Vedle vlajkové bestie i levnější bratr. Microsoft neodolal a potvrdil chystaný, dosud nejmenší Xbox Series S

Filip HouskaFilip Houska

xbox-series-s

Foto: Microsoft

Xbox Series S

0Zobrazit komentáře

Okolo vydání nového Xboxu panuje v posledních týdnech velký mediální ruch. Narazit jsme mohli už na několik zdrojů, které spekulují nad jeho cenou a oficiálním uvedením do prodeje. V mezičase se ovšem začalo více mluvit také o druhém, finančně dostupnějším modelu, jenž by měl dorazit spolu s očekávaným next-gen modelem Series X. A ten se teď, nečekaně a s předstihem, ukázal v celé své kráse.

Internetem proplouvaly zmínky o modelu zvaném Series S, který by měl díky svým slabším parametrům (alespoň ve srovnání se Series X) cílit na sortu ne tolik náročných hráčů. Rozuzlení přišlo včera, kdy podoba menšího sourozence z rodiny nových Xboxů unikla na internet.

Přestože si v Microsoftu zřejmě malovali představení své horké novinky jinak, nakonec se rozhodli, že příchod Xboxu Series S oficiální potvrdí. Z uniklých produktových fotek a videí už totiž bylo mnoho jasného, a tak nebylo alespoň z tohoto pohledu co dál skrývat.

Xbox Series S bude rozměrově menší, oproti Series X znatelně tenčí a nebude mít diskovou mechaniku. Namísto toho dorazí s výrazným kruhovým ventilátorem na přední straně, který by měl dobře rozhánět vzduch při hraní náročnějších her.

Microsoft oznámil, že Series S nabídne „výkon nové generace v dosud nejmenším Xboxu“. Zároveň potvrdil i cenu, která bude 299 dolarů, tedy v přímém přepočtu zhruba 6 700 korun. Prozatím ale nejsou oficiálně známy podrobnější informace o vnitřnostech nového Xboxu.

Také o tom však již informace unikají, a tak se očekává, že by měl Xbox Series X nabídnout výkon čtyři teraflopy (oproti dvanácti teraflopům v případě Series X), rozlišení 1080p až 1440p s frekvencí vyšší než 30 FPS a závislost na digitálně distribuovaných hrách.

Zpravidla dobře informovaný server Windows Central uvedl, že nová herní konzole vyjde 10. listopadu, a to hned po boku vlajkové konzole Series X, která má být uvedena ve stejný den s cenou 499 dolarů (zhruba 11 300 korun).

Na Twitteru se od uživatele pod pseudonymem WalkingCat následně objevilo i zřejmě plnohodnotné produktové video (přiložené výše), které Xbox Series S ukazuje v celé kráse a vyzdvihuje jeho přednosti. Mezi nimi je například ray tracing pro realistické vykreslování herních scén, podpora 120 FPS, SSD o kapacitě 512 GB nebo streamování ve 4K.

Microsoft bude navíc podle všeho nabízet i předplatitelský plán za nové stroje v rámci balíčku Xbox All Access, který by měl vycházet na 25 dolarů měsíčně v případě Series S a 35 dolarů měsíčně za Series X. Je však otázka, zda se tato možnost dostane i do České republiky, potažmo za jakých podmínek.

Pro aktivní i rekreační gamery

Podle dostupných informací je tedy velmi pravděpodobné, že Microsoft bude cílit na dvě velké skupiny hráčů. Na ty, kteří chtějí mít doma maximální výkon za vyšší cenovku a rozjíždět propracované tituly jako například Halo Infinite ve 4K, a ty, jež se spokojí se slabším rozlišením, protože třeba nejsou tak náruživými hráči, ale chtějí se u televize s ovladačem v ruce hlavně odreagovat.

I tak lze očekávat, že na verzi Series S půjde rozjet i ty nejnovější tituly, které Microsoft ve spolupráci s předními světovými vývojáři chystá. Vzhledem ke snížení GPU se ale nedostanou na takové rozlišení, jaké nabídne výkonnější sourozenec.

Aktualizováno (8. 9. 2020, 20:00): Microsoft potvrdil, že Xbox Series S dorazí 10. listopadu. Zveřejnil i oficiální video.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym