Kolik se vydělává v ústředí Microsoftu? Pár set inženýrů se pochlubilo v anonymní tabulce

Několik set inženýrů a manažerů především z redmondského ústředí Microsoftu každoročně vyplňuje neoficiální anonymní tabulku, do které zapisují svoje roční platy a všechny další bonusy a odměny. Cílem je vytvořit ucelený obraz o tom, jakou by měl mít asi každý ze zaměstnanců výplatu.

Ta se pochopitelně odvíjí od seniority, která je pevně stanovená pomocí několika relativně standardních úrovní, které ctí i ostatní velcí zaměstnavatelé a které připomínají tabulkové platy tuzemských státních zaměstnanců.

V případě Microsoftu začíná inženýr-zelenáč na úrovni 59 a seniorské pozice pak na úrovni 63. Blog OneZero získal vyplněnou tabulku, která tentokrát čítá okolo 300 zaměstnanců a to povětšinou těch mladších – začínajících.

126 tisíc dolarů jako zelenáč

300 je vzhledem k celkovému počtu okolo 150 000 pracovníků žalostně málo, jelikož se však jedná o muže a ženy přímo z redmondského ústředí, tento malý vzorek by alespoň trochu mohl reflektovat realitu v základně Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázek
Příjmy podle jednotlivých úrovní

Průměrný inženýr nebo manažer na začátku kariéry v Redmondu tak podle dat ročně získá necelých 126 tisíc dolarů, což po přepočtu činí zhruba 2,8 milionů korun. Částku je ale třeba ještě přepočítat na životní náklady ve státě Washington, které asi budou o něco málo vyšší než třeba v Kozjídkách na Hodonínsku.

Zkušenější inženýr/manažer má více bonusů

V každém případě, postupným profesním růstem a skokem na vyšší úroveň se celkový roční příjem postupně zvyšuje, přičemž stále větší část tvoří bonusy, podíly na akciích apod. Při postupu na seniorní pozici pak už plat tvoří jen okolo 70 % příjmů, které dohromady činí 234 tisíc dolarů ročně (5,2 milionů korun).

Klepněte pro větší obrázek
Čím více pracovních zkušeností, tím větší část příjmů tvoří nejrůznější bonusy, akcie společnosti apod. Základní plat přestává být ta důležitý.

Podobné srovnávací tabulky si vedou zaměstnanci i v ostatních společnostech včetně Googlu a slouží jako neoficiální a ryze komunitní výpomoc, kdy má daný zaměstnanec sebrat kuráž a říci si o vyšší plat.

Klepněte pro větší obrázek
Výše bonusů v hotovosti je nedílnou součástí i na vstupních pozicích a pohybuje se v řádu desítek tisíc dolarů ročně

Jak ukazuje rozptyl hodnot v grafech, často se stává, že inženýr/manažer na vyšší úrovni má nižší plat než inženýr/manažer na nižší. Může to být dáno nejrůznějšími výkonnostními odměnami, práci na různě důležitých projektech, velmi ceněné specializaci apod.

Diskuze (20) Další článek: 18 užitečných tipů a triků pro Gmail: Ovládněte e-mailovou schránku jako profesionál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,