Sáhodlouhé oznámení Menzelová doplnila i odkazy na citáty z Bible a několikajazyčnými překlady. Zde je v nezkrácené verzi:

„1 list Korintským 13:1-8“

„Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne.“

Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával... Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička,“ loučí se Menzelová, která jen nedávno pro manžela pořídila nový, bezbariérový dům.

VIDEO: Než upadl do komatu, stihl si zahrát v posledním filmu! Podívejte se na ukázku Tlumočníka!

Video
Video se připravuje ...

Než upadl do komatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku! Bioscop

Dlouhá choroba

Jiří Menzel v listopadu roku 2017 skončil v nemocnici poté, co jej doma našla v bezvědomí manželka Olga. Poté podstoupil kvůli infekci vážnou operaci mozku, nějaký čas strávil v umělém spánku a od té doby probíhala jeho náročná rekonvalescence. Olga v průběhu měsíců zveřejnila několik snímků, režisérův stav se lehce zlepšoval, občas jej dokonce manželka vyvedla do divadla, kde se mohl setkat s přáteli a kolegy. Vždy mu to prý vlilo do žil tolik potřebnou energii.

Co k Menzelově kolapsu vedlo? Jeho žena uvedla, že se režisér nakazil meningokokem, nejspíš z klimatizace v letadle, když v Košicích připravoval operu Falstaff. „Lékaři ho léčili silnými antibiotiky. K tomu dostal ještě zánět středouší, který mu operovali,“ řekla Menzelová.

 

Pohřeb nebude

Veřejné poslední rozloučení se zesnulým režisérem Jiřím Menzelem se konat nebude. Jeho asistentka Míla Řádová dnes ČTK řekla, že Menzel si to tak přál. Pokud se uskuteční nějaký pietní akt, stane se tak podle ní zřejmě až s delším časovým odstupem. Oscarový filmový režisér, divadelní tvůrce i herec zemřel v sobotu ve věku 82 let.

Menzel strávil téměř rok v nemocnici a po rehabilitačních ústavech, než mohl být propuštěn domů, kde měl neustálou péči. Podle jeho blízkých se režisér a herec pohyboval na invalidním vozíčku, pomoc potřeboval i s jídlem, ovšem čile komunikoval s okolím. Povzbuzující pro něj byla také přítomnost jeho dvou dcer. Na zveřejněných snímcích z domácího léčení však byl viditelně pohublý.

Jiří Menzel se významně zapsal nejenom do české kinematografie, ale také do té světové. S filmem Ostře sledované vlaky získal Oscara za Nejlepší cizojazyčný film. Další jeho režijní počiny se však vryly do paměti zejména českých diváků. Režíroval například Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Vesničko má, středisková, která opět usilovala o Oscara... Zahrál si také v seriálu Hospoda, filmech Hra o jablko, Něžný barbar, Medvídek nebo Tlumočník.

VIDEO: Menzel vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit!

Video
Video se připravuje ...

Menzel vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit! Mirka Dvořáková, Jan Jedlička

Fotogalerie
74 fotografií