Láska má 5 fází: Dokázala jste projít všemi, nebo jste se zasekla a dál to nešlo?

Láska má 5 fází: Dokázala jste projít všemi, nebo jste se zasekla a dál to nešlo?

Každý vztah si prochází určitými fázemi, ale jen ti nejvytrvalejší dokážou projít všemi pěti. Počáteční zamilovanost střídá láska a i období nepochopení a konfliktů. Až nakonec přichází pátá fáze, kdy známe i chyby toho druhého, a přesto s ním chceme být. Jak jste na tom vy?

1. Zamilovanost

V první fázi se většinou cítíme naprosto skvěle. Máme pocit, že jsme našli toho pravého partnera pro život, se kterým zvládneme všechno na světě, a věříme, že naše láska vydrží navěky. V období zamilovanosti naše tělo zaplavují hormony lásky, tedy dopamin, oxytocin, serotonin, testosteron i estrogen, a my se díky nim vznášíme na růžovém obláčku zamilovanosti a všechno nám připadá dokonalé. Nehádáme se, chyby přehlížíme a partner je pro nás ztělesněním dokonalosti.

Pokračování 2 / 5

2. Tvoříte pár

Období divoké zamilovanosti pomalu končí, ale střídá ho fáze hlubokého propojení. S partnerem tvoříme skutečný pár. Stále to mezi námi jiskří, cítíme se milováni, v bezpečí, navzájem se obohacujeme a máme pocit, že jsme opravdu našli pravého partnera pro život. V této fázi se páry často sestěhovávají nebo si pořizují děti, které vztah ještě více upevňují. Máme zkrátka pocit, že takhle dokonalé to bude už napořád.

Pokračování 3 / 5

3. Vystřízlivění

Třetí fáze bývá nejkritičtější a mnoho lidí vztah vzdává. Harmonii a pohodu najednou vystřídá nepochopení a hádky. Cítíme se podráždění a přepadává nás pocit, že bychom vlastně měli být úplně někde jinde a s někým jiným. Často se pak zdržujeme v práci, hledáme si koníčky a s partnerem nechceme trávit příliš času. Najednou máme pocit, že to, co jsme na tom druhém milovali, je už dávno pryč, a vzpomínáme na to, co bylo, a chceme to zpátky. Pokud překonáme tuto krizi, většinou si uvědomíme, kde byl problém, snažíme se ho vyřešit a začneme na druhém oceňovat jeho skutečné přednosti.

Pokračování 4 / 5

4. Opravdová láska

Pokud zatneme zuby a vydržíme třetí fázi, začne se náš vztah léčit a nastoupí projevy dlouhodobé a pravé lásky. Přijímáme toho druhého takového, jaký doopravdy je, a to i s jeho slabými stránkami, začínáme si vztahu zase vážit. Čím více budeme svého partnera respektovat, tím hlubší lásku prožijeme.

Pokračování 5 / 5

5. Patříme k sobě

Oba jste si uvědomili své chyby, vyřešili jste rozpory a prohloubili jste pouto mezi vámi. Můžete spolu dělat cokoliv, protože fungujete jako celek, a s jistotou teď můžete říct, že jste našli opravdu toho pravého partnera pro život. Gratulujeme vám!

Doporučujeme

Články odjinud