Hlavní obsah

Potlesk a slova díků. Vystrčila u letiště vítaly desítky lidí

Novinky, kov., jap
Aktualizováno

Desítky lidí se shromáždily v sobotu dopoledne před letištěm v Praze-Kbelích, aby po návratu přivítaly delegaci na Tchaj-wan, kterou vedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za cestu sklidil Vystrčil pochvaly, ale také tvrdou kritiku. Čína se proti ní ostře vymezila a pohrozila, že za ni druhý nejvyšší český ústavní činitel „zaplatí vysokou cenu“.

Přivítání Vystrčilovy delegace v pražských KbelíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Před bránou kbelského letiště se kolem půl desáté dopoledne shromáždilo asi 50 lidí, než delegace dorazila, rozrostl se počet na něco přes sto lidí. Měli vlajky České republiky či EU a transparenty, na nichž stálo „Děkujeme“.

Klaus: Vystrčilova cesta je klukovina a nezodpovědnost

Domácí

Delegace odletěla z Tchaj-wanu do Frankfurtu v pátek večer středoevropského času strojem tchajwanských aerolinek China Airlines. Do ČR ji v sobotu přepravil vládní speciál.

Stroj v Praze dosedl po desáté hodině dopoledne, následovaly odběry kvůli testům na koronavirus. Před jedenáctou hodinou delegace letiště opustila.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Senátoři Miloš Vystrčil a Jiří Růžička a pražský primátor Zdeněk Hřib se zdraví s lidmi, kteří přišli k letišti ve Kbelích přivítat delegaci na Tchaj-wan

Politici se kvůli bezpečnostním opatřením nemohli setkat s příznivci nablízko, ale u brány aspoň na chvíli vystoupili z aut a přes silnici se pozdravili. Po poledni by měl Vystrčil vystoupit na tiskové konferenci.

Jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v čínštině v tchajwanském parlamentu

Svět

Na Tchaj-wan dorazila delegace minulý víkend. Kromě témat ekonomické spolupráce Vystrčil vyzdvihl také otázku svobody a demokracie a boje proti autoritářství a útlaku. Vystoupil v tchajwanském parlamentu a setkal se s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Čína cestu označila za otevřenou provokaci, jež není politikou české vlády a která způsobila újmu vzájemným vztahům.

Číňané nepřevzali piana od českého výrobce Petrof. Prý kvůli Vystrčilovi

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám