Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Londýn a Brusel si vyměňují ultimáta. Jednání směřují ke krachu a s nimi i vzájemné vztahy

Britský premiér Boris Johnson na jednání vlády. Foto: Andrew Parsons / No. 10 Downing Street
Britský premiér Boris Johnson na jednání vlády. Foto: Andrew Parsons / No. 10 Downing Street

Ani osmé kolo rozhovorů mezi Evropskou unií a Velkou Británií o nastavení spolupráce po brexitu nepřineslo žádný pokrok. Obě strany si přitom na dohodu dávají už jen měsíc. Vzájemná důvěra mezi donedávna unijními partnery je navíc nebývale otřesená domácími kroky londýnské vlády.

„Za více než 30 let práce diplomata jsem nezažil tak rychlé, úmyslné a vážné zhoršení jednání. Pokud věříte v partnerství mezi Spojeným královstvím a EU jako já, pak to nesmíte akceptovat.“ Takto na velvyslance nezvykle otevřeně komentoval aktuální dění německý ambasador v Londýně Andreas Michaelis. Když už se zkušený diplomat uchýlí k takovému vzkazu na Twitteru, znamená to opravdu vážnou krizi. A tou teď vztahy mezi EU a Británií evidentně procházejí.

Na vině tentokrát není pokračující neschopnost obou stran najít shodu na podobě partnerství po vypršení přechodného období na konci roku. Neúspěch dalšího vyjednávacího kola už nikoho nemohl překvapit. Brusel a Londýn se stále rozcházejí v pohledu na hloubku budoucí obchodní spolupráce, na dodržování unijních pravidel hospodářské soutěže a sociálních, ekologických nebo zdravotních standardů, na práva na rybolov v britských pobřežních vodách či na způsob, jak zajistit dodržování budoucí smlouvy.

Ve všech těchto oblastech si Unie i Británie stanovily červené linie, z nichž od počátku odmítají ustoupit. Přes deklarovanou flexibilitu a ochotu ke kompromisům tak dosavadní vyjednávání spíše než hledání průsečíků připomíná známou hru na kuře (nebo na sraba) a čekání na to, kdo první ztratí nervy a cukne a v obavě z krachu rozhovorů kývne na požadavky druhé strany.

Doložila to i mediální předehra před posledním kolem rokování, kterou obstarala vystoupení hlavního britského vyjednavače Davida Frosta a ostrovního premiéra Borise Johnsona. Frost, který se doposud rozhovorům pro tisk vyhýbal, v interview pro deník Daily Mail vzkázal protistraně, že Británie se nehodlá stát „klientským státem“ EU a u svých základních požadavků nepřistoupí na žádné kompromisy.

Premiér Johnson formuloval postoj Londýna ještě explicitněji. „Neustoupím,“ ujistil v e-mailu stoupence konzervativní strany. A unijním vyjednavačům adresoval ultimátum, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější