Reportáž skončila

13. etapa: Châtel-Guyon - Puy Mary Cantal

Tour de France, , start: 11. 9. 2020 13:10

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a při sledování dalších etap se budu těšit zase někdy na počtenou.

Průběžné pořadí po 13. etapě:

1. P. Roglič
2. T. Pogačar +44"
3. E. Bernal +59"
4. R. Uran +01:10
5. N. Quintana +01:12
6. M. A. Lopez +01:31
7. A. Yates +01:42
8. M. Landa +01:55
9. R. Porte +02:06
10. E. Mas +02:54

Výsledky 13. etapy:

1. D. F. Martinez
2. L. Kämna 4"
3. M. Schachmann 51"
4. V. Madouas 01:33
5. P. Rolland 01:42
6. N. Edet 01:53
7. S. Geschke 02:35
8. M. Soler 02:43
9. H. Carthy 03:18
10. D. De La Cruz 03:52
11. D. Martin 04:31
12. P. Roglič 06:05
13. T. Pogačar 06:05
14. R. Porte 06:18
15. M. Landa 06:18
16. M. A. Lopez 06:21
17. N. Powless 06:29
18. E. Bernal 06:43
19. R. Uran 06:43
20. A. Yates 06:45
21. N. Quintana 06:45
22. E. Mas 06:57

Černý den pro domácí cyklistiku. Guillame Martin i Romain Bardet ztratili hodně času na nejbližší soupeře, oba Francouzi vypadli z elitní desítky.

Tadej Pogačar střídá Bernala na druhém místě! Obhájci prvenství v závěrečném náročném stoupání došla šťáva. Na Slovince ztratil přibližně půl minuty.

Primož Roglič ukázal fantastickou frekvenci šlapání. Jediný Pogačar se jej dokázal uviset, jak dopadnou další cyklisté bojující o celkové pořadí?

Průběžně druhý muž pořadí a obhájce prvenství Egan Bernal odpadá!

Slovinci jsou na posledním kilometru! Roglič s Pogačarem disponují menším náskokem na Porteho, Bernala, Landu a Lópeze.

A jak to vypadá v boji o celkové prvenství? Parádní formu potvrzuje slovinské duo Roglič-Pogačar! Bernal ztrácí, ale pomalu se dotahuje. Z boje vypadl Quintana.

Životní vítězství slaví Kolumbijec Dani Martínez! Jako první sice nastoupil Kämna, ale Jihoameričan jej v cílové rovince přespurtoval.

0,4km

Zřejmě se rozhodne ve spurtu.

0,6km

Lennard Kämna nastupuje, avšak Dani Martínez rychle zareagoval. Schachmann je definitivně venku z boje o vítězství.

0,9km

Zdá se, že nejvíce sil má Kolumbijec Dani Martínez. Ten vůbec nestřídá, dvojici protivníků táhne za sebou. Ti se ovšem drží statečně.

1km

Závodníci najeli do posledního kilometru, Maximilian Schachmann je zase v boji o vítězství.

1,5km

Lennard Kämna, týmový kolega Schachmanna, nastoupil. Martínez se jej okamžitě zachytil, naopak vyčerpaný Schachmann ztrácí.

1,7km

Velký sklon Schachmanna potopil. Dvojice Martínez, Kämna využívá menší váhy, na čele můžeme sledovat tři cyklisty!

1,9km

Dani Martínez zkusil nastoupit Kämnovi, avšak neúspěšně. Každopádně se oba přiblížili vedoucímu jezdci na rozdíl deseti vteřin!

2km

Schachmannovi zbývá o protnutí cílové pásky 2 000 metrů, teď ovšem přichází nejtěžší fáze etapy. Jak si s ní německý závodník pořadí?

3km

Maximilian Schachmann má před sebou poslední tři kilometry. Jeho náskok se mírně ztenčil, momentálně na čtvrt minutu.

4,5km

Skupina jezdců, kterým jde o celkové pořadí, bleskově stahuje náskok lídra, což jen potvrzuje že se jede opravdu na doraz. Yates se dokázal vrátit, naopak Martin ztrácí půl minuty, Bardet je o dalších deset vteřin pozadu.

5,3km

Schachmann z Bory se ohlíží za sebe, dvojici pronásledovatů zatím nevidí. Němec najíždí do posledního stoupání 1. kategorie, jehož průměr přesahuje 8%.

6,9km

A náskok Maxmiliana Schachmanna i nadále padá! Kämna s Martínezem ještě o něco přidali, ztrácí na německého konkurenta 17 sekund.

9km

Začíná se lámat chleba. Výbornou práci stáje pracující pro Bernala odnesl i průběžně třetí muž klasifikace Guillaume Martin.

9,5km

A další odpadlíci! Průběžně 4. Romain Bardet a 8. Adam Yates nestačí drtivému tempu INEOSU. Brit nejspíše vypadne z elitní desítky.

9,9km

Výsledky horské (2. kat.) – Col de Neronne (3,8km a 9,1%):

1. M. Schachmann 5 bodů
2. D. F. Martínez 3
3. L. Kämna 2
4. M. Soler 1

10,4km

Velké trápení, které začalo v Pyrenejích, pokračuje. Thibaut Pinot, třetí muž Tour ze sezóny 2014 a největší domácí naděje pro letošní rok, odpadl z pelotonu.

11,3km

Maximilan Schachmann se jako první dostal na předposlední vrchařskou prémii 2. kategorie Col de Neronne. Druhé místo získal Martínez, třetí Kämma. Ztráta spadla na 27 vteřin.

12,2km

Kämma s Martínezem sice nastoupili, ale na Schachmanna najeli jenom dvacet sekund, ztrácí dalších čtyřicet.

12,6km

Je jasné, že z etapového prvenství se bude radovat někdo z úniku, peloton ztrácí nedostižitelných devět minut. Soler tempu soupeřů nestačí a odpadá.

13,5km

Dani Martinínez nastupuje, za ním Kämna a Soler! Blíží se cíl a nám začíná pravé závodění!

14km

Schachmann vypadá vemi dobře připraven. Na druhou skupinku získal již minutový náskok. Neilson Powless byl jezdci pohlcen, jejich tempo zachytit nedokázal.

16km

Člen stáje Bora-Hansgrohe pokračuje ve strojovém tempu. Během krátkého časového úseku si na první příčce vypracoval náskok čítající půl minuty.

18km

Útok Maximiliana Schachmanna! Ten se odlepil od Powlesse a jede sám za sebe. Neskutečný výkon německého bojovníka, který si poměrně nedávno zlomil klíční kost.

19km

Dvojička vepředu ukázkově spolupracuje, na pronásledovatele navýšili náskok o dalších deset vteřin. Na čele pelotonu stále operuje INEOS.

22km

Maximilian Schachmann dokázal smazat manko na vedoucího Powlesse, na čele teď je dvojka cyklistů. Skupina kolem Alaphilippa ztrácí 40 sekund.

25km

Větší rychlost balíku výrazně roztrhala hlavní pole. Čtyřicet vteřin za pelotonem jede skupina kolem puntíkatého Cosnefroye, zelený Sam Bennett ztrácí už čtyři minuty.

28km

Hlavní balík pořádně přidal! Ztráta na vedoucího Powlesse, který nejede vůbec pomalu, během dvou kilometrů klesl o rovnou minutu.

31km

Nečekaná změna na čele pelotonu! Po Jumbo-Visma převzal tempo INEOS, který jede pro Egana Bernala.

34km

Neilson Powless projel jako první vrchařskou prémií Côte d'Anglards-de-Salers, do tabulky vrchařů zapisuje dva body. Deset vteřin za ním je Maximilian Schachmann, jenž se rovněž úspěšně odpoutal od početné skupiny před pelotonem.

38km

Přichází útok! Z čelní, nyní již šestnáctičlenné skupiny odvážně vystartoval americký cyklista Neilson Powless, který během chvilky ujel pronásledovatelům na rozdíl 30 sekund.

41km

V pádu, v němž účinkoval Bardet a Mollema, byl zapleten také Kolumbijec Nairo Quintana. Člen týmu Movistar má tržnou ránu na levém předloktí.

46km

Náskok uprchlíky činí dvouciferný počet minut. Jumbo-Visma pokračuje na čele v pozvolném tempu.

49km

Uprchlíci klesají z dnešního posledního sjezdu. Mezitím cyklisté jedoucí na celkové pořadí stále zdolávají stoupání.

54km

Ztráta pelotonu je už vyšší, jak devět minut. Hodně volného tempa využil Romain Bardet, jenž po pádu dohnal hlavní pole velmi rychle.

57km

Jezdce nyní čeká pokračující mírné stoupání, které ovšem není bodově hodnocen. Po něm přijde sjezd, načež začně stoupání na Côte d'Anglards-de-Salers.

60km

Výsledky horské prémie (3. kat.) – Côte de l'Estiade (3,7km a 6,9%):

1. P. Rolland 2 body
2. V. Madouas 1

61km

Stoupání 3. kategorie ovládli Francouzi. Pierre Rolland dnes ukazuje velkou kvalitu, připisuje si další dva body, jeden ukradl soupeřům jeho krajan Madous.

63km

Lídři 13. etapy se pomalu, ale jistě blíží na další horskou prémii dnešeního dne. Na její vrchol jim zbývají dva kilometry, stoupání je 3. kategorie o délce 3,7 kilometrů a průměrným sklonem 6,9%.

65km

Ukázková spolupráce sedmnáctičlenné skupinky vepředu. Naopak v pelotonu po celou dobu určuje tempo Jumbo-Visma, kolegové rozjíždějí etapu pro držitele žlutého trikotu Rogliče.

69km

Podle všeho to vypadá, že dnes bude slavit vítězství některý závodník z úniku. Peloton zaostává o uprchlíky čím dál tím více, ztráta přesáhla osm minut.

74km

Po odstoupení Baukeho Mollemy, který byl na průběžném 13. místě celkového pořadí, je jasné, že Trek-Segafredo pojede na Porteho. Ten momentálně okupuje 11. pozici.

77km

Závodníci mají před sebou poslední volnější pasáž. Za pár minut přijde na řadu čtvrtá vrchařská prémie, poté krátká rovinka a následovat bude stoupání až do konce etapy.

80km

Únik projel jedinou sprinterskou prémií dnešního 13. etapy. Dvacet bodů sebral Julian Alaphilippe, který však určitě neútočí na zelený trikot.

81km

Bauke Mollema po těžkém pádu na letošní Tour de France končí! Ve stáji Trek-Segafredo se jedná o prvního odstoupivšího jezdce.

83km

Romain Bardet zaostává za úhlavními konkurenty o rovnoi munutu. Lze očekávat, že tento náskok stáhne bez problémů. V pádu byl i Bauke Mollema, jenž je až za skupinou Bardeta.

87km

Skvělá práce stáje AG2R La Mondiale. Ta okamžitě zareagovala na spadnuvšího lídra a počkala na něj. Francouz sedl na kolo a v doprovodu pěti kolegů spěchá zpátky do pelotonu.

88km

Pozor, hromadný pád v pelotonu! Mezi ležícími závodníky je i muž jedoucí na celkové pořadí Romain Bardet! Ten zůstává sedět na silnici.

95km

Všichni cyklisté momentálně jedou z prudkého sjezdu. Na čele se nic nového neděje.

101km

Valentin Madous poté, co vyhrál na třetí premii, ve sjezdu počkal na ostatní uprchlíky. Na čele nadále zůstává 17 závodníků.

104km

Ležérním tempem rozjel dnešní horskou etapu sprinter Caleb Ewan. Australský spurtér zaostává za pelotonem o deset minut, pomoci splnit limit by mu měli dva jeho týmoví kolegové jedoucí v jeho společnosti.

106km

Výsledky horské prémie 2. kategórie – Montée de La Stèle (6,8km a 5,7%):

1. V. Madouas 5 bodů
2. D. De la Cruz 3
3. P. Rolland 2
4. D. Martin 1

106km

Domácí cyklista zapisuje do tabulky o puntíkatý trikot pět bodů. O druhé místo zabojovali David De La Cruz a Pierre Rolland. Úspěšnější byl první jmenovaný.

108km

Valentin Madous z týmu FDJ nechtěl spolupracovat. Brita Carthyo utrhl s velkým přehledem a dále pokračuje osamoceně. Do zdolání kopce mu zbývá ujet ještě 1500 metrů.

110km

Duo si zatím počíná na výbornou. Během dvou kilometrů dokázalo najet na ostatní závodníky půl minutu.

112km

Závodníci přijíždějí do stoupání 2. kategorie a hned přichází útok! Z vedoucí skupiny se utrhla dvojice Madouas, Carthy.

118km

V klesání samozřejmě náskok čela tolik narůstat nebude. Jede podobnou rychlostí jako peloton, jehož ztráta má hodnotu pěti a půl minut.

124km

Zatímco peloton teprve pokořil stoupání 3. kategorie, tak uprchlící ujíždějí velkou rychlostí ze sjezdu. Průměrná rychlost zatím činí 39km/h.

128km

A kdo všechno jede v čelní skupině? Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Simon Geschke (CCC), Dan Martin (Israel Start-Up Nation), Marc Soler (Movistar), Pavel Sivakov (Ineos), Lennard Kämna, Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Hugh Carthy, Daniel Felipe Martínez a Neilson Powless (EF Pro Cycling), Warren Barguil (Arkea), Valentin Madouas (FDJ), Nicolas Edet (Cofidis), David De La Cruz (UAE-Team Emirates), Romain Sicard (Team Total Direct Energie) a Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept).

128km

Výsledky horské prémie (3. kat.) – Col de Guéry (7,8km a 5%):

1. P. Rolland 2 body
2. W. Barguil 1

128km

Zdá se, že Pierre Rolland si po včerejším druhém místu ponechal dostatek sil i pro dnešní etapu. V závěru stoupání nastoupil a s přehledem si dojel pro dva body.

130km

Očekávané se stalo skutečností. První dvě skupiny se spojily, ta tím pádem nyní čítá sedmnáct závodníků. Tempo bohužel neudržel Jan Hirt, jenž se vrátil do pelotonu.

130km

Jumbo-Visma v hllavním balíku pořádně zvolnil. Ztráta na vedoucí únik totiž přesáhla už pět minut, do pelotonu se vrací další sprinteři, včetně Sama Bennetta.

133km

Rozhodně nelze říci, že by vedoucí skupinka závodila ve velkém tempu. Naopak se každou chvilku ohlíží za sebe, zřejmě čeká na blížící se soupeře, aby mohli spolupracovat ve více lidech.

136km

Vedoucí skupinka zdolává další stoupání, tentokráte 3. kategorie. Kopec měří 718 kilometrů, průměrný sklon činí 5%. V okamžiku dosažená vrcholu budou cyklisté 1277 metrů nad mořem.

139km

Jezdci teď před sebou mají volnější pasáž. Tempo pelotonu se na okamžik zpomalilo, protože Primož Roglič si byl odskočit. Jumbo-Visma tedy pochopitelně ubrala na plynu.

142km

Peter Sagan při stoupání 1. kategorie ztratil kontakt s hlavním polem. Slovenský sprinter ovšem stáhl ztrátu ve sjezdu. Takový Sam Bennett je daleko za pelotonem.

145km

V úvodních kilometrech se startovní pole pořádně roztrhalo. Vepředu je pětičlenná skupina jezdců disponující 45 vteřinovou ztrátou na další protivníky. Peloton ztrácí 90 sekund.

155km

Výsledky rýchlostní prémie (1. kat.) – Col de Ceyssat (10,2km a 6,1%):

1. S. Geschke 10 bodů
2. D. Martin 8
3. M. Soler 6
4. J. Alaphilippe 4
5. R. Cavagna 2
6. H. Carthy 1

Průběžné pořadí po 12. etapě

1. Primož Roglič 51h 26' 43''
2. Egan Bernal + 21''
3. Guillaume Martin + 28''
4. Romain Bardet + 30''
5. Nairo Quintana + 32''
6. Rigoberto Uran + 32''
7. Tadej Pogačar + 44'
8. Adam Yates + 01' 02''
9. Miguel Ángel López + 01' 02''
10. Mikel Landa + 01' 42''

82. Peter Sagan + 01h 53' 29''
89. Jan Hirt + 02h 01' 51''
118. Roman Kreuziger + 02h 12' 04''

Etapa

Dnes můžeme očekávat velký boj v souboji o celkové pořadí, protože je před námi jedna z nejtěžších zkoušek letošního ročníku Tour de France. Na programu je hned sedm vrchařských prémií, z toho dvě jsou 1. kategorie, dvě 2. kategorie a tři 3. kategorie. Velmi zajímavý bude finiš. Závodníci nejprve vyjedou stoupání 2. kategorie, na jehož vrcholu budou bojovat o bonifikační vteřiny, krátce poté pak začne cílové stoupání 1. kategorie až do cíle. Závěr etapy v Puy Mary Cantal se bude konat poprvé v historii.

Všem fanynkám a fanouškům cyklistiky přeju krásné středeční odpoledne! Vítám vás při sledování 13. etapy Tour de France, na cestě z Châtel-Guyon do Puy Mary Cantal.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:10.