Hlavní obsah

O brigádníky bude na podzim nouze

Právo, kk

Velké e-shopy, logistická centra a další firmy, kterým na konci léta začíná hlavní část sezony, se obávají, že letos neseženou dostatečný počet brigádníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Předvánoční prodeje přinášejí poptávku po desítkách tisíc dočasných pracovníků, kteří v minulých letech často do Česka přijížděli ze zahraničí. Zájem o zboží z e-shopů přitom může letos kvůli obavám z šíření nákazy v obchodních centrech překonat i loňskou rekordní sezonu.

Koronavirus posílil chuť Čechů nakupovat on-line

Finance

„Předvánoční prodeje začínají už v září, naplno se rozběhnou v říjnu. Sezona trvá zhruba tři měsíce. Tento nápor firmy v předchozích letech zvládaly za pomoci pracovníků z Ukrajiny. Ti k nám přijížděli na tříměsíční takzvaná schengenská víza,“ uvedl Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti Quanta.

Letos však podle něj není jisté, zda Ukrajinci na předvánoční trh dorazí. Koronavirus přesuny mezi Českem a Ukrajinou komplikuje.

Přepravní firmy se chystají na Vánoce

Ekonomika

Pro Čechy většinou nezajímavá práce

Není proto jasné, kdo na podzimní brigády nastoupí. Pokračující nízká nezaměstnanost neumožňuje firmám sáhnout na čas po lidech, kteří jsou momentálně bez práce.

„Většina tuzemských nezaměstnaných navíc podle našich zkušeností o tuto práci příliš nestojí,“ zmínil Surka.

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejvíce za tři roky

Ekonomika

Nabízela by se možnost využít pracovníky, pro něž ve firmách zasažených koronavirovou krizí moc práce není. Česká vláda však v tuzemsku působící společnosti podporuje v rámci programů Antivirus.

S pokračující podporou je pro podniky výhodnější zaměstnance si udržet, i když pro ně momentálně nemají moc práce.

„Ve firmách vědí, jak je při nízké nezaměstnanosti složité hledat spolehlivou pracovní sílu. Proto si raději prověřené zaměstnance drží, zvláště když jim na ně stát přispívá. O jejich případném propuštění se bude jednat až po ukončení podpory v rámci programu Antivirus,“ vysvětluje Surka a dodává, že tato chvíle může nastat až po podzimní sezoně, spojené s velkými předvánočními nákupy.

Vláda rozhodla, že Antivirus v režimu A a B prodlouží do konce října.

Antivirus A i B se prodlouží do konce října, odklepla vláda

Domácí

Reklama

Související články

Brigád je méně, nižší jsou i výdělky

Nabídka brigád ze strany firem je letos před létem slabší. Personální agentury odhadují, že proti loňsku je nižší zhruba o pětinu. Rozjezd služeb...

Přepravní firmy se chystají na Vánoce

Přepravní firmy se již chystají na letošní vánoční nápor, který podle nich může být kvůli koronavirové epidemii rekordní. Česká pošta (ČP) loni v předvánoční...

Výběr článků

Načítám