O domácí úklidové služby je v Česku nebývalý zájem. Stačí se podívat na inzeráty v uzavřených skupinách na Facebooku, které se úklidu domácnosti týkají.

Poptávka značně převyšuje nabídku a není divu, že startupy typu LidskaSila.cz, Robeeto.com nebo Perfektniuklid.cz jsou na vzestupu a nemají o klienty nouzi. Například obrat první zmíněné agentury činil už před čtyřmi lety 50 milionů korun.

Sehnat ověřeného, spolehlivého a pečlivého člověka, který do vašeho domova nejen pravidelně vnese čistotu a řád, ale také vám ušetří spoustu času, může být poměrně náročné. Přesto se i velmi zaneprázdnění lidé – především ženy – stále stydí veřejně přiznat, že si někoho na úklid platí.

Stejně jako se vysoce postavené manažerky, právničky či lékařky a podnikatelky učí nakupovat designové, perfektně padnoucí oblečení místo polyesterových svršků masové módy, tak se pomalu učí si službu na úklid nejen objednat, ale také o tom na rovinu mluvit.

Kvůli létům stráveným v nesvobodě a socialismem sešněrovaným hodnotám si pořád mnohdy myslíme, že investovat do kvalitní módy je marnivost. A delegovat povinnosti v domácnosti? Neschopnost.

Čas jsou peníze

Kolik času si musíte na pravidelný týdenní úklid vyhradit? Nyní si představte, že stejný počet hodin budete trávit kreativním brainstormingem nebo jen relaxem, díky kterému vám třeba do hlavy přijdou převratné myšlenky, jak zlepšit své podnikání.

Samozřejmě že takové vás někdy napadnou i během úklidu a pulírování domácnosti můžete proměnit v meditaci. Zpravidla se tak ovšem děje, když na uklízení máme chuť – nikoli v okamžiku, kdy se chtě nechtě musíme chopit náročné „druhé směny“ doma.

„Vydělej a nech vydělat“

Takovým mottem se řídí majitelka jednoho malého kosmetického salonu v Českých Budějovicích. Proč o ní píšeme? Protože představuje způsob myšlení, který je základem úspěchu. Pokud se vám daří, a nemusíte být zrovna miliardář, je fajn poskytnout příležitost jiným.

Výše uvedená paní se nikdy mezi svými zákaznicemi netajila tím, že rozhodně nezvládá vše sama a vytírání podlah ráda někomu za odpovídající honorář přenechá. Což je v krajském městě chování stále poněkud nestandardní.

Prostor pro štěstí

Zakladatel LidskeSily.cz Robert Vojáček odhadoval, že trh s nabídkou úklidových služeb domácností a hlídání dětí i domácích mazlíčků má velikost zhruba 15 miliard korun – a je stále značně podhodnocený.

Tato situace může zrcadlit, jak málo si zatím vážíme prostoru, který si z každodenních povinností chceme ukrojit pro sebe. Profesionální úklid je tedy příležitostí pro vás, jak mít ve svém domově harmonii a přestat se, alespoň v tomto ohledu, stresovat.

A je příležitostí i pro člověka, kterého zaměstnáváte. Kéž by všechno v životě bylo tak jasnou win-win situací!