Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko

Podle čínské ambasády byla cesta šéfa Senátu Vystrčila na Tchaj-wan otevřenou provokací a zhoršila vztahy

Řád příznivých oblaků je udělován od roku 1941 osobnostem z civilního života. Z rukou prezidentky jej ve středu za Kuberu převzal Vystrčil, který stejně jako Cchaj vystoupil s projevem. foto: ČTK

Praha - Cesta předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan byla otevřenou provokací, jež není politikou české vlády, a způsobila újmu vzájemným vztahům. V dopise zveřejněném na svém twitterovém účtu to v pátek napsala čínská ambasáda v ČR v reakci na Vystrčilovo setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.
  22:30

Tchaj-wan České republice daruje pět linek na výrobu roušek. Jde o gesto reagující na návštěvu Vystrčila

Vystrčil podle ambasády přes nesouhlas české i čínské strany podpořil separatistické síly na Tchaj-wanu, který Peking považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastupitelský úřad uvádí, že vláda ČR se od Vystrčilovy cesty jasně distancovala a jeho kroky tak nezastupují její politiku.

„Doufáme, že česká strana uzná vážnou újmu, kterou tato návštěva způsobila čínsko-českým vztahům, a neprodleně přijme opatření k odstranění nepříznivých dopadů tohoto nesprávného činu,“ píše se dále ve vyjádření.

Sdělení se rovněž obrací na činitele Tchaj-wanu, kteří údajně „stojí za manipulací Vystrčila“. Ambasáda uvádí, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny a že „separatistické aktivity“ nepřinesou žádné výsledky. Cchaj Jing-wen pak podle úřadu není prezidentkou, ale pouze vůdkyní čínského regionu Tchaj-wan.

Dozvuk Vystrčilovy cesty? Čínský partner odmítl dohodnutou zakázku za 5 milionů korun od Petrofu

Vystrčilova návštěva vyvolala široký mezinárodní ohlas. Cesty na Tchaj-wan na vysoké politické úrovni jsou totiž vzhledem k hlasitému odporu Číny poměrně vzácné. Peking cestu předsedy horní komory parlamentu ČR po celou dobu hlasitě kritizoval. Čínský ministr zahraničí Wang I pak druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli ČR vzkázal, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny.

Vystrčil odmítl, že by porušil vzájemné dohody. Čínské vyjádření tehdy odmítly nejen česká diplomacie, ale také Německo, Francie i slovenská prezidenta Zuzana Čaputová.

Autor: