Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kostaričtí vědci infikují koně covidem. Protilátky z jejich krve chtějí využívat jako lék

Věda

  14:39
San Jose/Praha - Kostaričtí vědci chtějí začít testovat na lidech léčbu onemocnění covid-19 pomocí protilátek získaných z infikované koňské krve. Princip spočívá v tom, že kůň je záměrně nakažený virem, a poté se čeká, až se v jeho těle vyvinou protilátky, které mu jsou následně z krve odebrány. Inspirací je výzkumníkům sérum podávané po uštknutí hadem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Kladrubský hřebčín

Experti z vědeckého Institutu Clodomira Picada (významný vědec zkoumající jed středoamerických hadů - pozn.red.) dokázali podle agentury Reuters možná vyvinout lék proti novému typu koronaviru. Jeho klíčovou součástí jsou protilátky vyextrahované z krve koní a následně použité při přípravě séra.

„Chceme ho podávat pacientům, kteří začínají bojovat s infekcí, ale jejichž imunitní systém stále neprodukuje dostatek vlastních protilátek,“ řekl pro vědecký časopis Scientific American vedoucí výzkumného projektu Alberto Alape-Girón.

Výhodou je podle něj kromě ceny a rychlosti výroby trvající několik týdnů také fakt, že v deseti mililitrech přípravku se nachází osmdesátkrát větší množství protilátek než v krevní plazmě darované člověkem, který koronavirus překonal. Laboratorní testy podle vědců ukázaly, že sérum je schopné vir zcela neutralizovat. 

Ke koronaviru přibyla ptačí chřipka přenosná na člověka. Číňané v sousední provincii utratili 18 tisíc kuřat

Inspirací k jeho vytvoření byla podle nich účinnost přípravku vyráběného obdobným způsobem a užívaného po uštknutí hadem. Hadí protijedy z Kostariky s výtažkem z koňské krve zachrání na základě tvrzení Scientific American každý rok tisíce lidí po celém světě a právě léčba koňskými protilátkami se ukázala již v minulosti jako účinná například proti virům ptačí chřipky H5N1 a H7N9. 

 „To vše inspirovalo několik výzkumných týmů k nalezení různých způsobů výroby bezpečných a účinných protilátek z koní v boji proti covid-19,“ popsala Fan Chuej Wen, vědkyně z Butantanského institutu v Brazílii.

Testování koňských protilátek u nemocných začne tento měsíc zrychlenou klinickou studií. Jejich bezpečnost a účinnost protilátek budou odborníci zkoumat u skupiny šestadvaceti pacientů, kteří byli s covidem hospitalizováni, ale nebyli umístěni na jednotku intenzivní péče. Výsledky vědci očekávají do konce září a v případě úspěchu počítají kostarické úřady s větším využitím přípravku.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...