Reportáž skončila

12. etapa: Chauvigny - Sarran Correze

Tour de France, , start: 10. 9. 2020 13:00

To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a u budu se těšit při sledování dalších etap zase někdy na počtenou.

Marc Hirshi si ve svých 22 letech připsal na konto první vítězství na Tour de France. Osmadvacet kilometrů před cílem nasadil do trháku, který nedokázal zachytit žádný ze soupeřů. Pro druhé místo si dojel Pierre Rolland, třetí skončil Hirschiho týmový kolega ze Sunwebu Søren Kragh Anderse. V celkovém pořadí se na čele nic zásadního nezměnilo.

Pořadí 12. etapy:

1. Marc Hirschi
2. Pierre Rolland
3. Soren Kragh Andersen
4. Quentin Pacher
5. Jesus Herrada
6. Max Schachmann
7. Hugo Houle
8. S. Reichenbach
9. Kenny Elissonde
10. Nicolas Roche

Peter Sagan dorazil do cíle na 13. místě, v boji o zelený trikot stáhl ztrátu na Sama Bennetta o čtyři body.

Skvělou práci odvedl v závěrečnách kilometrech Peter Sagan! Slovák dokázal stáhnout ztrátu na peloton a při spurtu byl nejrychlejší. Musíme ještě pčkat na oficiální výsledky, kolikátou příčku obsadil.

Jako druhý dojel do cíle Pierre Rolland, jehož druhý nástup vyšel. V souboji o třetí místo zvítězil Søren Kragh Andersen, jenž si říká o červené číslo pro bojovníka dne, Dán byl totiž součástí původního šestičlenného úniku.

Marc Hirschi proťal cílovou pásku v pokliném tempu, mohl si to dovolit! Dvaadvacetiletý Švýcar po skvělém výkonu ukončil osmileté švýcarské čekání na etapové vítězství.

1km

Marc Hirschi právě najel do posledního kilometru! Náskok na druhého Pierra Rolanda činí nedostižitelných 45 vteřin.

2km

Technické prolémy Juliana Alaphilippa definitivně vyřadili z boje o druhou pozici. Rodák ze Saint-Amand-Montrond začal výrazně ztrácet.

3km

Strojové tempo Marca Hirschiho, je až neskutečně, jak mladičký Švýcar šlape. Ostatní konkurenti marně hledají recept na snížení ztráty.

4km

Do třetice zkusil ujet protivníkům Alaphilippe. Vrcholí souboj zřejmě "jen" o druhou pozici, člen týmu Deceuninck – Quick-Step byl rychle dotažen.

5km

Pierre Rolland se vzdálil od druhé skupinky jenom na pár metrů. Spolu s ním se chytil Kragh Andersen, který však jako týmový kolega vedoucího jezdce Rollanda určitě střídat nebude.

7km

S Hirschim to vypadá opravdu velmi dobře. Švýcarský talent zvládá sjezd na jedničku, náskok se zmenšil minimálně, na třičtvrtě minuty.

8km

Mezitím skončilo statečné působení "meziskupinky" mezi Hirschim a Alaphilippem. Marc Soler a Maximilian Schachmann se připojili k Francouzovi.

9km

Nyní vyzkoušel štěstí Jesus Herrada. Avšak i jeho snaha přišla vniveč, soupeři zareagovali rychle. S útokem vzápětí přišel Pierre Rolland.

10km

Zatímco Hirschi je deset kilometrů od životního úspěchu, Alaphilippe zkusil znovu zaútočit, Ztráta ale zůstává konstantní, okolo 50 sekund.

12km

Nejvetším zklamáním etapy je jednoznačně působení stáje CCC Team. Jezdci v oranžových dresech poměrně dlouho určovali tempo pelotonu, v předních skupinách ale jejich dres chybí.

14km

Hirschi je čtvrtým nejmladším účastníkem letošní Tour, o to působivější je jeho počínání. Letos byl blízko prvenství v 9. etapě, ale v posledních metrech ho předjeli Pogačar a Roglič.

15km

Alaphilippe ještě bojuje. Z posledního místa třetí skupinky raketově vystartoval dopředu, ovšem ostatní členové jeho nástup úspěšně eliminovali.

18km

Julian Alaphilippe sice odjel pelotonu na rozdíl minuty, stejnou porci sekund ovšem ztrácí na vedoucího závodníka. Francouz může na prvenství zapomenout.

20km

Výsledky horské prémie (2. kat.) – Suc au May (3,8 km a 7,7%):

1. M. Hirschi 5 bodů
2. M. Soler 3 body
3. M. Schachmann 2 body
4. Q. Pacher 1 bod

20km

Rodák z Bernu má blízko ke svému největšímu vítězství v kariéře. Jeho náskok vyrostl na 30 vteřin, hlavní pole zaostává téměř o dvě minuty.

22km

Vedoucí Marc Hirschi jede sjezd na absolutní hranu. V jedné ze zatáček měl velké problémy udržet se na silnici, avšak situaci zvládl.

25km

Švýcarsko čeká na svého vítěze Tour de France již osm let. Naposledy se povedlou ovládnout některou z etap Fabiu Cancellarovi.

26km

Z pelotonu odpadl slovenský spurtér Petr Sagan. Bojovník o zelený dres tedy dnes na lídra Bennetta nestáhne ani bod.

27km

Dries Devenyns rozjel útok pro týmového kolegu Juliana Alaphilippa, jenž byl řazen k jednomu z největší favoritů na prvenství. Francouz vypadá ve výborném rozpoložení.

28km

Tak všechno je jinak! Dvaadvacetiletý Švýcar Marc Hirschi je na Tour ve fantastické formě, Solera utrhl naprosto bez problémů!

29km

Závodníci momentálně zdolávají 11% stoupání. Marc Soler zkouší znovu zaútočit a vypadá to, že nikdo nedokáže jeho nástup zachytit.

32km

Alejandro Valverde utrpěl defekt, na hlavní pole rázem ztrácí minutu a půl! Velký problém pro zkušeného Španěla, jemuž nyní pomáhají dva kolegové.

35km

Vedoucí šestice disponuje sedmnáctivteřinovým náskokem na další menší skupinku, v níž je třeba Kazach Lucenko. Peloton ztrácí 42 sekund.

Výsledky horské prémie (3. kat.) – Côte de la Croix du Pey (4,8km a 6%):

1. M. Soler 2 body
2. S. Kragh Andersen 1 bod.

38km

Soler zvolnil a počkal na dalších pět soupeřů. Jsou jimi Shachmann, Pacher, Hirschi a dánský reprezentant Kragh Andersen.

40km

Marc Soler zavelel k samostatnému úniku. Katálanec je výborným vrchařem, určitě není bez šance dotáhnout svou jízdu do vítězného konce!

41km

Sledujeme festival nástupů, z pelotonu nastupuje jeden bojovník za druhým! Ve vedení momentálně trojice Soler, Benoot, Kragh Andersen.

41km

Závod začíná nabírat na dramatu! Dopředu vystartovala dvojice závodníků ze Sunwebu, doplněná o jednoho cyklistu z Movistaru.

42km

Pokud se dnes Peter Sagan dokáže udržet v hlavní skupině, tak má velkou šanci stáhnout náskok v pořadí souboje o zelený trikot. Odpadl i Coquard a Tony Martin.

42km

Poslední dva členové úniku byli definitivně dostiženi. Kasper Asgreen a Imanol Irviti byli definitivně pohlceni hlavním polem.

43km

Ve skupině s Bennettem zůstal jeho věrný spolupracovník Morkov. Kousek za Irem jede vítěz včerejší etapy Caleb Ewan, rovněž Pöstlberger s Ossem, dva závodníci, kteří se velkou měrou zasloužili o roztrhání hlavního pole.

44km

Bora-Hansgrohe pochopitelně dostala zprávu do vysílačku, hlavní pole ještě zrychlilo! Bennet je definitivně ze hry, odpadl další sprinter Elia Viviani.

46km

Velká šance pro Petera Sagana! Zvýšené tempo hlavního balíku odnesl nejen André Greipel, ale i držitel zeleného trikotu Sam Bennett!

48km

V čelní skupině probíhá bitva o červené číslo za největšího bojovníka dne. První nástup Kaspera Asgreena zbávající pětice zachytila, Belgičan vzápětí zavelel k druhému útoku.

51km

Peloton zabral a ztráta na únik jde razantně dolů! CCC Team jede za své, ve středu pak řídí tempo Bora, zprava Sunweb. Začíná se přiostřovat.

54km

Po hodně dlouhé době se střídá pořadí na čele hlavního balíku. Do pozadí ustoupili Oss, Pöstlberger, i Geschke. Dopředu vystartovala stáj Jumbo-Visma.

57km

Spolupráce úniku začala váznout. Ve sjezdu se šestice roztrhla, závodnící mezi sebou mají poměrně velké mezery. Náskok se ztenčil na 70 vteřin.

60km

Dvanáctá etapa je zároveň tou nejdelší letošního ročníku. V závěru bude mít peloton skutečně velké množství práce, čeká jej celá řada ostřejších zatáček a kruhových objezdů.

63km

Probíhá ticho před bouří. Ještě 20 km by mělo být takových pozvolnějších, poté se můžeme těšit na pořádné závodění.

66km

S postupujícím časem má ve Francii začít foukat silnější vítr. Ten doposud vlál závodníkům do zad, což zapříčinilo rychlejší tempo oproti původním předpokladům. Průměrná rychlost se pohybuje okolo 43km/h.

69km

Tempo vedoucí šestky zase nabralo na obrátkách. Jejich náskok se opět blíží dvěma minutám, avšak je vidět, že peloton nejede na maximum.

72km

Na čele pelotonu se nic zásadního nemění. Fantastickou práci odvádí duo Pöstlberger a Oss z Bory, stejně jako CCC Team, včetně Jana Hirta.

75km

Momentálně těžko předpokládat, kdo by mohl být dnešním cyklistou dne. Rozhodne se s největší pravděpodobností právě v posledních 50 kilometrech.

78km

Matteo Trentin očekává velmi zajímavý závěr etapy, fanoušci se podle jeho slov mají na co těšit. Tak snad má italský jezdec pravdu.

81km

Dojezd je mírně do kopce, proto bychom mohli být svědky netradičního boje o prvenství. Tato situace by mohla svědčit Saganovi, Slovák má šanci snížit ztrátu na zeleného Bennetta.

84km

Peloton v posledních třech kilometrech začal rychleji šlapat do pedálů. Důkazem budiž ztráta na čelní skupiny, jež se smrskla na 90 vteřin.

87km

Nic nového pod sluncem. Můžeme si připomenout, že pouť Tour de France dnešním dnem ukončil Ilnur Zakarin, kterého limitovala zlomenina zápěstí.

90km

Na rovince jede kompletní startovní pole podobným tempem. Náskok šestky odvážlivců se stále pohybuje na hranici dvou minut, spolupráce funguje dobře.

93km

Opět přichází více zúžená cesta, která je pochopitelně nebezpečím především pro početný peloton. Hlavní balík ztrácí na únik dvě minuty.

96km

Výsledky horské prémie (4. kat.) Côte d'Eybouleuf – 2,8km a 5,2%:

1. Mathieu Burgaudeau 1 bod.

96km

Nejsilnějšího nohy na vrcholu druhého bodovaného vrcholu opět ukázal domácí jezdec Mathieu Burgaudeau. Ten tak má dnes na kontě už dva body.

99km

Jezdci se nacházejí v posledních sto kilometrech 12. etapy. Pokračuje cesta do kopce na vrchol druhé prémie, únik zůstává pospolu.

102km

Šestičlenný únik projíždí městečkem Saint-Léonard-de-Noblat. To je součástí druhé vrchařské prémie, znovu 4. kategorie.

105km

Ztráta hlavního balíku zůstává konstatní. Kromě členů Bory, Pöstlbergera a Osse, táhne hlavní pole rovněž pětice jezdců v oranžových barvách týmu CCC.

108km

Němec Politt na sjedzu zvládl docvaknout konkurenty, vedoucí šestice tedy znovu v kompletním stavu. Za okamžik ovšem přijde další kopec.

111km

První prudší stoupání nadělalo velké problémy Nilsi Polittovi, jenž ztratil kontakt s vedoucí skupinkou. Šanci dostat se zpět má teď na rovinatější pasáži.

Výsledky horské prémie (4. kat.) Côte de Saint-Martin-Terressus – 1,5km a 8,8%:

1. Mathieu Burgaudeau 1 bod.

114km

První prémie ještě nebyla tak výživná. Stoupání 4. kategorie pokořil jako první Mathieu Burgaudeau, Francouz získává do vrchařské soutěže jeden bod.

117km

Pomalu se blížíme do poloviny 12. etapy. Blíží se zároveň i prémie. Před námi jsou hned čtyři bodově ohodnocené vrcholy.

120km

Právě "Céčka" nyní převzali vedoucí pozici v pelotonu. Zatím se neděje nic převratného, ztráta na únik se nadále pohybuje kolem dvou minut.

123km

Prvním odstoupivším závodníkem čtvrtečního programu je Ilnur Zakarin. Rus si včera v úvodu etapy zlomil zápěstí, avšak přesto ji dokončil, zkusil to i dnes, ale bolest byla příliš velká. CCC Team pokračuje v sedmi lidech.

126km

Vedení nejslavnějšího závodu v cyklistice na světě před startem oznámilo, že pokud budou v jednom týmu dva závodnici nakažení koronavirem, bude preventivně vyřazena ze zbytku soutěže celá stáj. Tato skutečnost momentálně hrozí INEOSU, který má jednoho nakaženého. To by byla obrovská tragédie především pro jezdce na celkové pořadí a obhájce loňského vítězství Egana Bernala.

129km

Cyklisté za okamžik vjedou do městečka Saint-Léonard-de-Noblat. Zde žil legendární Francouz Raymond Poulidor, který na Tour skončil třikrát druhý, pětkrát třetí, ale nikdy nevyhrál. Loni v listopadu ve věku 83 let zemřel.

132km

Bora viditelně zvolnila, těžko momentálně říct, co má za lubem. Toho využil únik na čele, jehož náskok se blíží třem minutám.

135km

Peloton zvládl projet zúženým prostorem na jedničku. Nyní jede po rovince a široké cestě. Ztráta na šestici je větší než dvě a půl minuty.

138km

Cíl Bory-Hansgrohe je jasný, utahat Sama Bennetta, aby neměl síly na závěrečný spurt. Oss s Pöstlbergem pokračují v ukázkové spolupráci.

141km

Balík má opravdu velké problémy, aby se všichni závodníci vešli do silnice. Někteří museli skoro zastavit, hodně se to špuntuje.

144km

Uprchlíci najeli do krátkého 5% stoupání, které zvládli rychlostí 18km/h. Hlavní pole mezitím najíždí do zúženého prostoru, cyklisté se ukázkově řadí za sebe.

147km

Momentálně sledujeme hlušší paáž etapy. První šestka konečně začala spolupracovat, podobným tempem jede peloton.

150km

Již šestičlenná skupina zase o něco přidala, na peloton momentálně disponuje náskokem dvou minut. Hlavní balík táhne Pöstlberger a Oss z Bory.

153km

Jenže spolupráce uprchlické čtveřice je mizerná. Dva jezdci, kteří se z pelotonu odpoutali později, Asgreen a Burgaudeau, na vedoucí kvarteto dotáhli půl minutu během jednoho kilometru. Hlavní pole ztrácí 90 sekund.

156km

Bývalý cyklista Jens Voigt, jenž na této trase zvítězil v etapě roku 2001 si myslí, že dnešní den je klidně možné vítězství někoho z úniku.

159km

Tempo v pelotonu pochopitelně zase o něco opadlo. Náskok vedoucí skupiny tudíž přesáhl dvě minuty.

161km

Výsledky rychlostní prémie:

1. N. Politt 20 bodů
2. I. Erviti 17
3. L. L. Sánchez 15
4. M. Walscheid 13
5. K. Asgreen 11
6. M. Burgaudeau 10
7. S. Bennett 9
8. M. Morkov 8
9. P. Sagan 7
10. M. Trentin 6
11. B. Coquard 5
12. D. Devenyns 4
13. R. Kreuziger 3
14. M. Gogl 2
15. J. Cousin 1

165km

Sam Bennet zase navyšuje náskok na Sagana. Morkov mu zase skvěle připravil pozici, Ir bere devět bodů za 7. místo. Sagan projel prémií 9. se ziskem sedmi bodů.

171km

Ještě čtyři kilometry a uvidíme rychlostní souboj o body. Uvidíme, kdo si vezme plný počet z vedoucí čtveřice.

173km

Tým pracující pro Slováka Sagana působí velmi dobrým dojmem, Peter by mohl mít dobrou pozici pro blížící se sprinterskou prémii.

187km

Na čele pole momentálně operuje Bora-Hansgrohe. Německý tým kontroluje rozestup vedocí čtveřice.

194km

Průměrná rychlost pelotonu činí 54,9 km/h.

198km

Skvělá práce Quick-Stepu, které nedovolila slovenskému borcovi uniknout. Stáh zatím pracuje pro lídra Bennetta skvěle.

200km

Blíží se sprinterská prémie, a proto dopředu vyrazil Peter Sagan. Snaží se jej uviset ještě další tři cyklisté.

203km

Další jezdci se pokusili vystřelit dopředu, ale jejich další pokusy hlavní balík úspěšně eliminoval.

205km

Do úniku se dostala čveřice jezdců, kteří momentálně mají před pelotonem náskok přes půl minuty.

Dvanáctá etapa byla odstartována.

Etapa

Dnešní etapa bude výrazně zvlněnější, než předešlé dvě, které nabízely pouze jeden bod do vrchařské soutěže. Čtvrteční etapa má na programu hned čtyři horské prémie, bude začínat v městečku Chauvigny a končit v Sarran Corrèze. Ve vzdálenosti 25,5 km pře cílem se budou rozdávat nejen body v bitvě o puntíkatý trikot, ale i bonifikační sekundy, můžeme se tedy těšit na souboj jezdců o celkové pořadí. V cíli by si to o prvenství měli rozdat spurtéři.

Všem fanynkám a fanouškům cyklistiky přeju krásné středeční odpoledne! Vítám vás při sledování 12. etapy Tour de France, na cestě z Chauvigny do Sarran Corrèze.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.