Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Babiš vládě navrhne roušky a respirátory pro důchodce zdarma, doručovat je má Česká pošta

Premiér Andrej Babiš (ANO) foto: ČTK

Olomouc - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí vládě navrhnout, aby stát zhruba třem milionům seniorů rozdal ze svých zásob respirátory a roušky. Ochranné pomůcky by mezi seniory distribuovala Česká pošta. Babiš to ve čtvrtek řekl v Olomouci při zahájení kampaně ANO pro krajské a senátní volby.
  16:40

Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. „Pokud ve čtvrtek máme takovéto množství, tak si myslím, že je to vhodná doba na to, abychom (rozdělili respirátory a roušky) například třem milionům důchodců prostřednictvím České pošty a za podmínky, že to v pondělí projednáme na vládě,“ uvedl Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už podle něj přišel s návrhem, že se ze zásob uvolní několik milionů roušek v rámci říjnových voleb. „Já říkám respirátory pro důchodce. Plus jsou tam další roušky. Musíme si to promyslet, jak s tím naložíme,“ uvedl Babiš, podle kterého by vzhledem k aktuálnímu vývoji epidemiologické situace bylo dobré k tomuto kroku přistoupit. „Je to moje představa a musíme si to na vládě vydiskutovat,“ podotkl premiér.

Babiš: Dodavatele nového bloku Dukovan vybere až příští vláda. Dostavbu by měly provádět tuzemské firmy

Ministerstvo vnitra podle Hamáčka zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2. „Jsou ve skladu policie v Opočínku. Jsme připraveni je distribuovat dle rozhodnutí vlády i prostřednictvím České pošt a hasičů,“ oznámil ve čtvrtek Hamáček na Twitteru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!