Hlavní navigace

Karet GeForce RTX 3080/3090 bude asi v první vlně relativně málo. Výroba nestíhá

8. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Po vydání grafik Nvidia GeForce RTX 3080 a v prvních týdnech by asi karet mohl být v obchodech nedostatek. Ale má to naštěstí být jen dočasné, problém není přímo ve výrobě GPU a karet, ale v tom, že začala velmi pozdě.

Příští týden se začnou prodávat nové grafiky Nvidie, GeForce RTX 3080 s architekturou Ampere. Možná jste zaregistrovali zvěsti o tom, že zprvu nemusejí být moc dobře dostupné a mohly by se vyprodat (což také někdy vede k tomu, že je obchody zdraží). Toto mohou zčásti být spekulace založené jen na úvaze, že o Ampere bude vysoký zájem, takže je nutno je brát s rezervou.

Ovšem teď přišla také informace od Igora Walloska z Tom's Hardware/igor'sLab, podle níž by zde vedle případného zájmu hráčů o novou generaci mohly nedostatek grafik v obchodech způsobit také problémy s výrobou potřebného počtu karet a zásobováním. To by pak mohlo znamenat, že nedostatek a případné zdražení by mohly být závažnější – ovšem pozor, budou jen dočasné, tedy nic fatálního.

Výroba Ampere se rozběhla teprve nedávno

Wallosek nepíše, že by byl problém ve výtěžnosti nebo nedostatečné kapacitě Samsungu nebo něčem podobném. Důvody jsou jiné, a sice to, že výroba začala pozdě. A tímto je logicky omezený počet karet, který bude možné na skladech koncových prodejců nachystat pro den vydání. Tento faktor má údajně platit jak pro karty Founders Edition přímo od Nvidie, tak pro ty od tradičních výrobců.

Dodavatel chlazení pro karty Founders Edition má být firma AVC (známé jméno, její logo jste možná už viděli třeba na ventilátorech box chladičů procesorů AMD). Wallosek uvádí, že podle hned několika zdrojů mohla AVC začít s výrobou až během minulého měsíce. Do 17. září, kdy má vyjít GeForce RTX 3080, tak bylo k dispozici jenom nějakých šest až sedm týdnů pro výrobu, ale poté i distribuci karet po světě. Ta by asi mohla ze začátku probíhat letecky, ale pořád to asi znamená, že během prvních týdnů může být zboží nedostatek.

Nvidia GeForce RTX 3080 05 Nvidia GeForce RTX 3080 Founders Edition přímo od Nvidie (Zdroj: Nvidia)

Ostatní výrobci karet (tj. mimo Nvidii) budou mít svá vlastní chlazení, ale čelí zase jiným věcem, takže pravděpodobně budou mít obdobný problém. Wallosek uvádí, že snad až do konce srpna jim Nvidia nedodala finální BIOS, aby mohl být do karet nahrán (někdy zhruba k 27. 8. měli prý výrobci ještě jen verzi Release Candidate 2, což je skoro finální, ale ještě bez razítka a znamená to, že ještě mohou přibýt nějaké poslední opravy).

Toto také mohlo způsobit zdržení výroby, pokud výrobci karet neriskovali a prostě do vyrobených PCB (respektive flash čipů na nich) nenahráli nefinální verzi BIOSu. Pak by případě updatu ze strany Nvidie zase museli přeflashovávat nebo to nechat na kupujících. Ani partnerští výrobci tedy nebudou mít moc času, možná jen nějaké tři týdny před vydáním, byť až na BIOS už mohli mít hardware vyrobený do zásoby. Navíc ale vedle BIOSu neměli do konce srpna ani ovladače, takže jejich zaměstnanci asi nemohli karty testovat při reálném hraní a hardware ladili v jistém smyslu na slepo.

Gainward GeForce RTX 3090 Phoenix Golden Sample foto 1 Nereferenční GeForce RTX 3090 Phoenix Golden Sample od Gainwardu (Zdroj: VideoCardz)

Celkově to podle nejmenovaného zdroje z okruhu výrobců karet má vypadat tak, že karet bude míň, než by výrobci rádi, a asi mohou být určité těžkosti s alokacemi čipů od Nvidie a  distribucí. Ale podle tohoto zdroje „opravdová nedostupnost/nedostatek vypadá jinak“. Situace tedy nebude ideální, ale nebude ani kritická.

Během pár měsíců by se měla situace uklidnit

Pokud jste nechtěli kartu kupovat hned při uvedení a raději počkat, až bude jasné, zda bude mít nějakou alternativu konkurenční AMD, asi vás tyto zprávy nemusí vůbec vzrušovat. Radeony s architekturou RDNA 2 budou se asi jmenovat RX 6000, soudě podle tohoto) mají zřejmě vyjít až někdy kolem listopadu, tedy asi s dvouměsíčním skluzem.

Popisované faktory by měly být krátkodobé a výrobci karet je do té doby pravděpodobně překonají, takže v onom momentě už by neměl být problém případně GeForce koupit. Pokud jste tedy vyčkávači, asi se nemusíte bát, že vám něco uteče, když promeškáte nákup v prvních minutách po otevření objednávek.

Chtěli jste Ampere/Nvidia GeForce RTX 3000 kupovat hned při vydání?

Kdy budou recenze?

Vedle tohoto máme také informaci o tom, kdy si budete moci přečíst první recenze. Pro první vydaný Ampere, jímž je GeForce RTX 3080, to bude již 14. září, tedy v pondělí. Ovšem v tento den vyjdou ještě jenom testy angažující karty Founders Edition od Nvidie, ta si tedy zajistila určitou exkluzivitu proti partnerům. Recenze na modely těchto ostatních výrobců, které se u nás asi prodávají nejvíc (aspoň myslím?), bude povoleno vydat až 17. září, tedy v den začátku prodeje (data prozradil web VideoCardz).

Galerie: Představení grafik Nvidia GeForce RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070 a architektury GPU Ampere

Zdroj: igor'sLab

Byl pro vás článek přínosný?