Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

S odkrytou žárovkou v bytě může být odposlouchávaný každý. Hlas ji umí čitelně ‚rozblikat‘

Věda

  12:00
TEL AVIV/PRAHA - Přímá viditelnost na visící žárovku, elektrooptický senzor přeměňující změny světla na elektronický signál a notebook. To je podle vědců z izraelské univerzity hlavní klíč k novému druhu neobvyklého typu odposlechu. Přelomovou techniku v oblasti špionáže možnou i na delší vzdálenosti nazvali „lamphone“.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

„Jakýkoliv zvuk v místnosti lze zachytit bez toho, aby bylo nutné cokoliv hacknout nebo tam mít jiné zařízení. Potřebujete jen přímo vidět na visící žárovku a je to,“ říká pro Wired.com Ben Nassi, výzkumník z Ben Gurionovy a univerzity v Negevu, který metodu odposlechu využívající svitu žárovky vymyslel společně s kolegy Yaronem Pirutinem a Borisem Zadovem.

Oni si vybrali mě, nikoliv já je, vzpomíná bývalý zástupce šéfa české rozvědky

Inovativní typ špionáže funguje tak, že zvuky vytvářejí pouhým okem neviditelné vibrace na skleněném povrchu žárovky, které vedou k nepatrným obměnám jejího světelného výkonu. Za pomoci dalekohledu je pak elektrooptický senzor schopný změny zachytit a převést je dále na analogový elektronický signál. Po využití analogově-digitálního převodníku a softwaru určenému k odfiltrování šumu vznikne konečná podoba zvuku.

Výhodou je podle vědců, že odposlech probíhá takřka v reálném čase. „To by mohlo umožnit, aby byl lamphone pro špionáž mnohem praktičtější než předchozí techniky,“ tvrdí Nassi, podle kterého první zkoušky metody byly úspěšné. Jako příklad uvedl úspěšné zaznamenání a následné rozpoznání songu „Let It Be“ od Beatles na vzdálenost pětadvaceti metrů.

Technika má nicméně podle nezávislých expertů svá omezení. Nassi a spol. používali při testech závěsnou žárovku a odborníci se shodují, že není jasné, zda by technologie byla stejně účinná i v případě užití běžné lampy či stropního světla. Vibrace by totiž nemusely být podle nich na povrchu těchto svítidel dostatečné k následnému rozpoznání zvuku.

V Česku nebyla vláda, která by efektivně spolupracovala se zpravodajskými službami, tvrdí bývalý člen rozvědky

Hlasové a hudební nahrávky, které výzkumníci použili při svých pokusech, byly navíc hlasitější než průměrná lidská konverzace, protože reproduktory byly nastaveny na maximální hlasitost. Tým vědců však argumentuje, že pracoval s relativně levným elektrooptickým snímačem a analogově-digitálním převodníkem, přesto zkoušky dopadly úspěšně. Faktem však zůstává, že z praktického hlediska je proti tomuto typu odposlouchávání  jednoduché obrany – zatáhnout žaluzie či zakrýt závěsy.

Podle webu Wired.com výzkumný tým okolo Bena Nassiho není prvním, který dokázal, že neočekávané zvukové jevy umožňují odposlech. Už před lety zjistili vědci například, že díky laserovému paprsku odraženému od okna sledovaného jsou špioni schopní zachytit zvuky uvnitř místnosti.

Autor: