Velká show v Pyrenejích. Etapu vyhrál Peters, zářil Pogačar, zlomil se Pinot

  18:16
Bylo vskutku na co se těšit. První pyrenejská etapa Tour nabídla nádherné cyklistické divadlo. Šestadvacetiletý Nans Peters z týmu AG2R, jeden z původně třinácti uprchlíků, byl v cíli v Loudenvielle vítězem etapy. K velké bitvě došlo i mezi favority. Jasně nejlepší z nich byl Tadej Pogačar z týmu UAE Emirates, který tím limitoval svoji nešťastnou páteční ztrátu. Žlutý dres navzdory občasným krizím při stoupání na vrchol Peyresourde uhájil Adam Yates z Mitcheltonu-Scott.
Nans Peters projíždí vítězně cílem 8. etapy Tour de France.

Nans Peters projíždí vítězně cílem 8. etapy Tour de France. | foto: Reuters

Třikrát atakoval Tadej Pogačar ze skupiny favoritů na posledním stoupání dne do slavného průsmyku Peyresourde. Třetí útok už byl úspěšný, mladý Slovinec se začal vzdalovat souputníkům.

8. etapa Tour

Sledovali jsme online

Za ním docházelo k sérii mnoha útoků a protiútoků, odpadl Tom Dumoulin, ztrácel a opět se dotahoval žlutý Adam Yates, vpřed poodskočili Richie Porte a Mikel Landa a při sjezdu z Peyresourdu do cíle potom i Primož Roglič a Nairo Quintana. Načež se znovu sjela desetičlenná skupina.

Pogačar si před nimi udržoval značný odstup. Cíl proťal o 38 sekund před  Romainem Bardetem, za nímž se v závěsu hnalo dalších devět favoritů: López, A. Yates, Bernal, Landa, G. Martin, Roglič, Quintana, Uran, Porte.

Adam Yates tak celkově uhájil těsné třísekundové vedení před Primožem Rogličem, další příčky v celkové klasifikaci nyní drží francouzské duo Guillaume Martin a Romain Bardet.

Pogačar se vrátil do velké hry a je průběžně devátý, se ztrátou 48 sekund.

V době, kdy se do Loudenvielle přiřítili favorité, však už šest minut oslavoval největší životní vítězství domácí Nans Peters. Zvládl etapu nejlépe ze třinácti uprchlíků, jimž peloton v úvodu dne povolil až čtvrthodinový náskok. 

Poté, co se skupina uprchlíků rozdělila, se Peters při sjezdu z druhé prémie dne na Port de Bales zbavil Ilnura Zakarina z týmu CCC a dál pokračoval mezi špalíry diváků na Peyresourdu sám. Zakarin se propadl až na 4. místo.

Loni vyhrál Peters při svém debutu na italském Giru také z úniku horskou etapu do Anterselvy. 

A tentokrát při debutu na Tour triumfoval v Pyrenejích. Zvítězil o 47 sekund před Tomsem Skujinšem z Treku.

JÁ TO ZVLÁDNUL. Jakoby Nans Peters nemohl uvěřit, že právě vyhrál pyrenejskou etapu Tour

Pro francouzské fanoušky to byl hořkosladký den. Oslavovali Peterse i další své hrdiny Bardeta a G. Martina, ale zároveň oplakávali Thibauta Pinota. 

Muž, který byl před startem Tour největší francouzskou nadějí, pohřbil veškeré své ambice na stupně vítězů v Paříži. Ztrácející, demoralizovaný a zjevně stále sužovaný bolestmi po pádu v úvodní etapě se Pinot na svazích Port de Bales propadal dál a dál, nekonečně daleko za zrychlující hlavní pole. 

Nans Peters se raduje z triumfu v 8. etapě Tour de France.

Na vrcholu stoupání zaostával za Rogličem, Bernalem a spol. už o osm minut! Brzy jich mělo být ještě mnohem víc. Do cíle dorazil on i jeho pomocníci s mankem 25 minut.

Ani loni pátý Julian Alaphilippe letos o titul na Tour nepojede, kontakt beznadějně ztratil v úvodu stoupání na Peyresourde.

A na svazích této hory náležící do někdejšího „Okruhu smrti“ zaostal také Tom Dumoulin, týmová dvojka Jumba. Šampion Gira 2017 a druhý cyklista z Gira i Tour 2018 dorazil do cíle až ve skupině s veteránem Alejandrem Valverdem, o takřka tři minuty později než Pogačar.

Pyreneje prověřily schopnosti kandidátů titulu. Protřídily je. 

A v neděli nachystají pelotonu další tuhý test.

Jak se vše odehrálo

Tak kdo? Hned po startu se rodí únik dne, Søren Kragh Andersen ze Sunwebu byl v pátek poslední v cíli, ale v sobotu je prvním, kdo útočí. Postupně se utváří třináctičlenná skupina. Po 10 kilometrech si peloton ujasní: Necháme je jet.

Velký náskok. Převaha uprchlíků rychle narůstá nad 10 minut. Jejich sestavu tvoří Cosnefroy a Peters (AG2R), Zakarin (CCC), Reza a Pacher (Vital Concept), Morkov (Quick Step), Powless (EF), Grellier a Cousin (Direct Energie), Verona (Movistar), Skujins (Trek), Kragh Andersen (Sunweb) a Hermans (Israel Start-Up).

O body. Za třináctkou šlapající v úniku jsou při prémiovém spurtu v sázce už jen dvě bodovaná místa, spurt z hlavního pole vyhrává Sam Bennett a v soutěži o zelený dres snižuje ztrátu na Petra Sagana na 7 bodů.

Mistr Evropy končí. Giacomo Nizzolo z týmu NTT zastavuje a odstupuje ze závodu, jako pátý v tomto ročníku.

Momentka z 8. etapy cyklistické Tour de France, která zavedla peloton do...

Rozdělení úniku. Na svazích 11,7 kilometru dlouhého Port de Bales, první prémie mimořádné kategorie v tomto ročníku Tour, se třináctka uprchlíků trhá, v čele závodu šlapou Zakarin a Peeters.

Kreuziger zaostává. 43 kilometrů před cílem etapy ztrácí kontakt s pelotonem Roman Kreuziger, společně se čtvrtečním vítězem Lucenkem z Astany.

Pinot trpí! Je obklopen pěti pomocníky, snaží se narovnat si záda, ale zjevně si zoufá. Ztráta Thibauta Pinota na hlavní pole, dirigované Jumbem s opět úžasným Woutem Van Aertem v čele, až děsivě rychle narůstá. 

Na vrcholu. Peters a Zakarin přejíždějí Port de Bales dvacet sekund před čtyřmi pronásledovateli. Peloton ztrácí 9:37 minuty, Pinot 17:31 minuty.

Peters ujíždí. Zakarin nepatří mezi nejlepší sjezdaře a Peters mu při sjezdu z Port de Bales uniká. Při nájezdu na desetikilometrový Peyresoude, prémii 1, kategorie, má jezdec týmu AG2R půl minuty k dobru. Během výšlapu na Peyresourde se mu sice Rus chvíli přibližuje, ale skutečně jen chvíli.

Odpracováno. Až 20 kilometrů před cílem, na úpatí Peyresourdu, si z prořídlého hlavního pole vystupuje Van Aert. Další skvělý výkon. 

Letos to nepůjde. Julian Alaphilippe se pokouší atakovat ze skupiny favoritů, ale vzápětí z ní odpadává. Pohromadě zůstává pouze deset jezdců, potíže má Adam Yates, poprvé útočí Pogačar, stíhají jej Roglič a Quintana, zato Yates s Dumoulinem ztrácí. Yates se vrací zpět, Dumoulin ne.

Skvělé divadlo. Pogačarův třetí útok konečně vychází, vzdaluje se ostatním. Za ním se odehrává strhující fáze závodu s mnohými pokusy o rozbití skupiny i záchrannými pracemi. Na vrcholu Peyresourdu má Slovinec na ostatní favority k dobru takřka minutu. Dosud nikdo v historii nezvládl stoupání na Peyresourde tak rychle jako on.

Peters nikým neohrožován. Sjezd z Peyresourdu je korunovační alejí pro vítěze etapy Peterse. Další uprchlíci Skujinš a Verona předstihují umdlévajícího Zakarina.

Bardet poodskočil. Pogačar si drží náskok před největšími soky. Na kratičkém neklasifikovaném stoupání před cílem ještě z jejich skupiny atakuje Romain Bardet, ale najede na Rogliče a spol. jen dvě sekundy.

Cyklistický etapový závod Tour de France

8. etapa: Cazéres - Loudenvielle (141 km):

1. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) 4:02:12, 2. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 3. Verona (Šp./Movistar) oba -47, 4. Zakarin (Rus./CCC) -1:09, 5. Powless (USA/EF) -1:41, 6. Hermans (Belg./Israel Start-Up Nation), 7. Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) oba -3:42, 8. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) -4:04, 9. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -6:00, 10. Bardet (Fr./AG2R) -6:38, ...98. Hirt (ČR/CCC) -25:23, 121. Kreuziger (ČR/NTT) -32:39.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 34:44:52, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3, 3. Martin (Fr./Cofidis) -9, 4. Bardet -11, 5. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 7. López (Kol./Astana), 8. Urán (Kol./EF) všichni -13, 9. Pogačar -48, 10. Mas (Šp./Movistar) -1:00, ...91. Hirt -1:24:23, 98. Kreuziger -1:35:41.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  12:03

Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Český šerm má ve světě respekt. Jsme féráci, říká Jurka. V Paříži vyrovná dědu

16. dubna 2024

Premium Jakub Jurka při focení v olomoucké kavárně otevírá pusu, aby se zakousl do máslového croissantu....

Jako malé děti. Hvězdy Chelsea se hádaly o penaltu a trenér zuřil: Ostuda!

16. dubna 2024  11:11

Místo aby si užíval klidný průběh zápasu a skvělý výkon Chelsea, která v tu chvíli vedla nad...

Pardubický kapitán Sedlák: Bude to skvělý hokej. I Třinec ještě najde síly

16. dubna 2024  10:58

Když královéhradecký Mountfield pardubické hokejové Dynamo přetlačil ve třetím čtvrtfinále 2:1 po...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...