Hlavní navigace

Galax HOF Extreme: PCIe 4.0 SSD dosahující rychlost až 7000 MB/s budou i s kapacitou 4 TB

10. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: pioneersci.com
Už je tu další z druhé generace PCI Express 4.0 SSD, která dosahují rychlostí až 7 GB/s. A údajně se má začít prodávat už brzo.

Vypadá to, že až vyjdou procesory Ryzen 4000 s architekturou Zen 3, budou pro ně (ale i pro Ryzen 3000) už přichystaná SSD, které pořádně využijí jejich podporu PCI Expressu 4.0. Už jsme psali o Samsung SSD 980 Pro, Sabrentu Rocket 4 Plus, ale vypadá, že se vyvalí i větší množství NVMe modulů dosahujících rychlostí až 7000 MB/s, což by mohlo být znát na rychlejším nahrávání her.

Po méně známém/novém americkém výrobci Sabrent je další firma, která už oznámila PCIe 4.0 disk „druhé generace“, firma Galax (dřív Galaxy). Ta je známá hlavně grafickými kartami GeForce, ale nabízí i SSD nebo paměti. Její modul se jmenuje Galax HOF Extreme SSD.

Bude to také zásluha firmy Phison a jejího řadiče E18 (PS5018-E18). Phison má vlastní výrobní kapacity a kromě referenčního firmware a hardwaru nabízí i výrobu fakticky celého SSD na klíč, což patrně využívá řada značek a díky tomu může s novým řadičem (jako loni prvním PCIe 4.0 čipem Phison E16) vyjít rychle poměrně dost modelů.

Galax HOF Extreme SSD: až 4TB PCIe 4.0 SSD

Modul Galax HOF Extreme SSD bude s Phisonem E18 dosahovat podobných rychlostí jako Sabrent Rocket 4 Plus: firma uvádí až 7000 MB/s při čtení a až 6850 MB/s. Toto už je asi dost blízko k saturování propustnosti rozhraní PCI Express 4.0 ×. Jeho limit asi bude nějakých 7200 MB/s, takže víc už by potřebavalo PCIe 4.0 ×8 nebo PCIe 5.0 ×4.

Galax HOF Extreme SSD 05 Galax HOF Extreme SSD (Zdroj: pioneersci.com)

SSD bude založené na 3D NAND typu TLC (zde je to tedy bez nějakých nepříjemných překvapení); řadič bude při zápisu jako obvykle používat pseudoSLC cache. Jaký bude zápis mimo tuto cache, tedy stabilně dosažitelný/kontinuální zápis, to bohužel nevíme.

Řadič Phison E18 má údajně dosahovat až 1 milion IOPS ve čtení a zápisu s hloubkou fronty 32, což je pěkné. Podle webu Tom's Hardware má ale dosahovat i přes 74 000 IOPS v náhodném zápisu a přes 16 000 IOPS v náhodném čtení s hloubkou fronty 1, a toto už je pozoruhodnější, protože to naznačuje slušný výkon i pod vysokou zátěží a v patologických situacích (pravda, Samsung SSD 980 Pro bude mít v QD1 čtení až 22 000 IOPS, i když zápis jen 60 000 IOPS).

SSD s řadičem Phison E18 v CrystalDiskMarku SSD s řadičem Phison E18 v CrystalDiskMarku (Zdroj: Tom's Hardware)

Galax bude HOF Extreme SSD nabízet v provedení M.2 a v kapacitách 1 TB, 2 TB a 4 TB, takže za předpokladu, že máte hodně peněz na rozhazování, se vysoká rychlost bude dát skloubit také s vysokou kapacitou. Toto bude výhoda proti Samsung SSD 980 Pro, které bylo oznámené jen s kapacitami 256 až 1000 GB.

Modul je osazený poměrně velkým pasivem s ozdobným lesklým skleněným(?) povrchem (uvnitř skrz by se asi mohlo nacházet žebrování, které ale bude zakryté). Ovšem dnes asi na většině highendových/dražších desek budete místo chladiče z výroby používat chladič desky.

Disky s Phisonem E18 prý budou v prodeji už brzo

Zajímavá informace je, že v Asii se údajně toto SSD má už brzo začít prodávat. V naší distribuci na to není patrně moc velká šance (pokud se objeví, bude to asi jen v málo eshopech). Ale toto není tak podstatné. Pokud se s řadičem E18 brzo začne prodávat toto SSD, znamená to, že se asi plus minus ve stejném čase objeví i další. A nějaké ze značek, které uvedly PCIe 4.0 modul první generace s Phisonem E16, začnou s nepříliš velkou prodlevou nabízet teď moduly s čipem E18 i u nás. Mohl by to být třeba Corsair, Patriot, Gigabyte/Aorus, Seagate nebo Adata/XPG.

Galax HOF Extreme SSD 02 Galax HOF Extreme SSD (Zdroj: pioneersci.com)

Galerie: Galax HOF Extreme SSD

Zdroj: ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?