Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Do konce roku lze podle vědců zabránit 770 000 úmrtí na covid. Klíčové jsou roušky a sociální odstupy

Lékaři v pražské Nemocnici na Bulovce ve speciálních ochranných oblecích.

Lékaři v pražské Nemocnici na Bulovce ve speciálních ochranných oblecích. foto:  Dan Materna, MAFRA

Seattle - Do konce letošního roku lze v celosvětovém měřítku zabránit 770 000 úmrtí nemocných s covidem-19, pokud se budou dodržovat prověřená ochranná opatření jako je nošení roušek a udržování sociálního odstupu. V globální projekci vývoje pandemie covidu-19 to uvedl Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) při Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu.
  17:19

Podle této prognózy by mohlo do 1. ledna 2021 na celém světě s covidem-19 zemřít 2,8 milionu lidí, tedy ve srovnání se současnou situací téměř další dva miliony. Univerzita Johnse Hopkinse uvádí, že do dneška zemřelo na celém světě 875 510 lidí s covidem-19 a koronavirovou infekcí se nakazilo více než 26,6 milionu osob. Podle odhadů IHME by mohlo v prosinci denně umírat až 30 000 lidí.

Šéf IHME Christopher Murray očekává „smrtící prosinec, zejména v Evropě, ve Střední Asii a v USA“. „Věda hovoří jasně a důkazy jsou nezvratné: přenosu viru napomáhá bránit nošení roušek, dodržování odstupu mezi lidmi a omezení shromažďování,“ dodal Murray.

Jeho pracoviště vypracovalo tři scénáře možného vývoje. Nejhorší situace nastane, když se roušky budou nosit jako dosud a vlády budou nadále zmírňovat požadavky na dodržování odstupu. Do konce roku by pak mohly zemřít až čtyři miliony lidí. V nejlepším případě by mohl být tento údaj poloviční, tedy dva miliony mrtvých, pokud se budou roušky nosit všude a vlády budou vynucovat odstup, jakmile bude denně umírat více než osm lidí na milion občanů.

Nejpravděpodobnější je ale podle IHME to, že roušky se budou nosit stejně jako nyní a stejná zůstanou i uvolňovací pravidla. Pak zemře do konce roku 2,8 milionu lidí.

Oba krajní scénáře, tedy „nejlepší“ i „nejhorší“, představují nárůst úmrtí oproti současné situaci. Částečně se to dá připsat sezónnímu nárůstu onemocnění na severní polokouli. Covid-19 se dosud šířil podle sezónních vzorců podobných jako u zápalu plic. Pokud tomu tak bude i nadále, pak je třeba na konci podzimu a v zimních měsících očekávat zvýšení případů v zemích na severní polokouli. „Zejména lidé na severní polokouli musejí být s blížící se zimou opatrní, protože případů covidu-19 bude za chladného počasí více, stejně jako zápalu plic,“ řekl Murray.

Nový koronavirus se množí až 270krát rychleji, říká expertka Peková. Konvenční vakcíny jsou prý vyhozené peníze

IHME ve své projekci dospěl k závěru, že nejvíc mrtvých na počet obyvatel budou mít Americké Panenské ostrovy, Nizozemsko a Španělsko. V rámci regionů pak podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bude do 1. ledna v americkém regionu přes 959 000 úmrtí, v evropském více než 667 000, v africkém přes 79 000, v regionu východního Středomoří přes 168 000, v oblasti Jihovýchodní Asie přes 738 000 a v západním Pacifiku více než 191 000.

Murray doporučil poučit se ze zemí, kde se podařilo virus zvládnout, a varoval před strategií „kolektivní imunity“. Právě nejhorší ze scénářů odráží situaci, kdy země připustí nákazu velké části populace, což ale povede k velkému počtu úmrtí.

Autor: