Hlavní obsah

Výše mzdy zatím zůstává hlavním důvodem pro změnu práce

Právo, kk

Pětina českých zaměstnanců změnila v uplynulém roce práci a zhruba třetina plánuje změnit svého zaměstnavatele ještě v průběhu letošního roku. Hlavním důvodem, proč čeští zaměstnanci odcházejí, je vyšší plat u konkurence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum zaměstnaneckých preferencí Randstad Employer Brand Research však také ukázal, že v souvislosti s propadem ekonomiky se stále důležitějším faktorem stává finanční stabilita zaměstnavatele a jistota zaměstnání.

Mzda vyšší až o pětinu

Výši mzdy jako hlavní důvod změny zaměstnavatele v průzkumu zmínilo 55 procent respondentů. K dalším zmiňovaným důvodům patřily méně atraktivní benefity (49 procent), nedostatek příjemné pracovní atmosféry (54 procent), nejistota zaměstnání (47 procent), finanční zdraví firmy (41 procent) a lepší kariérní růst (40 procent).

Oproti loňskému roku klesl význam zajímavosti práce a lokality, což do značné míry souvisí s vyšším využíváním práce z domova.

„Necelá třetina zaměstnanců, kteří opustili předchozího zaměstnavatele z důvodu vyšší výplaty, si polepšila v novém místě o 10 procent, pětina respondentů našeho průzkumu pak uvedla, že jim nový zaměstnavatel nabídl mzdu vyšší až o 20 procent,“ řekl Jacek Kowalak ze společnosti Randstad.

Lidé hledají v zaměstnání jistotu

Finance

Při rozhodování, zda zůstat, nebo odejít, však podle Kowalaka nehrají roli pouze finanční důvody.

„Kvůli ochlazení ekonomiky a rostoucí nezaměstnanosti bude stále důležitějším faktorem jistota práce. Očekáváme, že chuť lidí měnit místo se v následujících měsících výrazně sníží,“ dodal Kowalak.

Výše mzdy je důležitější pro ženy

Rozdílné je vnímání důležitosti jednotlivých argumentů pro odchod či setrvání u stávajícího zaměstnavatele také mezi pohlavími. Ženy přikládají větší důležitost než muži atraktivnímu platu a benefitům (71 procent ženy vs. 67 procent muži), jistotě zaměstnání (54 vs. 52 procent), příjemné pracovní atmosféře (56 vs. 49 procent), rovnováze mezi osobním životem a prací (40 vs. 32 procent), lokalitě (39 vs. 28 procent) a flexibilitě (39 vs. 28 procent) pracovního úvazku.

Muži považují za důležitější finanční zdraví podniku (50 vs. 43 procent) a zajímavou práci (40 vs. 38 procent).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám