Belgie i Německo zařadily Prahu mezi rizikové oblasti. Po příjezdu bude nutné podstoupit test a karanténu

Nejprve Belgie nyní i Německo zařadilo region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Německé rozhodnutí neznamená uzavření hranic, po příjezdu bude však od čtvrtka vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Belgie se rozhodla zařadit na svém koronavirovém semaforu Prahu do červené kategorie, zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Berlín/Brusel/Praha (Aktualizováno: 18:59 9. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Česko: region Prahy je rizikovou oblastí,“ uvedl Kochův institut. Na seznam Německo spolu s Prahou přidalo několik francouzských departementů, dva švýcarské kantony a několik regionů v Chorvatsku a Rumunsku.

‚Máte mít nasazenou roušku.‘ Robot umí upozornit lidi, že nemají zakrytý nos a ústa

Číst článek

„Bohužel epidemiologická situace neumožnila německým autoritám postupovat jinak než zařadit Prahu mezi rizikové oblasti. Ujistili jsme německou stranu, se kterou máme velmi dobré a intenzivní kontakty na všech patřičných úrovních, že uděláme vše pro to, aby se mohla Praha co nejdříve dostat zpět mezi nerizikové oblasti, jak si jak na české, tak na německé straně přejeme,“ řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ještě před německým rozhodnutím řekl, že zpřísnění podmínek se nemá týkat například pendlerů.

Německý seznam

Pro zařazení na německý seznam rizikových zemí je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Druhým kritériem je pak aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou.

Označení země za rizikovou neznamená, že do ní Němci nemohou cestovat, spolková vláda a také jednotlivé německé spolkové země nicméně doporučují, aby se lidé těmto regionům pokud možno vyhnuli.

Zapovězeny rovněž nejsou cesty z rizikových oblastí do Německa, je nutné ale počítat s omezeními.

Britská AstraZeneca pozastavila testování vakcíny proti koronaviru. Účastník měl zdravotní problémy

Číst článek

Ti, kdo do Německa přicestují z rizikových oblastí, se musí uchýlit do karantény a informovat o tom příslušný hygienický úřad. Od 8. srpna navíc platí, že při příjezdu je nutné buď předložit negativní test, který není starší než 48 hodin, nebo se rozboru podrobit po příjezdu do 72 hodin.

Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit. Změna v postupu nastane od 1. října, kdy bude možné opustit karanténu s negativním testem až po pěti dnech.

Červená od Belgie

„Dáváme lidem 48 hodin na to, aby se mohli na novou situaci adaptovat,“ sdělila mluvčí belgického ministerstva Marie Cherchariová poté, co i Belgie zařadila Prahu do červené kategorie.

České velvyslanectví v Bruselu upozornilo, že belgický semafor je určen hlavně pro cesty, které je možné odložit, tedy například cesty turistické. Netýká se naléhavých a bezodkladných osobních nebo obchodních cest. Podle mluvčí ministerstva tyto cesty sice nejsou zakázány, ale i pro ně je po návratu do Belgie povinná karanténa. Výjimku mají například diplomaté.

Česko kromě Prahy zůstává i nadále v oranžové kategorii. Všichni cestující tak budou muset před cestou do Belgie dál vyplňovat formulář, který se používá pro kontaktování cestovatele, pokud je zjištěna infekce, a pro případné vystopování jeho kontaktů.

ČTK, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme