VIDEO: Vystrčilova cesta byla klukovská provokace, čínský ministr Wang to trochu přehnal, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman poprvé od konce srpna, kdy si zlomil ruku, vystoupil na veřejnosti. V diskuzním pořadu Partie promluvil například o sporu ohledně článku ‚Hitler je gentleman‘ nebo o cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. „Je to (z jeho strany) urážka kolegů. Říká si, jsem někdo víc než vy ostatní,“ řekl během rozhovoru, který se natáčel v sobotu na zámku v Lánech a televize Prima ho odvysílal v neděli dopoledne.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:34 6. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při natáčení rozhovoru pro televizi Prima

Prezident Miloš Zeman při natáčení rozhovoru pro televizi Prima | Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Cesta na Tchaj-wan

V minulém týdnu se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vydal společně s českou delegací na Tchaj-wan. Cesta vzbudila velkou pozornost. Vedle Číny se proti ní stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Předseda Senátu k prezidentovým slovům

Prezident Miloš Zeman podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) třikrát veřejně lhal, když kritizoval jeho cestu na Tchaj-wan. V televizi Prima v neděli Vystrčil řekl, že ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu při poradě na Pražském hradě sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak o tom předtím v televizním rozhovoru mluvil Zeman. Prezident už kvůli tomu oznámil, že už Vystrčila nebude zvát na koordinační schůzky prezidenta, premiéra, šéfa české diplomacie a předsedů obou parlamentních komor k zahraniční politice.

Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku. Poslední taková porada se konala v březnu, zatímco až začátkem června se Vystrčil podle svých slov rozhodl, že na Tchaj-wan pojede. „Kdybychom se scházeli po čtvrt roce, tak jsme se měli sejít v červnu,” poznamenal Vystrčil.

Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.

„Hodnotím to jako klukovskou provokaci, kdybych měl být velmi stručný,” okomentoval Miloš Zeman cestu šéfa Senátu. „Nesouhlasím s tím, aby se pan Vystrčil nadále účastnil porady ústavních činitelů, nebudu ho tedy zvát. Protože kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ pokračoval. 

Podle Zemana to pro druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi není trest. „Je to (z jeho strany) urážka kolegů. Říká si, jsem někdo víc než vy ostatní,“ dodal.

Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé. „Pro chování pana předsedy Senátu nemám žádné pochopení. A co se týče čínského ministra (Wang I - pozn. red.), myslím, že to trochu přehnal,“ řekl Zeman.

Spor o Peroutku

Pražský městský soud ministerstvu financí počátkem letošního července uložil, aby se vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman”. Nejvyšší soud na začátku září odložil lhůtu pro omluvu, dokud nerozhodne o dovolání ministerstva financí.

Ministerstvo se zatím za Zemanova slova o Peroutkovi neomluví. Nejvyšší soud odložil lhůtu

Číst článek

Prezident znovu zopakoval, že článek četl. „Peroutka - velký novinář i velká osobnost uklouzne. Važme všem stejným metrem, važme si celkového životního výkonu, ale poukažme na případné uklouznutí,“ řekl o něm.

Na otázku, jak si vysvětluje, že se článek dosud nenašel, poté odpověděl: „Nemám pro to žádné rozumné vysvětlení. Vím, že si Peroutka stěžoval, že některé jeho články byly za první republiky cenzurovány. Sám píše, že jsou to ty, ve kterých se vyjadřoval vstřícně k nacistickému Německu. Nelže vyloučit, že i tento byl cenzurován.” 

„Ale hned si jako advocatus diaboli položím protinámitku: Jakto, když byl cenzurován, jakto, že byl v knihovně Klementina, ve svázaném svazku Přítomnosti, kde jsem ho četl,” dodal.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiloženém videu:

‚Rouškovné’ pro seniory 

Vláda se na začátku září se dohodla na příspěvku pět tisíc pro seniory, který mají dostat ještě letos před Vánoci. Poprvé přitom o návrhu mluvila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už na konci srpna dny. Poté schytala vlnu kritiky opozice, která „rouškovné“ označila za úplatek voličům.

6000 pro seniory? ‚Peníze budou samozřejmě chybět jinde,‘ přiznala ministryně Maláčová

Číst článek

Zeman na něm ale nic špatného nevidí. „Nemám nic proti jednorázovým dávkám, včetně 5000 pro seniory, nebo 25 tisíc pro živnostníky, to už je starší věc,“ okomentoval příspěvek prezident. „Myslím si, že jednorázová dávka je v pořádku, trvalá dávka je nesprávná,“ dodal.

„Životní úroveň našich starobních důchodců není příliš vysoká, jednorázová pomoc jim přijde určitě vhod. Stejně to ale nejspíš dají vnoučatům,” dodal.

O koronaviru

Televize Prima už v sobotu večer odvysílala úryvek z rozhovoru s prezidentem Zemanem, ve kterém mluvil i o opatřeních proti koronaviru. „Bylo by dobré, aby roušky byly povinné jen v ohniskách nákazy, zatímco všude jinde dobrovolné,“ uvedl Zeman. Dodal, že považuje za správné, aby se po půlnoci zavřeli restaurace a bary.

Není zastáncem plošných opatření a zbytečné paniky. „Všechno, co ekonomiku nevypíná, co se týče volného trávení času, sportu a kultury, tam bych byl co se týče opatření velmi drastický,“ vysvětlil.

Prezident zároveň doporučil opatrnost tam, kde se schází větší množství lidí. „Myslím si, že nejsou dobrá plošná opatření. Varuji před panikou, buďme opatrnými optimisty,“ řekl také v rozhovoru. „Nejdůležitější je, kolik je v zemi zemřelých. Tam jsme na tom pořád dobře,“ dodal.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru zveřejnil fotografie ze sobotního natáčení, na nichž je prezident s ortézou fixující pravou ruku.

Zlomenina ruky

Nedělní prezidentovo veřejné vystoupení bylo první od konce srpna, kdy si zlomil ruku a podstoupil operaci. „Obě dvě operační rány se hojí dobře, v pondělí mi vytáhnou operační stehy,“ řekl v neděli.

Prezident byl na konci srpna několik dní hospitalizován kvůli zlomenině ruky v Ústřední vojenské nemocnici, kde mu lékaři při operaci voperovali do paže titanový šroub. Nyní podstupuje rekonvalescenci.

Prezident Zeman opustil nemocnici. Po úrazu ruky ho čeká až osm týdnů rekonvalescence

Číst článek

Zranil se 25. srpna poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Už delší dobu trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy. Lékaři vojenské nemocnice mu ještě ten večer paži operovali a po čtyřech dnech propustili. Rekonvalescence by měla trvat šest až osm týdnů.

Zeman kvůli zranění zrušil návštěvu Jihomoravského kraje plánovanou na začátek září. Prezidentská kancelář podle dřívějšího vyjádření Ovčáčka plánuje na tento měsíc pracovní schůzky v Lánech. Hrad bude o jejich termínech postupně informovat.

Se Zemanem se chtějí setkat mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), kteří s ním chtějí jednat také o odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.

dok, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme