Parádní finiš Martineze, pohrál si s duem Bory. Roglič zvýšil náskok

  12:05aktualizováno  23:28
Po rovinatějších etapách nadešel na Tour de France znovu čas pravověrných vrchařů. V Centrálním masivu přišla lahůdka v podobně 13. výbušné zkoušky kolem slavného Puy de Dome. Úžasný finiš předvedl Dani Felipe Martinez, který se v úniku dočkal první etapové výhry na Tour. Žlutý dres s přehledem udržel Primož Roglič, naopak obhájce triumfu Egan Bernal trpěl.
Daniel Felipe Martinez, král 13. etapy Tour.

Daniel Felipe Martinez, král 13. etapy Tour. | foto: Reuters

Nahoru, dolů, nahoru, dolů.

A tak pořád dokola.

Celkem 7 hodnocených stoupání a několik nehodnocených stálo na trase 13. etapy Tour.

ONLINE: 13. etapu Tour jsme sledovali podrobně

„Celkem 4400 výškových metrů. To je doposavad nejvíc, co cyklisté museli v etapách překonat. Navíc, čeká je nový a velmi prudký dojezd na Puy Mary Cantal,“ těšil se i koronavirem nakažený ředitel Tour Christian Prudhomme.

Úvodní hodina byla bleskurychlá. Do úniku se snažila dostat snad padesátka cyklistů, mezi nimi i Roman Kreuziger a Jan Hirt. Nakonec se to povedlo sedmnáctce závodníků a když se jejich náskok vyšplhal až na 11 minut, bylo jasné, že o výhru v etapě si to rozdají cyklisté v úniku.

Už 40 kilometrů před cílem se vpřed vydal Neilson Powless, ke kterému se přidal Max Schachmann. A byl to právě tenhle ve skvělé formě jezdící Němec, kdo 18 kilometrů před cílem zaútočil a od té doby jel sám.

Za ním sice vyrazil Dani Martinez, na jeho zádech ale jako klíště držel Schachmannův týmový kolega Lennard Kämna.

Přiblížili se na 15 vteřin a 1600 metrů před cílem Schachmanna dojeli. Hned zaútočil Kämna, ale Martinez se držel. Do posledního kilometru nakonec trojice vjížděla pohromadě.

Na metě 650 metrů před cílem přišel další útok Kämny, Martinez se ho znovu chytil, pak sám zaútočil, marně.

Tour de France 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Až 150 metrů před cílem za to vzal Kämna potřetí, ale i tentokrát se Daniel Felipe Martinez zachytil, a nakonec Kämnu přespurtoval.

Vítěz letošního Critéria du Dauphiné se tak dočkal prvního triumfu na nejslavnějším cyklistickém závodě. Druhý dojel Kämna, třetí Schachmann.

Až za nimi se opět jednou bojovalo o žlutý dres.

Z vysokého tempa týmu Ineos začali na předposledním kopci odpadat Guillaume Martin i Romain Bardet – tedy třetí a čtvrtý muž průběžného pořadí před etapou.  

Až na posledním kopci dne ale přišly první útoky favoritů.

Vzal za to znovu Pogačar, se kterým se udržel pouze Primož Roglič. Ztráceli Porte, López, Landa a také Egan Bernal s Nairem Quintanou.

Roglič pak dál držel vysoké tempo, v posledních metrech ho ještě zvýšil a Pogačar se ho tak tak udržel.

SLOVINSKÉ DUO. Primož Roglič s Tadejem Pogačarem přijíždí do cíle Puy Mary před všemi dalšími favority.

Porte s Landou ztratili 13 sekund, López 16. Obhájce prvenství Egan Bernal přijel do cíle o 38 sekund za slovinským duem spolu s Rigobertem Uranem.

Ještě více ztratili Yates, Quintana i Mas.

V čele Tour je tak po 13. etapách slovinské duo. Vede Roglič o 44 vteřin před Pogačarem. Dalších 15 vteřin ztrácí Bernal, za kterým jsou seřazení další tři Kolumbjci – Uran, Quintana, López.

V sobotu má peloton před sebou 194 kilometrů dlouhou etapu s několika vrchařskými prémiemi včetně jednoho stoupání druhé kategorie. Cíl čeká cyklisty po sjezdu v Lyonu, fanoušci už ale v závěru nebudou mít k trati přístup. Rozhodli o tom pořadatelé vzhledem k tomu, že se Tour nyní přesouvá do regionů s vyšším výskytem a rizikem šíření koronaviru.

Jak se vše odehrálo

Problémy mistra světa. Ještě před oficiálním startem řešil technické potíže mistr světa Mads Pedersen. Ale vyřešil je sám. Vzal imbusový klíč a kolo si opravil.

Náročný den. Na 191 kilometrech nečekala na peloton žádná rovina. Celkem 7 vrchařských prémií a další dojezd na velmi náročné a prudké stoupání Puy Mary Cantal.

Kreuziger, konečně. Se Stefanem Küngem, TejayemVan Garderenem a dalšími hned po startu zaútočil Roman Kreuziger a bylo to snad poprvé během celé Tour, kdy byl trochu vidět. Dlouho se ale vepředu neudržel.

Pětice v čele. Krátce poté se dopředu dostali Remi Cavagna, Julian Alaphilippe, Simon Geschke Dan Martin a Marc Soler, kterým se povedlo z hlavního balíku odjet. Geschke pak přejel jako první vrchol jedničkového stoupání Col de Ceyssat.

Rozdrobený balík. Za vedoucí pětkou se snažily vydat další a další skupiny. V jedné jel chvíli i Jan Hirt. Mezitím vysoké tempo ve skupině favoritů drželo Jumbo, odpadali sprinteři, včetně předtím útočícího Petra Sagana. Až po prvním stoupání se situace zklidnila.

Únik ve 13. etapě Tour.

V čele 17 lidí. K úvodní skupině se následně dotáhla další, o dost početnější. Mezi dvanáctkou cyklistů jeli i Pavel Sivakov, Max Schachmann, Dani Martine, Warren Barguil nebo Pierre Rolland. Celkem tak jelo v úniku 17 lidí. Peloton zpomalil a ztrácel až 11 minut, vrátili se do něj i sprinteři.

Bardet na zemi. Při následném sjezdu nepříjemně upadl čtvrtý muž průběžného pořadí Romain Bardet, který se těžce zvedal ze země. Vrátil se pro něj celý tým AG2R a dotáhl ho zpět. Ovšem po dojezdu a vyšetření v nemocnici se rozhodl ze závodu odstoupit kvůli otřesu mozku. V pádu byl i Bauke Mollema, pro kterého Tour také skončila.

Duo v čele. Čtyřicet kilometrů před cílem z vedoucí skupiny zaútočil Neilson Powless, ke kterému se přidal Max Schachmann a spolu si vytvořili minutový náskok na zbytek úniku. V hlavním balíku začínal jet vyšší tempo Ineos.

Schachmann sám. Osmnáct kilometrů před cílem už Powless Němcovo tempo nestíhal a Schachmann tak zůstával na čele sám. Vydali se za ním ale Dani Martinez s týmovým kolegou Lennardem Kämnou.

Parádní souboj. Kilometr a půl před cílem se trojice sjela. Přišly tři útoky Kämny, ale ani jeden na Martineze nestačil. Ten si tak dojel pro první triumf na Tour.

Roglič zvyšuje náskok. Jak už bývá na Tour zvykem, znovu zaútočil Tadej Pogačar, tentokrát se ho chytil pouze krajan Primož Roglič. Spolu ujeli všem zbývajícím favoritům a díky tomu momentálně vládnou Tour.

Cyklistický etapový závod Tour de France

13. etapa: Chatel-Guyon - Puy Mary (191,5 km): 1. Martínez (Kol./EF Pro Cycling) 5:01:47, 2. Kämna -4, 3. Schachmann (oba Něm./Bora-hansgrohe) -51, 4. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:33, 5. Rolland (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) -1:42, 6. Edet (Fr./Cofidis) -1:53, 7. Geschke (Něm./CCC) -2:35, 8. Soler (Šp./Movistar) -2:43, 9. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -3:18, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -3:52, ...44. Kreuziger (ČR/NTT) -18:24, 127. Hirt (ČR/CCC) -30:01.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 56:34:35, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -59, 4. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:10, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -1:12, 6. López (Kol./Astana) -1:31, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:42, 8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -1:55, 9. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2:06, 10. Mas (Šp./Movistar) -2:54, ...89. Kreuziger -2:24:23, 92. Hirt -2:25:47.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Pro čtrnáctý titul za sebou, pro 303. výhru v řadě. Anebo USK zaskočí Žabiny?

20. dubna 2024  5:58

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaútočí čerstvě po zisku bronzových medailí v Eurolize na 18. český...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...