Nový startup Investown nabídne investiční nemovitosti už od pár stovek. Miliony korun do něj posílá Česká spořitelna

Peter BrejčákPeter Brejčák

investownInsider

Foto: Česká spořitelna

Spoluzakladatelé Investownu Alan Pock a Filip Suk

0Zobrazit komentáře

Otevřít realitní trh všem, a to bez nutnosti mít na účtu miliony. S takovým cílem vstupuje na trh pražský startup Investown, který vykupuje nemovitosti, nabízí je drobným investorům a těm pak každý měsíc vyplácí poměrovou část vybraných nájmů. Ostré spuštění nové investiční služby je v plánu v následujících měsících, ale už teď dokázala získat první investice z programu Seed Starter České spořitelny a od investičního fondu Lighthouse Ventures.

Realitní startup Investown.cz věří, že díky pokročilým algoritmům dokáže na trhu najít nemovitosti s dlouhodobě vysokým a stabilním výnosem. Ty vykoupí dceřiná firma, která má na starosti správu nemovitostí a komunikaci s nájemci. Jakmile se pak daná jednotka pronajme, investoři získávají měsíčně poměrovou část výnosů z nájmu podle toho, kolik do nemovitosti investovali.

Investown přitom cílí na lidi, kteří chtějí do realit investovat, ale nemají několik milionů korun, aby si koupili třeba celý byt. Na nové platformě tak půjde investovat již od 500 korun. „Riziko je pouze v tom, že nájemce nebude platit. Chtěli jsme vytvořit zlatou střední cestu, kdy investor nebude riskovat, že přijde o peníze, a kdy bude riziko maximálně v tom, že nevydělá,“ popisuje pro CzechCrunch spoluzakladatel a šéf firmy Alan Vyšín.

Jeho startup si vyvíjí vlastní software, který má za úkol každých deset minut vyhodnocovat všechny dostupné nemovitosti na tuzemském trhu a vybrat ty investičně zajímavé. Danou nemovitost pak prověří analytik a architekt, a pokud ji oba schválí, společnost danou realitu koupí. Následně do ní najde nájemce a Investown uživatelům nabídne možnost investovat.

investown-seedstarter

Foto: Česká spořitelna

Jiří Frankič (Seed Starter), Alan Pock Vyšín a Filip Suk (oba Investown), Jiří Skopový (Seed Starter)

„Zisky z nájmů uživatelům chodí pouze, když přijdou nám. Každého nájemce před uzavřením smlouvy důkladně prověřujeme. Pokud nás i tak zklame a nezaplatí, obratem hledáme nového nájemce. Vše řešíme my, ale samozřejmě i sami investoři mohou pomoct šířit informace o nemovitostech, do kterých hledáme nájemníky,“ doplňuje Vyšín s tím, že Investown má být méně rizikovější, než když investujete třeba do developerských projektů.

„Ve Spojených státech je několik podobných firem, ale obecně se většina z nich zaměřuje hlavně na developerské projekty, které jsou obecně extrémně rizikové. Investown vytváříme, aby existovala možnost zhodnocovat peníze maximálně bezpečně a aby se člověk nemusel o svou investici obávat. To splňují pouze již stojící nemovitosti s prověřenými nájemci,“ říká devětadvacetiletý startupista.

Realitní investiční platforma je aktuálně otevřena prvním drobným investorům pro registraci, na kterou má stačit pas nebo občanský průkaz, druhý doklad totožnosti a bankovní účet. Uživatelé jsou postupně pouštěni do aplikace pro beta testování a během několika měsíců by měla být služba spuštěna naplno – první uživatelé by tak měli získat možnost investovat třeba do části bytu na přelomu roku.

Po registraci investoři u každé nemovitosti uvidí, na jak dlouho je plánovaná, a po uplynutí této doby budou bez poplatku vyplaceni s tím, že u vybraných nemovitostí navíc dostanou ke své investici bonus ve výši 3 až 15 %. V případě, že se naopak rozhodnou svou investici ukončit předčasně, naúčtuje si Investown poplatek ve výši 0,8 %. Zřízení i vedení účtu je bezplatné, přičemž služba si zároveň bere 10 % z každého nájmu na pokrytí svých nákladů – zbytek se poměrně dělí mezi investory.

investown-app

Foto: Investown/CzechCrunch

Český startup Investown chce nabídnout snadné investování do nemovitostí

„Chceme vytvořit přehledný marketplace, kde si budou moci lidé mezi sebou jednoduše přeprodávat investice. Řekněme virtuální tržiště s nemovitostmi,“ popisuje Vyšín s tím, že cílem pro příští rok je spustit vedle webové i mobilní aplikaci a nabrat alespoň 15 tisíc uživatelů. Právě kvůli takovému počtu je maximální výška investice stanovena na úrovni 300 tisíc korun.

„Už nyní máme poptávky, kdy přes Investown chtějí někteří lidé investovat větší částky, protože díky nám se o nemovitosti ani nájemce nemusí starat. Kdyby však bylo možné investovat v řádu milionů, neměli bychom dostatek nemovitostí pro ostatní uživatele. Naším cílem je zpřístupnit nemovitosti všem. Dalším důvodem je rozložení investice jednotlivých uživatelů do více nemovitostí tak, aby jim chodily pravidelně zisky z nájmů,“ popisuje strategii Vyšín.

hana-fortova-boxed2

Přečtěte si takéFrusack není jen sáček, ale změna myšlení. Udržitelnost se nemá dělat jen na oko, říká Hana Fořtová v podcastuFrusack není jen sáček, ale změna myšlení. Udržitelnost se nemá dělat jen na oko, říká Hana Fořtová v podcastu

Investown navzdory své ranní fázi vývoje dokázal získat už dvě investice. Dříve v průběhu letošního roku do firmy výměnou za tříprocentní podíl vložil kapitál investiční fond Lighthouse Ventures. Nově do něj podle informací CzechCrunche vložil několik milionů korun také program Seed Starter, za kterým stojí Česká spořitelna.

„Chceme zvyšovat finanční gramotnost a zdraví našich klientů a jsme rádi, že si stále více z nich uvědomuje, že investiční produkty jsou efektivním nástrojem pro zhodnocení jejich peněz, ať už v kontextu financování bydlení, vzdělání nebo zajištění na stáří,” doplňuje Jiří Skopový, manažer Seed Starteru, který banka naplno rozbíhá teprve v těchto měsících a Investown je první investicí programu.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym