Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Děkan ostravské Lékařské fakulty Martínek oznámil rektorovi své rozhodnutí rezignovat

Arnošt Martínek. foto: ČTK

Ostrava - Děkan ostravské Lékařské fakulty Arnošt Martínek v úterý rektorovi Janu Latovi oficiálně oznámil svůj záměr rezignovat. Z čela fakulty chce odejít ke dni, k němuž se akademický senát usnese o návrhu na jmenování nového děkana. Informovala o tom mluvčí fakulty Hana Hanke. Martínek je spojován s minulými pochybení při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad.
  12:20

„Z čela fakulty odejdu ve chvíli, kdy si akademický senát zvolí nového kandidáta na děkana a jeho jméno oficiálně předloží v podobě návrhu na jmenování rektorovi Janu Latovi. Tento postup jsem zvolil proto, aby příprava na volby i volba nového děkana jako taková proběhla bez intervencí ze strany rektora do přímého řízení Lékařské fakulty v období „mezivládí“ tak, jak se tomu stávalo v minulosti,“ komentoval své rozhodnutí Martínek.

Nová eRouška bude spuštěna do dvou týdnů, uvedl Vojtěch. Identitu nakaženého covidem neprozradí

Děkan už v červenci oznámil, že rezignuje. Reagoval na to, že škola nezískala akreditaci pro obor Všeobecné lékařství, fakulta na něj minimálně letos nemůže přijímat nové studenty. O svém záměru odstoupit v úterý oficiálně informoval i předsedkyni akademického senátu Lékařské fakulty Hanu Sochorovou.

„Přijímám svůj podíl zodpovědnosti za jedinou výtku Rady Národního akreditačního úřadu k předloženému akreditačnímu spisu, která se týká nedostatečného personálního zabezpečení docenty a profesory kateder a ústavů nejen Lékařské fakulty, ale i klinik a ústavů fakultní nemocnice,“ uvedl Martínek. Dodal ale, že je za tento stav zodpovědný jen částečně, protože na odpovídajícím personální obsazení se měli podílet nejen předchozí děkani, ale i ředitelé Fakultní nemocnice Ostrava či garant oboru Všeobecné lékařství, kterým je rektor Lata. „Ve své úloze garanta oboru bohužel zcela selhal,“ míní Martínek. ČTK zjišťuje rektorovu reakci.

Začal nový školní rok, kvůli karanténě neotevřely dvě desítky škol. Plaga mluvil o nezbytných omezeních

Rezignovat se Martínek rozhodl rovněž proto, že považuje za rozumné, aby se na odstraňování vytýkaných personálních nedostatků podílel nově zvolený děkan ve standardní délce celého čtyřletého období a také v úzké spolupráci s vedením fakultní nemocnice. Martínek dodal, že jeho odstoupení je rovněž vedeno snahou o vytvoření dlouhodobého stabilního vedení Lékařské fakulty.

Akademický senát Ostravské univerzity loni v prosinci rozhodl o Martínkově odvolání k 2. lednu. Důvodem byla pochybení při přijímání studentů. Děkan se obrátil na soud, který vydal předběžné opatření, díky němuž se Martínek prozatímně vrátil do funkce a škola musela čekat na konečný verdikt soudu, u něhož Martínek uspěl. Krátce na to ale oznámil, že rezignuje právě s ohledem na neúspěch při získávání nové akreditace.

Autor: