Hlavní navigace

USA chtějí uvalit restrikce na čínského výrobce čipů SMIC

7. 9. 2020

Sdílet

USA - Čína - spor Autor: Depositphotos

Trumpova administrativa chce podle Reuters uvalit obchodní restrikce na největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Podle mluvčí amerického ministerstva obrany prezidentova administrativa zvažuje zařazení  SMIC na obchodní černou listinu a hledá pro to nyní objektivní důvody. Američané firmu podezřívají z toho, že figuruje v čínském vojenském výzkumu. Nejznámější společností na této černé listině, která omezuje přístup zapsaných firem k americkým technologiím, je čínský telekomunikační gigant Huawei a jeho dceřiné společnosti, celkem se na seznamu nalézá přes 275 čínských firem.

Samotný SMIC vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že jej informace o možnosti restrikcí šokovala a oficiálně popřel jakékoli své napojení na čínskou armádu.

Analytici, které Reuters oslovila, uvádějí, že by rozhodnutí pravděpodobně přímo neovlivnilo možnost používat stávající výrobní procesy, ale podnikání společnosti by silně utrpělo, protože poskytovatelé těchto technologií již nebudou moci bez svolení americké administrativy poskytovat pro tyto technologie servis.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).