‚Malá země daleko v Evropě je přítelem Tchaj-wanu.‘ Česko dostalo pět linek na výrobu respirátorů a štítů

Devadesátičlenná delegace šéfa Senátu Miloše Vystrčila z ODS v pátek končí šestidenní návštěvu Tchaj-wanu. Po celou dobu museli všichni dodržovat mimořádná opatření, která země zavedla jako jedna z prvních na světě už letos v březnu. Udělaly z ní světového premianta v boji s koronavirem. Česko také během ní dostalo zdarma i linky na výrobu respirátorů a ochranných štítů. Tato automatizovaná 3D tiskárna dokáže vyrobit za minutu až 30 výrobků.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Tchaj-pej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda senátu Miloš Vystrčil při své návštěvě Tchaj-wanu

Předseda senátu Miloš Vystrčil při své návštěvě Tchaj-wanu | Foto: Ann Wang | Zdroj: Reuters

Celých šest dnů se všichni Češi mohli pohybovat jen po vyznačených koridorech, ať už v hotelu, nebo na domluvená jednání. Nešlo se například sebrat a jít se projít ven nebo se svézt ve výtahu s místními hosty.

Nezávislý Tchaj-wan? Důvody, proč česká delegace vyvolala tak podrážděnou čínskou reakci

Číst článek

Bylo také potřeba přijet na Tchaj-wan již se dvěma absolvovanými testy na covid-19, které musely být negativní. A další dva testy následovaly přímo v Tchaj-peji.

Personál, který přišel do kontaktu se zahraniční delegací, musel pak nastoupit povinnou 14denní karanténu. Pětkrát nebo šestkrát denně se dezinfikují ruce a roušky není dovoleno odložit ani ve třicetistupňových vedrech a vysoké vlhkosti. Žádné výjimky neexistují, platilo to pro celou delegaci.

Tchajwanci jsou extrémně pohostinní a na českou delegaci byli velmi dobře připraveni. Ale z bezpečnostních opatření nesleví nikomu. V obchodech a dalších uzavřených prostorech je nošení roušek vyžadováno a kontrolováno. Dezinfekce na ruce je všudypřítomná a zdůrazňuje se také odstup mezi lidmi. A nikdo o opatřeních nediskutuje nebo je nezpochybňuje.

Zkušenost se SARS

Roušky na ulicích nicméně nejsou pro Tchajwance povinné. Úplně všichni je nenosí, úřady je ale doporučují nosit neustále.

S diplomatickým zpravodajem New York Times o tom, jak česká návštěva Tchaj-wanu zapadá do širší geopolitiky

Číst článek

Země s více než 23 miliony obyvatel má aktuálně 11 nemocných koronavirem. A vláda tvrdí, že tento úspěch se skrývá ve dvou základních věcech. Jednak v důsledném zakrývání úst a nosu. A svou roli hraje i zkušenost, kterou země před lety získala při epidemii nemoci SARS.

Tchaj-wan proto již na začátku března zrušil všechny mezinárodní lety, hodně testuje a důsledně trasuje. A s otevřením ostrova nespěchá, stále se tam oficiálně nelétá. Nicméně chystá se brzy znovuobnovení mezinárodních letů z Japonska nebo Jižní Koreje.

3D výrobní linka

Tchaj-wan už na jaře Česku poslal materiální pomoc, a to ochranné pomůcky, teď pomůže znovu. Jedna z tchajwanských firem darovala Česku pět plně automatizovaných linek na výrobu ochranných masek a štítů. Linka s 3D tiskárnou je schopna vyrobit za minutu až 30 štítů a také respirátorů s označením N95, které používají lékaři a zdravotníci.

Na otázku, proč Tchaj-wan zdarma posílá tuto speciální výrobní linku do Česka, odpověděl majitel firmy, že „ta malá země daleko v Evropě je opravdovým přítelem Tchaj-wanu a ostrov právě takové přátele potřebuje“.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme