Tchaj-wan ocenil odvahu Vystrčila: Navzdory výhrůžkám Číny se nedal zastrašit

Tchajwanské ministerstvo zahraničí dnes ocenilo "politickou odvahu" předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila, který navzdory výhrůžkám Číny nedávno navštívil Tchaj-wan. Informoval o tom tchajwanský zpravodajský server Focus Taiwan.

Mluvčí tchajwanské diplomacie Joanne Ouová podle Focus Taiwan uvedla, že Tchaj-wan nechce rozvádět čínské výhrůžky a vydírání namířené proti Vystrčilovi, protože tím by jen pomohl propagovat hegemonistické chování Pekingu.

"Místo toho bychom se měli zaměřit na Vystrčilovu politickou odvahu tváří v tvář tomuto zastrašování," řekla Ouová. Český politik podle ní před návštěvou, během ní i po ní "ukázal lidskou důstojnost a ducha sametové revoluce z roku 1989".

Předseda horní komory českého parlamentu byl společně s asi 90člennou delegací na návštěvě Tchaj-wanu od 30. srpna do 4. září. Čína považuje Tchaj-wan za svou nedílnou součást a dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Peking proti cestě českého politika opakovaně protestoval a varoval mimo jiné, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu. Předseda Senátu čínské kritiky odmítl a vyjádřil přesvědčení, že jeho návštěva politiku jedné Číny tak, jak ji vnímá Česká republika, neporušuje. V žádném případě se nestavíme proti výhodným a rovným vztahům s Čínskou lidovou republikou, stejně jako chceme mít vzájemně výhodné a rovné vztahy s Tchaj-wanem, prohlásil během návštěvy mimo jiné Vystrčil.

Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové 4. září oznámil, že zřejmě v souvislosti s Vystrčilovou návštěvou na Tchaj-wanu přišel o pětimilionovou zakázku na dodávku klavírů a pianin do Číny. Rodinná nadace miliardáře Karla Komárka následně uvedla, že pianina a klavíry, které si čínský odběratel nepřevzal, od Petrofu koupila a rozdá je českým školám.

Mluvčí tchajwanského ministerstva zahraničí Ouová k této otázce podotkla, že Peking nemůže získat respekt tím, že bude svůj trh využívat jako nástroj k donucení ostatních, aby se řídili jeho vůlí.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan Čína Česká republika Senát ČR

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy