„Dělejte cokoliv, ale dělejte to naplno a s láskou,“ prohlásila na úterním Forbes Women’s Summitu úspěšná návrhářka Liběna Rochová. Žena, která dnes kraluje české módní scéně, o tom ví své, jako jedna z mála návrhářů přitom už dávno upustila od každoročního tvoření dvou nových kolekcí, které přinášejí stres nejen všem kreativcům, ale především podporují plýtvání. Zpomalení a udržitelnosti se věnuje již mnoho let, je to něco, co ji definuje a co předává i nové generaci návrhářů na pražské UMPRUM.

O tom, že nejen v kreativním procesu, ale i v celé kariéře je občas třeba zpomalit, mluvila i neméně zajímavá a úspěšná žena Martina Grygar Březinová. Bývalá generální ředitelka Sodexo se po narození syna musela naučit zatáhnout za brzdu a prostě zpomalit, ne-li dokonce zastavit.

Těchto významných žen jsme se ptali, jak zvolnit a jak být šťastný doma i v práci. Tohle jsou jejich myšlenky a tipy, které na Forbes Women’s Summitu zazněly.

Jak si nastavit priority

„Každý to máme jinak a je třeba v sobě vytvořit pocit, že je daná situace v pořádku. Pokud už sami vnitřně cítíme, že něco nefunguje, tak to v pořádku není. Znám ženy, které se do práce po porodu vracely extrémně rychle, ale když jim to funguje a všichni jsou v té situaci spokojeni, tak proč ne. Já jsem si sama v sobě uvědomila, že práce není na celý život, ale to mateřství, a snad i manželství, vztah na celý život je,“ říká Martina Grygar Březinová, která se rozhodla vzít si z práce rok volna a věnovat se svému synovi.

„Šťastní a naplnění můžeme být kdykoliv. Musíme se ale rozhodnout, že si to štěstí v hlavě uděláme. Samozřejmě nás potkávají těžké věci, ale je důležité se s tím naučit pracovat a být vděční a pokorní,“ myslí si Liběna Rochová.

Jak být úspěšná v práci i doma

„Studenty učím, že aby byli dobří designéři, musí být nejdřív dobří lidé. Ve svém životě jsem mnohokrát byla v situacích, které byly těžko řešitelné: chtěla jsem být skvělá maminka, skvělá manželka i úspěšná v práci. A samozřejmě se mi najít balanc dlouhá léta nedařilo. Ale před několika lety jsem si našla cestu, kdy dokážu zpomalit, začala jsem meditovat a věnovat se ajurvédě. Letošní jarní krize navíc ještě víc odhalila, jak je pro každého z nás to zvolnění žádoucí. Naprosto zásadní je ale podívat se do sebe, protože tam to všechno začíná,“ říká módní návrhářka Liběna Rochová.

Martina Grygar Březinová. | Foto Forbes

„Každý, kdo pracuje a má malé dítě, ví, že je to intenzivní. A mně vůbec nezbýval čas na sebe, snažila jsem se dělat dobře práci, být více či méně dobrou manželkou a taky skvělou mámou. Musela jsem se proto vrátit k sobě, začít přemýšlet nad tím, kdo jsem já, co chci, co nechci. Zjistila jsem, že chci být hlavně dobrá máma. Tehdy jsem pomáhala Montessori uspořádat obrovský kongres, ale řekla jsem si, že každý den zvládnu ve tři hodiny, kdy můj syn končil, před tou školou stát, ať se děje, co se děje. Dařilo se mi to hned od začátku školního roku? Samozřejmě že ne. Ale třeba v prosinci už jsem to zvládala,“ vzpomíná Martina Grygar Březinová.

Kdy je ten pravý čas zastavit

„Za mě je to tehdy, když vám z toho kalendáře vypadne čas pro sebe. Říká se šťastná máma, šťastné dítě. A ono to tak je. Všechno, co jsem dělala, jsem sice dělala ráda, ale mám pocit, že jsem to často dělala pro někoho jiného a důležité je mít čas i pro sebe,“ přiznává top manažerka Martina Grygar Březinová.

Vydání Forbesu Zázrak

„Stojí a padá to na tom, jak to vnitřně cítíme. Tohle jaro, kdy se všechno zpomalilo, jsem pořád pracovala, a pracovala jsem hodně. Měla jsem tu výhodu, že jsem na volné noze, takže i když jsem v presu, tak si můžu čas rozdělit podle sebe. Pro zaměstnané ženy je to náročnější. Já jsem pracovala, ale i zpomalila, a to zklidnění nám myslím všem prospělo. Vím, že s celou situací kolem pandemie je spojena spousta problémů, ne všichni mají to štěstí jako my, a stres, který dopadá na nás všechny, bude mít vliv na lidskou psychiku,“ říká Liběna Rochová.