Hlavní obsah

Peking: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Čínské velvyslanectví v Praze označilo ve speciálním prohlášení cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny.

Foto: Novinky

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil i přes nesouhlas čínské i české vlády ve vlastním politickém zájmu trval na návštěvě čínského regionu Tchaj-wan. Jedná se o hrubé porušení národní suverenity Číny, vážné zasahování do vnitřních záležitostí Číny, vážné poškození politické základny čínsko-českých vztahů a závažné porušení základních norem mezinárodních vztahů. Čína ostře odsuzuje takové chování a vyjadřuje silný nesouhlas,“ píše se v prohlášení.

Potlesk a slova díků. Vystrčila u letiště vítaly desítky lidí

Domácí

Velvyslanectví zdůraznilo, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny.

Číňané nepřevzali piana od českého výrobce Petrof. Prý kvůli Vystrčilovi

Ekonomika

Cesta senátní delegace v čele s Vystrčilem vzbudila velkou pozornost. Vedle Číny se proti ní stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Klaus: Vystrčilova cesta je klukovina a nezodpovědnost

Domácí

Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit. Delegace se vrátila v sobotu

Reklama

Výběr článků

Načítám