Hlavní obsah

Neférové cestovní kanceláře obcházely sporný Lex Voucher

Novinky, bab

Za zrušený zájezd v důsledku opatření kvůli pandemii koronaviru měli lidé do konce srpna nárok na vystavení tzv. voucheru, v některých případech ale i na vrácení peněz. Umožňuje to zákon Lex Voucher. Ovšem některé cestovní kanceláře tento zákon, který už sám o sobě výrazně zasahuje do původní smlouvy, obcházely. Jakákoliv další omezení spotřebitelů proto nemají ospravedlnění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S řešením systematických pochybení cestovních kanceláří může lidem pomoci chystaný zákon o hromadném řízení, upozorňují odborníci spotřebitelské organizace dTest.

Poukazy jen do konce srpna

Pokud došlo k odstoupení od smlouvy o zájezdu z důvodu mimořádných okolností v souvislosti s onemocněním covid-19, mohly cestovní kanceláře podle zákona Lex Voucher vystavit zákazníkovi poukaz.

Ovšem už samotný povinný poukaz je problematický, protože podle názoru Evropské komise založeného na směrnici o souborných cestovních službách musí být při odstoupení od smlouvy vždy zachováno právo na vrácení peněz.

„Vystavení poukazu má být dobrovolné, proto vždy doporučujeme domluvu s respektem ke vzájemně složité situaci,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

EK si posvítí na Česko kvůli voucherům za zrušené zájezdy

Ekonomika

Český zákonodárce tedy vyšel cestovním kancelářím vstříc, a to navzdory právu Evropské unie. Přesto se našli poskytovatelé zájezdů, kteří ve svůj prospěch porušovali i Lex Voucher.

„Setkali jsme se s vystavováním poukazů na kratší dobu než do konce srpna 2021, jak stanoví zákon, nebo s nucením spotřebitelů k doplacení ceny zájezdu, i když lze voucher vystavit pouze na zálohu,“ upozornila Hekšová.

Peníze nevraceli, i když měli

Nejzávažnějším prohřeškem se však stalo nevrácení peněz, i když to zákon přímo nařizoval. Jednalo se o případy tzv. chráněných osob, kterými jsou například spotřebitelé starší 65 let nebo rodiče na mateřské či rodičovské dovolené.

Pokud takový spotřebitel poukaz odmítl, bylo povinností cestovní kanceláře mu do 14 dnů vrátit veškeré platby, které od něho obdržela.

Studentky si koupily zájezd do bezpečného Řecka, cestovka přesto zájezd zrušila

Finance

S neférovými praktikami cestovních kanceláří se lidé svěřovali i poradcům dTestu, kteří za pět měsíců účinnosti Lex Voucher zaznamenali přes 500 stížností na postup pořadatelů zájezdů.

Jak dTest upozorňuje, pokud se s cestovní kanceláří nedohodnete, můžete se obrátit na službu VašeStížnosti.cz nebo na oddělení mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci, a pokud neuspějete ani zde, zbývá vám ještě možnost soudního sporu, nebo se s praktikou neférové cestovní kanceláře smířit.

ČOI varuje před vouchery cestovních kanceláří. Některé mohou být nevýhodné

Cestování

Vzhledem k délce a náročnosti soudních sporů a nejistému výsledku, kdy hrozí, že v případě neúspěchu ponese spotřebitel náklady soudního řízení, se většina lidí této možnosti vzdá. A to i přesto, že u zájezdů jde jednotlivcům o tisíce až desetitisíce korun.

Zákon o hromadném řízení

Situaci by ovšem zlepšilo přijetí zákona o hromadném řízení, který umožní sdružovat obdobně poškozené spotřebitele a podat s pomocí spotřebitelské organizace hromadnou žalobu. Současný český právní řád takový postup neumožňuje.

„Jsme přesvědčeni, že přijetí zákona situaci narovná a umožní spotřebitelům se lépe a účinněji bránit proti neférovým praktikám nejenom nepoctivých cestovních kanceláří, ale i dalších subjektů, ať už jde o podvodné e-shopy, energošmejdy, online seznamky, telefonní operátory či finanční instituce,“ uvedla Hekšová.

Počátkem roku projednala příslušný zákon vláda a poslanci by se jím měli zabývat v průběhu září.

Češi budou moci podávat hromadné žaloby, schválila vláda

Domácí

„Usilujeme o to, aby byla posílena práva českých spotřebitelů a podpořena férová hospodářská soutěž. V polovině srpna jsme proto spustili kampaň Za hromadné žaloby, braňme se společně, v rámci které vyzýváme veřejnost, aby nás v tažení za přijetí zákona podpořila. Od počátku akce vyjádřilo vůli po legislativní změně téměř devět tisíc osob,“ dodala Hekšová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám