Volný den nemůže začít lépe než skvělým jídlem a kávou, které vám ke stolu donese sympatický personál. Po hektickém „poprázdninovém“ začátku měsíce ostatně není nic lepšího, než se nechat rozmazlovat.

A to všichni chceme nejenom v Praze, ale taky leckde jinde, v čele s hrdou moravskou metropolí.

Tohle jsou podniky v Brně, kam si momentálně můžete zajít na ten nejlepší víkendový brunch. Ve dvou, s dětmi, pracovně i jen tak.

Industra Coffee

Už sedmým rokem provozují Petra Střelecká a Adam Obrátil svou kavárnu v industriálním prostoru bývalých mrazíren na Masné. A byli to oni, kdo taky naučili Brno brunchovat. V Industře si u dobré hudby a v dobré atmosféře pochutnáte na nabídce inspirované Londýnem, která se každý víkend mění.

Podle majitelů není brunch párek s vejcem ani kari s rýží, takže tady čekejte třeba pečenou zeleninu s kešu dresinkem nebo mleté vepřové na víně a bylinkách s vejcem a rajčaty. Kafe mají od londýnské pražírny Square Mile Coffee Roasters a Petra dělá nejlepší banana bread ve vesmíru.

Přes víkend se tu otočí až 200 lidí, takže doporučujeme udělat si rezervaci. Každý podzim navíc pořádají vyhlášenou kávovou konferenci pro profesionály z celé republiky plnou přednášek, ochutnávek a workshopů – letošní bude 7. listopadu.

Komár kafe

V Komárovi se víkendové brunche rozdělují na standardní a „ex“. Standardní si vyrábějí sami, včetně domácích kváskových a toustových chlebů, které si pečou ve vlastní výrobně. Komár kafe se ve svých brunch nesnaží vymýšlet světové recepty, chtějí zůstat “doma”, takže čekejte klasiku, jako je třeba chleba ve vajíčku.

Součástí brunche jsou i dezerty, připravené pod značkou Lenka peče. Pod pojmem „ex“ brunche je potřeba hledat něco „extra“. Tím jsou jejich kamarádi z brněnských foodtrucků nebo bister, které několikrát do roka zvou k sobě a brunchové pojetí nechávají ryze na nich. Tuto sobotu Komár kafe hostuje legendární „zelené autíčko“ od Coucou Pastrami.

Filtr nebo espresso si dáte z pražírny Fiftybeans Romana Nejedlého.

Buchta B

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Juu, je to tady! ? Od pondělí můžete zase zajít na snídani do @buchta_b od 6:30 až do 13.00 ( na kafe a buchtu pak do 19.00). Moc už se na vás těšíme! ??? Máme připravené nové menu a tak jsme zvědaví, jak vám sedne. ? V úterý jsme ho pro vás testovali. Byl to těžký úděl, to si umíte představit. Sami nevíme, co nám chutnalo nejvíce. Jako vždy bude každé jídlo #bezlepku, spousta #vegan dobrot a super kafe. Monday is the day. ? We will be open again inside 6:30am-7pm and 8—6 during the weekends. We will have slightly less seatings but except of it, you can order a new menu items (gluten free as always, some of them vegan), drinks, coffees and warmth welcome that you are used to. Looking forward to see u again. ???

Příspěvek sdílený Buchta B ☕️??☕️ (@buchta_b),

Buchtu B vede mladý pár, který ji přesunul z dalekého Skotska zpět do rodného Brna. Přivezli si s sebou nejen skotskou pohostinnost, ale i lásku k ostrovní brunchové kultuře. Se svým týmem nabízí takové brunche, aby se dobře najedl skoro každý bez ohledu na zdravotní omezení či diety. Tedy zásadně bez lepku a se spoustou možností i pro vegany.

Nabídku mění podle sezony, ale oblíbenou stálicí jsou lívance s javorovým sirupem, slaninou, banánem a vyšlehanou ricottou. A jak název napovídá, slavné jsou i zdejší typické české buchty.

Kafe vám umelou ze zrn nejlepších evropských pražíren, jako jsou Dear Green, Kiss the Hippo, Cloud Picker, nebo české Candy Cane, Pikola nebo QB coffee roasters.

Podnik

V tomhle coffeebaru nad Zelným trhem mají víkendové brunch menu obohacené šumivou a osvěžující mimosou. Menu mění dvakrát do měsíce a může nabídnout třeba nadýchané lívance se slaným karamelem a lokálním ovocem ze “Zelňáku” nebo poctivý krajíc chleba s domácím humusem. Prostor je dost velký a nakloněný byznysovým schůzkám stejně jako rodině.

Momentálně si u nich dáte kafe od pražské pražírny Respect Coffee.

Coffee Trail Bar

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Naše pondělky ? ??

Příspěvek sdílený Coffee Trail Bar (@coffeetrailbar.stefanikova),

Dvě stejnojmenné brněnské kavárny nedaleko sebe vede parta nadšených holek, pořádajících tematické brunche. Zaměřují se na sezonní produkty, kvalitní suroviny a snaží se přinášet různorodé chutě. Vyhlášené jsou tady ořechové chleby s avokádem, stejně jako speciality z vlastní pekárny.

Kafe mají z lokálních pražíren, především pak z Fiftybeans.

Kafe Friedrich

V téhle malinké a krásně minimalistické kavárně na Smetanově ulici dělají brunch každou sobotu. Většinou jde o dvě jídla a vždycky je alespoň jedno sladké, jako jsou vdolky nebo koblížky. Hodně se zaměřují na chleby a rádi používají nakládanou zeleninu.

Všechny suroviny berou lokální a všechna jídla veganská, protože chtějí pohostit opravdu každého. Do kapučína vám dají místo mléka smetanovinu a dělají si taky vlastní tonic – skvělý s espressem od Buena Vista nebo La Cabra, které si tu můžete koupit i domů.