Prohra se vztyčenou hlavou. Národní tým statečných nakonec prohrál se Skoty 1:2

Věděli, že mohli jenom překvapit. Vzhledem k okolnostem musel v pondělí večer v Olomouci nastoupit v rámci Ligy národů proti Skotsku úplně jiný český národní tým než jaký se představil v pátek pod vedením Jaroslava Šilhavého v Bratislavě. Původní totiž musel do karantény kvůli dvěma pozitivním výsledkům na kronavirus a tak musel zastoupit Jaroslava Šilhavého David Holoubek a ten musel na rychlo sestavit tým pouze z hráčů české ligy. Duel se Skotskem začal i pro mnohé české fanoušky až nečekaně, když skóre po dvanáczti minutách otevřel Jakub Pešek z Olomouce, Skotům, kteří jinak po většinu zápasu na rozdíl od českého mužstva v mnoha příležitostech nebyli, se však podařilo duel otočit. V prvním poločase ještě vyrovnal Dykes, po přestávce pak gól na 1:2 z penalty Christie. Za výkon se ale český tým statečných, z nichž většina neměla žádné reprezentační zkušenosti, nemusí vůbec stydět.

Byl to pro někoho až bizarní obrázek. Na jedné straně ostřílení špílmachři mimo jiné i z anglické Premier League, na té druhé tým, který spolu nikdy nehrál, spolu měl před zápasem pouze jeden trénink a co víc, tým byl složen jenom z hráčů české ligy a to ještě bez těch největších hvězd tuzemské soutěže. Nejeden český fanoušek tak musel být pochopitelně zvědav, jak si tento narychlo poskládaný celek náhradním koučem Davidem Holoubkem.

Možná, že Skotové byli skutečně takovýmto složením týmu zaskočeni a ještě více zaskočeni pakk museli být jejich výkonem, neboť už po dvanácti minutách prohrávali. Tecl totiž parádně za obranu naservíroval balón nabíhajícímu Peškovi a ten, i když nemá žádné předešlé reprezentační zkušenosti, si se zakončením v akci jeden na jednoho proti brankáři poradil jako zkušený mazák, 1:0.

Peška úspěšná trefa navnadila a i v dalších minutách se snažil o skórování. Gólman Marshall měl co dělat s jeho dalekonosným pokusem. Postupem času ale bylo v prvním poločase vidět, že jsou svěřenci David Holoubka prakticky nesehraní a když se tedy snažil o nějakou smyslupnou akci, ztroskotal většinou na nepřesnosti. A tak měla šichtu česká obrana vedená kapitánem Romanem Hubníkem s přispěním gólmana Mandouse, jenž se vyznamenal při dvou skotských příležitostech Palmera a Christieho. Nakonec se ale ve 27. minutě podařilo překonat českého brankáře Dykesovi, na něhož česká obrana spolu se Zeleným nestačila včas reagovat.

Po návratu z kabin pak Skotům stačilo sedm minut na to, aby duel nakonec výsledkově otočili. Měli to o to jednodušší, když k tomu přispěl Malinský svým faulem v šestnáctce a i když šlo o přísně nařízenou penaltu, kopala se. Poradil si s ní Crhistie, i když gólman Mandous nebyl daleko od toho, aby míč vyrazil.

Ale český celek tento fakt nikterak nezlomil, ba naopak. Na hřišti bylo vidět jedenáct bojovníků, kteří se chtěli poprat o výsledek a ukázat tak, že i když spolu nikdy nehrál a moc reprezentačních zkušeností v něm vyjma Tecla a Hubníka nebylo, fotbal hrát umějí. A tak se dostávali Češi čím dál více do zakončení a čím dál více byli s míčem na nahiouo na útočné polovině. Hubník pálil nad, Havlík z volného kopu zamířil do tyče. V 68. minutě byli Češi opět vemi blízko k vyrovnání, po výborné kombinaci ale Tecl netrefil prázdnou branku. Za chvíli pak zakončoval Jemelka nad.

Skotové měli tedy postupem času co dělat s narůstajícím českým tlakem a měli štěstí, že Češi nedokázali ze zápasu urat alespoň bod za remízu 2:2, která by byla zasloužená. K vyrovnávací trefě měl velmi blízko brněnský forvard Růsek, ten však po rohu hlavičkou opět trefil pouze tyč.

Češi tedy sice se Skoty prohráli 1:2, byla by však škoda, kdyby tento tým statečných upadl v zapomnění. Rozhodně si s vými výkony nejeden člen tohoto týmu řekl hlasitě o to, aby si ho Jaroslav Šilhavý začínal všímat čm dál tím více. A kdo ví, třeba se někdo z nich dostane do nominace už v říjnu, kdy je naprogramu další duel Ligy národů, který Češi sehrají v Izraeli.

Konečný výsledek:

Česká republika - Skotsko 1:2Branky: 12. Pešek - 27. Dykes, 52. Christie (z pen.)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy