Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vystrčil se vrátil z Tchaj-wanu, u letiště ho vítala stovka lidí. Nejde jen o žaludky, pronesl šéf Senátu

Příjezd delegace v čele s Milošem Vystrčilem. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dopoledne vrátil z Tchaj-wanu do Prahy. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde je čekalo povinné testování na covid-19.
  11:36

Lidé, kteří přišli přivítat šéfa horní komory Parlamentu, měli transparenty s nápisy „Děkujeme“ a „My jsme Tchajwanci“. Někteří drželi vlajky ČR a EU. Vystrčil jim řekl, že jel na Tchaj-wan kvůli tomu, aby si Češi narovnali záda a aby bylo vidět, že jim nejde jen o žaludky.

Lidé čekají na příjezd Miloše Vystrčila.
Příjezd delegace v čele s Milošem Vystrčilem.

Po poledni vystoupil Vystrčil a další senátoři na tiskové konferenci v Senátu. Už před pátečním odletem novinářům v Tchaj-peji řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít. Cestu kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Tchaj-wan České republice daruje pět linek na výrobu roušek. Jde o gesto reagující na návštěvu Vystrčila

Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé.

Senátní delegaci na Tchaj-wan doprovázeli zástupci 36 českých firem, které jsou zaměřené především na moderní a pokročilé technologie. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank nebo Tchajwanská asociace výrobců elektroniky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!