Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Znečištěné ovzduší přispívá k narušení DNA ve spermiích

Zdraví

  5:22
PRAHA - Vliv znečištěného ovzduší má vliv na zhoršení genetických vlastností spermií, konkrétně na integritu chromatinu, tedy komplexu DNA a některých proteinů. Potvrdil to výzkum českých vědců, jehož výsledky na dnešní tiskové konferenci Rady pro životní prostředí Akademie věd ČR v Praze představil vědec Jiří Rubeš.

Spermie a vajíčko foto: Shutterstock

Výzkumníci sledovali dopad ovzduší na funkční a genetické vlastnosti spermií u skupin městských strážníků v Ostravě, Praze a v Českých Budějovicích. V Ostravě pak výzkumníci prokázali největší rozdíl v rámci dvou různých období.

Partnerský vztah nehraje roli. Vajíčko si pro početí samo vybírá ‚vítěznou spermii’, uvádí nejnovější studie

Rubeš uvedl, že plodnost mužů je velmi zranitelná, přičemž vliv má jak prostředí, v němž se člověk pohybuje, tak i životní styl či profese. Proto vědci provedli výzkum mezi městskými strážníky - nekuřáky, které vyšetřili ve dvou obdobích - na jaře a na podzim 2019. Vědci tak pracovali s údaji, kdy průměrná čtvrtletní koncentrace karcinogenního PAU benzo[a]pyrenu v ovzduší v Ostravě v 1. čtvrtletí činila 4,6 ng/m3, zatímco za 3. čtvrtletí 0,6 ng/m3. V Praze a Českých Budějovicích byly tyto hodnoty výrazně nižší.

Velký problém

Ve dvou různých obdobích tak odebrali vzorky od skupiny 65 městských strážníků. Různá míra znečištění se pak podle vědce odrazila v narušení chromatinu ve spermiích u sledovaných vzorků. V případě Ostravy tým zjistil, že medián narušení chromatinu činil 22,6 procenta na jaře a 18,6 procenta na podzim, což označili za velmi významný rozdíl. V Českých Budějovicích pak byly podle Rubeše naměřené hodnoty ohledně poruchy DNA hraniční, zdůraznil však, že tam pracovali s malým množstvím vzorků. V případě Prahy podotkl, že rozdíly nebyly statisticky významné. Výsledky projektu podle něj nicméně jasně prokazují, že znečišťující látky v ovzduší podstatně přispívají k narušení DNA ve spermiích.

Zhoršená oplozovací schopnost byla dosud popsána u mužů s více než 15 procenty spermií s narušeným chromatimem, nad 25 procent je pak podle vědců už zjištěna výrazná ztráta schopnosti oplodnění.

Nezdravá strava snižuje hladinu testosteronu a zabíjí spermie, vyplývá ze studie

Výzkum byl uskutečněn v rámci projektu Zdravé stárnutí v průmyslovém prostředí. Řeší hodnocení vlivů vybraných rizikových faktorů životního prostředí a životního stylu na zdraví a stárnutí populace v průmyslovém regionu. Projekt trvá od roku 2018 do roku 2023. Vědci dnes v Praze představili výsledky prvních výzkumů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!