Hlavní obsah

Benzin a nafta pokračují ve zlevňování

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne znovu zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 27,86 koruny, což je o sedm haléřů méně než minulou středu. Litr nafty za týden zlevnil o pět haléřů na průměrných 27,29 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Litr benzinu i nafty jsou zhruba o 4,50 koruny levnější než před rokem.

Nejdražší paliva zůstávají v Praze, kde dokonce za týden mírně zdražila. Litr benzinu na tamních čerpacích stanicích stojí v průměru 28,62 koruny, což je o haléř více než před týdnem. I litr nafty v metropoli za týden průměrně zdražil o haléř na 28,32 koruny.

Naopak nejlevnější benzin natankují řidiči v Moravskoslezském kraji, za litr dají v průměru 27,50 koruny. To je o 24 haléřů méně než před týdnem.

Nafta vyjde nejvýhodněji v Královéhradeckém kraji, kde se litr prodává v průměru za  26,87 koruny. Ještě před týdnem stál o dva haléře více. Na méně než 27 korun litr nafty vyjde ještě v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. září

Ceny ropy po prudkém úterním propadu ve středu rostly. Krátce před 17:00 SELČ vykazovala severomořská ropa Brent nárůst o 0,6 procenta na 40,03 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,4 procenta na 37,27 dolaru za barel.

Ropný koncern BP vykázal rekordní ztrátu, dividendu zkrouhnul na polovinu

Ekonomika

V úterý se cena Brentu propadla o více než pět procent, a cena WTI dokonce o téměř osm procent. Brent se v úterý poprvé od června dostal pod hranici 40 dolarů za barel.

„Z krátkodobého hlediska se základy ropného trhu zdají být slabé. Oživení poptávky je křehké, zatímco zásoby a rezervní těžební kapacity jsou vysoké,” uvedla společnost Morgan Stanley. Předpověděla nicméně, že v příštím roce se cena Brentu kvůli vyšší inflaci a slabšímu dolaru vyšplhá na 50 dolarů za barel.

Reklama

Související články

Obavy z hurikánu Laura zvedají ceny ropy

Ceny ropy se zvyšují, protože americké ropné společnosti kvůli blížícímu se hurikánu Laura zastavily většinu své těžby v Mexickém zálivu. Nárůstu cen...

Benzin i nafta dál zlevňují

Pohonné hmoty v Česku v týdnu opět mírně zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o dva haléře na 27,94 koruny za...

Výběr článků

Načítám