Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Ministr Vojtěch má negativní test, čeká ho karanténa. Nakažený je ale šéf statistiků Dušek

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek vystoupili 6. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k výsledkům studie testování kolektivní imunity na onemocnění covid-19. foto: ČTK

Praha - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má negativní test na koronavirus, čeká ho desetidenní karanténa, oznámil ve středu večer na twitteru. Fungování ministerstva je podle něj bez problému zajištěno. Test podstoupil kvůli nákaze hlavní hygieničky Jarmily Rážové, se kterou byl v kontaktu. Nákaza se naproti tomu potvrdila u šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, řekl ministr v České televizi.
  21:08aktualizováno  22:23

Hlavní hygienička Rážová má covid-19, na test šlo kvůli tomu 115 lidí. Ministr Vojtěch jde do karantény

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové ve středu měli být testováni na nemoc covid-19 vedle Vojtěcha také další pracovníci ministerstva, kteří strávili s hlavní hygieničkou víc než 15 minut. „Mám dobrou zprávu, jsem covid negativní. Nyní mě čeká desetidenní domácí karanténa. Na dálku budu normálně fungovat. Po půl roce s covidem jsou jednání přes videokonference zcela běžné,“ napsal Vojtěch.

Rážová se nechala otestovat, protože pocítila příznaky onemocnění. Je v domácí izolaci. Pražští hygienici oznámili, že dohledávají kontakty a posoudí, u kterých bude nutné testování a karantény. 

O pozitivním testu šéfa ÚZIS napsal server SeznamZpravy.cz, Dušek mu informaci odmítl potvrdit. Ministr Vojtěch ji ale potvrdil v ČT. Dušek se spolu s dalšími členy Centrálního řídícího týmu účastnil úterního jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Předseda vlády uvedl, že podle rozhodnutí pražských hygieniků do karantény nemusí, protože při jednání seděl v dostatečné vzdálenosti od Rážové a dodržel další preventivní opatření.

Vojtěch ve středu zrušil svůj program v Karlovarském kraji. Měl navštívit nemocnice v Chebu a Sokolově. Do Chebu sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy. V budově ministerstva zdravotnictví byla zavedena povinnost nosit roušky a část zaměstnanců bude z preventivních důvodů pracovat z domova, uvedla mluvčí.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...