Vystrčil se vrátil z Tchaj-wanu, lidé ho u letiště nadšeně vítali

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dnes dopoledne vrátil z Tchaj-wanu do Prahy. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde je čeká povinné testování na covid-19 a tisková konference, na které zhodnotí svou misi.

Lidé, kteří přišli přivítat šéfa horní komory Parlamentu, měli transparenty s nápisy "Děkujeme" a "My jsme Tchajwanci". Někteří drželi vlajky ČR a EU. Vystrčil jim řekl, že jel na Tchaj-wan kvůli tomu, aby si Češi narovnali záda a aby bylo vidět, že jim nejde jen o žaludky.

Kbely. Marně vzpomínám, že by kdy někdo vítal zpátky Miloše nebo Andreje. (thx Jarek Jesenský) pic.twitter.com/8gA405BpvF

— Poslední skaut™ (@Posledniskaut) September 5, 2020

Vystrčil a další členové senátní delegace chtějí seznámit s výsledky své cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry. 

"Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou. My to nejdříve uděláme a následně uvidíme, zda budou ochotni proinvestovat se z krize, která nás čeká, i s pomocí tchajwanských investic," uvedl Vystrčil.

Další nejvyšší ústavní činitelé Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan už dříve nedoporučili. Tvrdě ji kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vystrčila se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko.

"Potenciál důvěry a potenciál ochoty s námi spolupracovat je obrovský. A bude teď naším úkolem, abychom ho zúročili jak na úrovni podnikatelské, tak na úrovni exekutivy," prohlásil Vystrčil. Bude podle něho na vládě, zda bude stavět bariéry, nebo mosty. Podle Tomáše Goláně (za SEN 21) jsou investice jsou v podstatě připraveny. "Je nachystaná páska, kterou je třeba jenom přestřihnout," řekl.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky. "Nejeli jsme si tam pro sliby, ale pro příležitosti. Slib nám nepomůže. Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali," řekl novinářům.

Předseda Senátu @Vystrcil_Milos poděkoval po návratu z Taiwanu za podporu. Mise byla podle něj úspěšná. pic.twitter.com/Hg1RLOC4yC

— Václav Smolka (@SmolkaVa) September 5, 2020

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchajwanskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky. Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů.

Na tiskové konferenci ke zhodnocení tchajwanské mise vystoupili i další členové delegace z řad senátorů. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Předseda zahraničního výboru Pavel Fischer zmínil také vodní hospodářství a zelené inovace a některé oblasti obranného průmyslu. Ve hře je rovněž zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje jedna z tchajwanských bank.

Mluvilo se o výměně studentů. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu Starostů by se měl zvýšit počet stipendií pro vysokoškolské studenty a výměna by se mohla týkat i středních škol. Akademické instituce podle Zdeňka Havlase z Akademie věd dohodly řadu smluv a podepsaly nebo připravily různá memoranda. Setkaly se podle něho i se zástupci biotechnologické firmy, která má ve druhé fázi klinických testů anticovidový aparát. "Očekává od české strany, od vědecké sféry spolupráci při vylepšování molekul a očekává také, že pomůžeme s hledáním partnerů pro výrobu," uvedl Havlas.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR Praha Tchaj-Wan Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy