Hlavní obsah

Finanční poradna: Proč kupovat nové auto, pronajměte si ho

Novinky, bab

Pandemie koronaviru se projevila i na prodejích nových automobilů. V mnohých rodinách si nákup rozmysleli a odložili ho. Tuto situaci potvrdily i statistiky Svazu dovozců automobilů (SDA). Na druhou stranu však alternativní služby v podobě flexibilního pronájmu automobilů zažívají v této nejisté době zlaté časy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prodeje nových vozů během epidemie koronaviru klesají, což dokazují čísla od SDA. Prodej nových osobních aut za letošních sedm měsíců klesl meziročně o 23,6 procenta na 114 799 vozů. I přes velký propad se ale trh v posledních měsících pozvolna oživuje.

Prodeje nových aut stále o čtvrtinu zaostávají za loňskými čísly

Ekonomika

Mnohé české domácnosti svůj plán pořídit si nový vůz přizpůsobily nejisté době a zvolily jinou možnost, tzv. flexibilní pronájem vozu. Například společnost Driveto za první pololetí letošního roku, kdy v Česku panovala přísná opatření v důsledku koronakrize, registrovala až o 46 procent vyšší zájem o své služby.

Koronavirus ovlivnil i to, jaká auta zákazníci upřednostňují. V průběhu epidemie sahali po menších městských autech, nyní už zase po větších vozech, jako jsou Škoda Karoq, Kodiaq či Superb.

Vlastnit nový vůz má své plusy i minusy

Rozhodnete-li se pro pořízení nového vozu, máte na výběr z několika možností. Pokud máte dostatek peněz na účtu, chcete se stát majitelem auta, nic vám nebrání v návštěvě některého z autosalonů, kde si můžete vhodný vůz vybrat.

Chcete auto vlastnit, ale potřebnou částku nemáte? Pak máte na výběr z různých typů půjček – např. spotřebitelský úvěr, operativní leasing, půjčka v rodině apod. Po nějakou dobu pak bude váš rodinný rozpočet zatížen pravidelnými splátkami, zároveň vás ale auto přijde na mnohem vyšší částku, než kdybyste ho zaplatili jednorázově.

Koupě nového vozu má pochopitelně své plusy – stáváte se majitelem auta –, ale i minusy. Ty spočívají v tom, že pořízený nový vůz rychle ztrácí na hodnotě.

Sdílejte auto s dalšími řidiči

Zajímavou variantou je také tzv. carsharing neboli sdílení automobilu větším počtem lidí. Tato možnost je vhodná pro řidiče, kteří auto nepotřebují denně, ale jen nárazově a na kratší dobu. Nevyplatí se jim proto si auto kupovat.

V současné době je na trhu carsharingu už celkem dost společností, které se tímto byznysem zabývají. Platíte zde většinou za ujeté kilometry, případně za čas, na který si vůz půjčíte. Na druhou stranu ale ne každému vyhovuje, že se u volantu střídá s dalšími zákazníky.

Zkuste flexibilní pronájem

Další možností je i tzv. flexibilní pronájem, kdy si můžete vůz za měsíční paušál pronajímat, kdykoli jej pak lze vrátit a vyměnit za jiný, který vám bude více vyhovovat.

„Kouzlo flexibilního pronájmu spočívá v tom, že se zákazníci nemusí zadlužovat. Stačí platit měsíční paušál. Pokud se například jejich finanční možnosti kdykoliv změní, tak si mohou vybrat levnější vůz nebo pronájem úplně zrušit. A to bez jakýchkoliv storno poplatků. V nejisté době, která nyní kvůli koronaviru panuje, je to velmi bezpečná varianta,“ uvedl Adam Szabó ze společnosti Driveto.

V měsíčním paušálu je započteno i povinné a havarijní pojištění, garanční prohlídky či zimní i letní pneumatiky, včetně přezutí. Zákazníci si platí pouze palivo, případně dálniční známku.

Reklama

Související články

Češi dluží bankám už 1,8 bilionu

Zadlužení českých rodin za koronakrize dál roste. Bankám a družstevním záložnám domácnosti v červenci dlužily už 1,809 bilionu korun, o 12,8 miliardy víc než...

Výběr článků

Načítám