeman to dotáhl až na prezidenta!

diam ( 2. září 2020 09:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa