Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Napotřetí to vyšlo. Po dvou těsných prohrách slaví Hirschi

Marc Hirschi se dočkal. Po dvou únicích, které mu jen těsně nevyšly, mladý Švýcar slaví vítězství. V závěrečné části nejdelší etapy letošního ročníku rozjel své tempo a nenechal se dostihnout skupinou pronásledovatelů. Ve žlutém zůstává Primož Roglič. 

Marc Hirschi
zdroj: ČTK/AP autor: Sebastien Nogier

Marc Hirschi už byl v úniku ve druhé etapě, kde těsně prohrál s Julianem Alaphilippem. Další eskapáda debutujícího Švýcara přišla v deváté etapě v Pyrenejích, kde byl lapen skupinou pouhý kilometr před finišem, v němž ale stejně dospurtoval třetí. A nyní, v dvanáctý den závodu, zaútočil znovu. Tentokrát úspěšně.

Osmadvacet kilometrů před cílovým Sarran vystřelil ze skupiny, která se od pelotonu oddělila 50 kilometrů před finišem. Hirschi si jel svou časovku a marně jej stíhala skupina s Julianem Alaphilippem v čele. Ve dvaadvaceti letech je mladý Švýcar poprvé vítězem na Tour de France, a to osm let po posledním švýcarském úspěchu, tehdy zásluhou Fabiana Cancellary.

"Neuvěřitelné. Nevěřil jsem, že to dokážu. Jel jsem naplno skoro až do cíle... Teď nedokážu popsat, jak se cítím. Nikdy jsem si nevěřil, byli blízko. Těžko dokážu hledat slovo, je to moje první vítězství... Neuvěřitelné," říkal v cíli skromně Hirschi, který se teprve před dvěma lety stal mistrem světa do 23 let. "Nemohl jsem znovu dojet jen na pódiu," dodal.

V celkovém pořadí k žádnému přeskupení nedošlo. Žlutý dres tak v klidu uhájil Primož Roglič, který stále drží jednadvacetivteřinový náskok před Eganem Bernalem. Následují dvě francouzské naděje Guillaume Martin a Romain Bardet. V zeleném trikotu zůstává Sam Bennett, Peter Sagan jeho náskok ztenčil o dva body na 66 bodů.

Jak etapa probíhala?

Podobu dvanácté etapy podstatně ovlivnil boj o zelený dres. Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep) se po provinění Petera Sagana (Bora-hansgrohe) z minulé etapy dostal do velmi výrazného vedení, které v nejdelší etapě ročníku hájil. Závodníci z Bory-hansgrohe se mu mezitím snažili co nejvíce znepříjemnit život tím, že na čele pelotonu jeli ostré tempo.

To se irskému spurterovi vymstilo, když se padesát kilometrů před cílem najelo do kopců. Bennett odpadl a bylo nyní na Saganovi, zda dokáže před dvě vrchařské prémie dojet v první skupině až do cíle. To se ale začalo jevit jako čím dál méně pravděpodobné, když ze skupiny začal nastupovat jeden jezdec za druhým.

A nebyli to žádní nazdárci: dopředu šel Marc Hirschi a spolu s ním dva kolegové ze Sunwebu, stejně tak Marc Soler, Julian Alaphilippe či Maximilian Schachmann. Osmadvacet kilometrů před finišem přišlo očekávané, tedy útok Hirschiho. Švýcarskému mladíkovi už dvakrát etapa unikla, napotřetí už nic takového nechtěl dopustit.

Dvaadvacetiletý debutant na Tour de France za sebou nechal všechny a udržel se před větší skupinou, v níž se Alaphilippe s ostatními nedokázali efektivně domluvit na tvoření tempa. Zatímco Hirschi uháněl do cílového Sarran, za ním se střídal nástup za nástupem, ovšem bez kýženého efektu. Hirschi slaví největší úspěch své dosud stále jen velmi krátké kariéry. Druhý do cíle dojel Pierre Rolland, ovšem až tři čtvrtě minuty za vítězem.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 12. etapa: Chauvigny - Sarran (218 km):

1. Hirschi (Švýc./Sunweb) 5:08:49, 2. Rolland (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) -47, 3. Kragh Andersen (Dán./Sunweb), 4. Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 5. Herrada (Šp./Cofidis), 6. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 7. Houle (Kan./Astana), 8. Reichenbach (Švýc./Groupama-FDJ) všichni -52, 9. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo), 10. Roche (Ir./Sunweb) oba -56, ...50. Kreuziger (ČR/NTT) -2:30, 106. Hirt (ČR/CCC) -13:38.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 51:26:43, 2. Bernal Kol./Ineos) -21, 3. Martin (Fr./Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42, ...84. Hirt -2:01:51, 97. Kreuziger -2:12:04.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články