Do nedělního podvečera přibylo 205 případů, nejvíce nakažených je na Hodonínsku a Pelhřimovsku

V sobotu přibylo v Česku 508 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jde o dosud nejvyšší denní nárůst ve volném dni, kdy se méně testuje, a celkově čtvrtý nejvyšší přírůstek za jeden den. Do nedělního večera zatím přibylo 205 nových případů koronaviru. Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, se zvýšil o čtyři na celkově 435. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:31 6. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpoledne v parku na Letné

Aktuálně je nakažených rekordních 8473 lidí (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nakažených je momentálně rekordních 8473 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. Počet nakažených od začátku epidemie se blíží 28 000, z nich se víc než 19 000 uzdravilo. 

Rekordní počty nakažených hlásí také Slovensko. Testy potvrdily 225 nemocných covidem-19

Číst článek

V posledních týdnech ale zvolna přibývá hospitalizovaných i nemocných ve vážném stavu, je jich ale výrazně méně než v jarních měsících během nouzového stavu a mimořádných restrikcí. V nemocnicích je nyní 204 nakažených, což znamená asi 2,5 procenta z aktuálně nakažených, zatímco například na přelomu dubna a května se tento podíl pohyboval kolem deseti procent. Z toho 52 hospitalizovaných podle nejnovějších údajů vyžaduje intenzivní péči.

Končící týden dosahovaly denní přírůstky nových případů covidu rekordních hodnot. Dosud nejvíc pozitivních testů od začátku března za jeden den - podle revidovaných údajů 797 - zjistily laboratoře v pátek. Ve středu a ve čtvrtek přesáhl denní přírůstek hranici 600, v úterý a sobotu přibylo přes pět stovek nových případů covidu.

Rostoucí počet případů souvisí s častějším a cílenějším testováním. Od úterý do čtvrtka se denní počet testů pohyboval kolem 11 000, v pátek laboratoře zpracovaly víc než 12 500 vzorků, což je dosavadní maximum. V sobotu se počet testů snížil na zhruba 7000. Podíl potvrzených případů mezi testovanými v sobotu překročil sedm procent, vyšší byl tento ukazatel naposledy na konci června.

Kde je nejvíce nemocných?

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 89 nových případů covidu-19. Osm desítek nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulý týden eviduje okres Pelhřimov, následuje Praha a okresy Svitavy, Tábor a Třebíč. Za celé trvání epidemie má z krajů nejvíce potvrzených případů hlavní město, kde testy dosud odhalily přes 6500 lidí pozitivních na koronavirus.

Česká republika měla v uplynulých dnech nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Od 1. září se v celé zemi znovu rozšířila povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorech, například ve veřejné dopravě či úřadech. Další zpřísnění týkající se nošení roušek a otevírací doby restaurací čeká od středy Prahu, kde podle ministerstva zdravotnictví začíná komunitní přenos.

Doufejme, že opatření v Praze budou mít efekt, uvedl ministr Vojtěch. Karanténa mu končí v pátek

Číst článek

Situace v Německu

V Německu za poslední den přibylo 988 nově potvrzených případů koronavirové nákazy a dohromady už jich místní úřady zachytily 249 985. Vyplývá to z v neděli ráno aktualizovaných statistik Institutu Roberta Kocha (RKI).

Agentura DPA však upozorňuje, že tato čísla jsou málo vypovídající o skutečném vývoji epidemie, protože o nedělích bývají počty hlášených případů často nižší kvůli tomu, že některé regionální úřady data nesdělují.

V sobotu Německo mělo 1378 nových případů nákazy koronavirem, v pátek jich RKI ohlásil 1430. V neděli RKI hlásí také jednoho dalšího zemřelého. Dohromady tak v souvislosti s koronavirovou infekcí v Německu zemřelo 9325 lidí. Do nedělního rána se však přibližně 223 700 nakažených vyléčilo.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je nyní v Německu na kritické hodnotě 1,0.

Třítýdenní pokles

Jižní Korea v neděli hlásí nejmenší denní nárůst počtu případů koronavirové nákazy za tři týdny. Do sobotní půlnoci jich přibylo 167, což je o jednoho nově nakaženého méně než předchozí den, uvedlo korejské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Čtvrtým dnem v řadě jich přibylo méně než 200. V zemi patrně zabrala opatření, která mají zamezit rozvinutí druhé vlny epidemie.

Jižní Korea dosud zachytila 21 177 případů infekce. Zemřelo 334 lidí s covidem-19. Počáteční úspěchy v boji s epidemií jihokorejským úřadům v polovině srpna částečně pokazila infekční vlna, která se přehnala přes příslušníky místního hnutí, které se označuje za presbyterní církev.

Ke konci srpna denní nárůsty nakažených dosáhly vrcholu s maximem 441, ale v posledních dnech se už začala projevovat přísnější pravidla sociálního distancování. Například v Soulu se lidé po deváté večer nemohou navečeřet v restauraci a kavárny a pekárny smí po celý den prodávat jen do ruky nebo rozvážet. V pátek vláda omezení prodloužila do 13. září.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme