Hrubé porušení národní suverenity, reagovalo čínské velvyslanectví na Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

Čínské velvyslanectví v Praze v sobotu označilo cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví to uvedlo v prohlášení zaslaném ČTK. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. Senátní delegace se vrátila z návštěvy Tchaj-wanu dopoledn

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se vrátil s delegací z Tchaj-wanu. U letiště Kbely je vítalo pár desítek lidí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se vrátil s delegací z Tchaj-wanu. U letiště Kbely je vítalo pár desítek lidí. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil i přes nesouhlas čínské i české vlády ve vlastním politickém zájmu trval na návštěvě čínského regionu Tchaj-wan. Jedná se o hrubé porušení národní suverenity Číny, vážné zasahování do vnitřních záležitostí Číny, vážné poškození politické základny čínsko-českých vztahů a závažné porušení základních norem mezinárodních vztahů. Čína ostře odsuzuje takové chování a vyjadřuje silný nesouhlas,“ stojí v prohlášení velvyslanectví.

Narovnání páteře České republiky, hodnotil Vystrčil cestu na Tchaj-wan. Považuje ji za úspěšnou

Číst článek

To zdůraznilo, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny. „Čína vyzývá českou stranu, aby vzala na vědomí vážnou pozici Číny, dodržovala politický závazek uznání principu jedné Číny, přijala konkrétní opatření k odstranění nepříznivých dopadů souvisejících se vzniklým incidentem a přijala konkrétní kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů,“ uvedlo velvyslanectví.

Vystrčil už při dřívější čínské kritice odmítl, že by politiku jedné Číny porušil. Česko má podle něj s Čínou vyjednáno, že má právo na vlastní politiku jedné Číny. „Já jsem přesvědčen, že návštěva druhého nejvyššího činitele na Tchaj-wanu neporušuje politiku jedné Číny tak, jak ji má (definovanou) Česká republika,“ poznamenal tehdy.

Čína běžně používá metodu cukru a biče, v Česku je ale toho biče ze zemí V4 nejvíc, vysvětlují analytici

Číst článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v týdnu uvedl, že Česko a Čína by se měly soustředit na věcnou spolupráci. Věří, že Vystrčilova cesta vztahy obou zemí nepoznamená. Ministr také zdůraznil, že se česká zahraniční politika ve vztahu k Číně Vystrčilovou cestou nijak nezměnila.

„Za naši zahraniční politiku zodpovídá vláda. Vláda, stejně jako předchozí vlády, má svoji jasně definovanou politiku ve vztahu k Číně. Vyhrazujeme si také právo s Tchaj-wanem v konkrétních oblastech spolupracovat a těchto principů se držíme,“ řekl.

Cesta senátní delegace v čele s Vystrčilem vzbudila velkou pozornost. Vedle Číny se proti ní stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme