V Bruselu se množí spekulace. Irsku hrozí ztráta vlivného postu v Evropské komisi

Rezignace irského eurokomisaře pro obchod Phila Hogana vyvolala v Bruselu spekulace o tom, zda si Irsko toto vlivné portfolio udrží, či jej předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová svěří zástupci jiné země. Belgický list De Standaard dnes napsal, že kandidátem je současný komisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Podle některých unijních činitelů je pravděpodobné, že pokud vláda v Dublinu nepřijde s velmi zvučným jménem Hoganova nástupce, dostane obchodní vztahy EU na starosti někdo jiný. 

Hogan minulý týden po veřejném tlaku odstoupil z funkce kvůli účasti na večírku, na kterém se sešlo více než 80 lidí. V Irsku byla přitom v té době ve snaze zabránit šíření koronaviru povolena shromáždění maximálně 50 lidí. Hogan také nedodržel povinnou karanténu po příjezdu z Bruselu, a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když při řízení používal telefon.

Irská vláda nyní hledá jméno jeho nástupce, přičemž von der Leyenová chce dostat na výběr muže a ženu. Veřejně dosud připustilo zájem o funkci trio politiků. Za hlavního kandidáta označují irská média ministra zahraničí Simona Coveneye, nabízejí se rovněž europoslankyně Mairead McGuinnessová a Frances Fitzgeraldová. Mluvčí komise Dana Spinantová dnes novinářům řekla, že z Irska dosud žádný návrh nepřišel.

Šéfka komise dala minulý týden najevo, že bude uvažovat o případných změnách portfolií v závislosti na tom, jakého kandidáta jí Dublin představí. List Financial Times citoval několik činitelů unijní exekutivy, podle nichž je velmi nepravděpodobné, že by si Irsko ceněnou oblast udrželo.

De Standaard uvedl, že se jako o novém komisaři pro obchod uvažuje o Reyndersovi. Ten byl v minulosti nejen šéfem belgické diplomacie, ale i ministrem obchodu či financí. Tak bohaté zkušenosti spojené s někdejším Hoganovým portfoliem nemůže nabídnout žádný z dosud zvažovaných irských kandidátů.

Zdroje z komise však upozorňují, že von der Leyenová bude muset vzít v potaz i křehkou politickou rovnováhu ve svém týmu. Hogan byl zástupcem evropských lidovců, tedy nejsilnější politické skupiny v Evropském parlamentu, k níž náleží i ona sama. Reynders naproti tomu patří k liberálům, kteří by si v hierarchii komise polepšili.

Nový člen komise bude muset absolvovat slyšení před europoslanci stejně jako komisaři, jejichž portfolia by se případně změnila. Loni přitom parlament neschválil hned dva členy navrhovaného týmu von der Leyenové, čímž se jeho nástup zdržel o měsíc.

Související

Více souvisejících

Phil Hogan irsko evropská komise EU (Evropská unie) Ursula von der Leyenová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy