Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bývalý kouč reprezentace Miloš Říha zemřel. Bylo mu 61 let

Český hokej zasáhla smutná zpráva. Ve věku 61 let zemřel bývalý trenér reprezentace Miloš Říha. Úspěšný kouč, který střídačku národního týmu opustil po minulé předčasně ukončené sezoně, byl od poloviny srpna hospitalizován v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, kde také zemřel.

Miloš Říha
zdroj: ČTK

"Je to pro nás všechny nepopsatelný šok, že nám odešel tak velký a skvělý člověk a obrovský srdcař," uvedl pro web iSport.cz syn Miloš Říha mladší, který s otcem poslední sezonu u reprezentace působil jako asistent.

Říha žil na Slovensku a nejprve byl hospitalizován v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici, následně byl převezen do IKEM. Rodina se k jeho zdravotnímu stavu nevyjadřovala.

"Poslední měsíc byl velký boj, děkuji celé rodině a všem blízkým, kteří byli při nás a snažili se ze všech sil. A tátovi bych chtěl za všechno, co dělal vždy pro ostatní, od srdce poděkovat," řekl Říha mladší. "Chci požádat celé hokejové hnutí, fanoušky a kamarády, aby uctili tátovu památku a vzpomínali na něj jen v tom nejlepším," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Král: Říha bude chybět

Říha starší vedl reprezentaci v uplynulých dvou sezonách. V minulosti úspěšně trénoval v extralize, zejména v Pardubicích, v KHL i na Slovensku, kde s bratislavským Slovanem získal dvakrát titul.

"O jeho hospitalizaci jsme věděli, zpráva o jeho smrti nás ovšem překvapila a zarmoutila," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král. "Český hokej v něm ztrácí velmi výraznou osobnost, někdejšího výborného hráče a později úspěšného trenéra, který se dokázal prosadit nejen doma, ale i v zahraničí. Čest jeho památce," doplnil Král.

"Odešel velký člověk, se kterým jsem si v poslední době několikrát velmi dobře popovídal o hokeji. Miloši, mrzí mě, že další rozhovory o národním týmu už nestihneme," napsal na Twitteru Filip Pešán, který nastoupil na reprezentační lavičku po Říhovi.

Upřímnou soustrast rodině projevila celá řada výrazných hokejových postav

Upřímnou soustrast rodině a nejbližším příbuzným vyjádřili zástupci řady klubů, které Říha trénoval, hrál za ně nebo vedl týmy proti nim. "I vítkovický hokej smutní nad odchodem Miloše Říhy. Člen kádru mistrů 1981, svými výkony se výrazně podepsal pod zisk druhého titulu Vítkovic, zůstane navždy zapsán v historii ostravského klubu," uvedli představitelé Vítkovic.

Hned několikrát vedl Říha extraligové Pardubice, s nimiž dvakrát postoupil do finále play-off. "Osobně jsem touto zprávou zdrcen. Miloš Říha patřil mezi trenéry, kteří se výrazně podepsali pod mojí kariérou, a něco jsme spolu zažili jak v české extralize, tak v ruské superlize. Odešel jeden z velkých hokejových trenérů. Chtěl bych vyjádřit celé rodině a přátelům Miloše Říhy upřímnou soustrast," řekl člen představenstva Dynama Dušan Salfický.

Za výraznou postavu klubové historie Říhu označili zástupci Slovanu Bratislava. "Rodák z Přerova přišel poprvé do Bratislavy v ročníku 2001/2002 a okamžitě z toho byl titul. Stejnou sezonu zopakoval o tři roky později při výluce NHL. Patřil mezi nejúspěšnější trenéry Slovanu," uvedl bratislavský klub na webu a poukázal i na vydařené angažmá v Bratislavě při působení Slovanu v KHL.

Informace překvapila bývalého prezidenta KHL Alexandra Medveděva. "Je to šokující zpráva. Všichni čekali, že bude dál trénovat," řekl ruskému serveru Sport-express. "Byl to vášnivý člověk, což mu pomohlo motivovat hráče. Ano, někdy byl velmi impulzivní, nekompromisní, ale jen proto, že chtěl, aby jeho týmy předvedly maximum. Proto se mu podařilo dostat do semifinále mistrovství světa a finále Gagarinova poháru. Tito lidé vždy zůstanou v naší paměti jako příklady nezištného přístupu k jejich práci. Miloval hokej. Nemiloval sebe v hokeji, ale hokej v sobě," uvedl Medveděv.

Za výraznou postavu klubové historie jej označili zástupci Slovanu Bratislava. "Rodák z Přerova přišel poprvé do Bratislavy v ročníku 2001/2002 a okamžitě z toho byl titul. Stejnou sezonu zopakoval o tři roky později při výluce NHL. Patřil mezi nejúspěšnější trenéry Slovanu," uvedl bratislavský klub na webu a poukázal i na vydařené angažmá v Bratislavě při působení Slovanu v KHL.

Říhova angažmá si na oficiálním twitterovém účtu připomněla i Kontinentální liga. "KHL je zarmoucena smrtí Miloše Říhy, bývalého hlavního trenéra Spartaku, Atlantu, SKA, Avangardu a Slovanu. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým." Mezinárodní federace IIHF konstatovala, že hokejový svět přišel o vůdčí postavu.

Vizitka hokejového trenéra Miloše Říhy

Datum a místo narození: 6. prosince 1958, Přerov

Datum a místo úmrtí: 1. září 2020, Praha

Hráčská kariéra: Přerov (1975-78), Jihlava (1978-80), Vítkovice (1981-83), Gottwaldov (1984-86), Brno (1986-87), Hodonín (1987-90)

Trenérská kariéra: Hodonín (1990-92), Zlín (1992-93 asistent, 1993-94 hlavní trenér), Přerov (1994-96), Pardubice (1996-99), Karlovy Vary (1999-2000), Sparta Praha (2000-01), Slovan Bratislava (2001-02), Pardubice (2002-04), Slovan Bratislava (2004-05), Chimik Voskresensk (2005-06), Pardubice (2006-07), Spartak Moskva (2007-10), Atlant Mytišči (2010-11), SKA Petrohrad (2011-12), Pardubice (2013), Avangard Omsk (2013-14), Pardubice (2015), Slovan Bratislava (2015-17), reprezentace ČR (2018-20)

Největší úspěchy: jako hráč mistr ligy 1981, jako trenér 2x vítěz slovenské ligy (2002, 2005)

Ocenění: nejlepší trenér KHL 2011

Ostatní: uznávaný trenér, kromě extraligy se prosadil i v KHL; bývalý útočník, v lize nastřílel v 262 zápasech 67 gólů; s trénováním začal jako hrající trenér v Hodoníně, debut v nejvyšší soutěži si odbyl v sezoně 1993/94 na lavičce Zlína, kde z pozice asistenta nahradil odvolaného Josefa Augustu; v extralize vedl ještě Pardubice, Karlovy Vary a Spartu, jeho největším úspěchem jsou dvě druhá místa s Pardubicemi; několikrát úspěšně působil v KHL, naposledy jej v říjnu 2017 kvůli špatným výsledkům odvolal Slovan Bratislava; v červnu 2018 byl jmenován trenérem národního týmu, na mistrovství světa 2019 s ním obsadil čtvrté místo; reprezentaci měl vést do letošního MS ve Švýcarsku, které ale bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno; jeho poslední akcí tak byly únorové Švédské hry; od poloviny srpna byl Říha hospitalizován v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze; trénovaní se věnuje i jeho syn Miloš, v sezoně 2014/15 společně krátce působili na lavičce Pardubic a později byl i jeho asistentem u reprezentace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články