V říjnu se má uskutečnit premiéra legendární detektivky Agathy Christie, která vysílá svého nonšalantního belgického detektiva Hercula Poirota na exotickou plavbu.

Režie se ujal na Oscara pětkrát nominovaný Kenneth Branagh, ten samý, který si v roce 1994 odmítl z rukou královny převzít Řád britského impéria, aby v roce 2012 získal šlechtický titul Sir.

Branagh má pro dobové filmy cit i slabost: hrál v Othellovi, Hamletovi, Frankensteinovi i Jindřichu V. Před třemi lety se stal také Herculem Poirotem, když režíroval a zároveň si zahrál hlavní roli ve snímku Vražda v Orient expressu.

Smrt na Nilu byla už filmově adaptována celkem třikrát: v roce 1978 si Poirota zahrál Peter Ustinov a sekundovaly mu například Jane Birkin, Mia Farrow nebo Bette Davis. Podruhé se tak stalo v roce 2004, kdy se na televizní obrazovky uvedl seriál Agatha Christie’s Poirot.

Jednu z hlavních rolí hvězdně obsazeného detektivního filmu si zahraje také izraelská herečka Gal Gadot, která získala celosvětovou popularitu díky filmu Wonder Woman (2017). A ačkoliv se po jejím boku objeví třeba i Russell Brand nebo Anette Benning, nejzářivější hvězdou bude legendární diamant od Tiffanyho.

Jmenuje se jednoduše Tiffany Diamond, ale jeho hodnota je nevyčíslitelná. Byl objeven v roce 1877 jako surový diamant o hmotnosti 278,42 karátu v dolech v Kimberley v Jižní Africe a následně ho zakoupil Charles Lewis Tiffany. V roce 1878 byl z tohoto surového diamantu v Paříži vybroušen briliant ve tvaru polštářku o hmotnosti 128,54 karátu, který tvoří 82 plošek.

Zdobil šíji Audrey Hepburn během Snídaně u Tiffanyho i Lady Gaga, když si v roce 2019 šla pro Oscara za píseň k filmu Zrodila se hvězda.

Momentálně všichni oceníme trochu eskapismu, kterého se dočkáme, pokud budou 23. října, kdy je premiéra remaku Smrt na Nilu naplánována, otevřená kina.

A klenotnictví Tiffany určitě doufá, že nebudou zavřená ani klenotnictví, protože šperky, které si zahrály ve filmu Smrt na Nilu, budou vystaveny v obchodě v New Yorku, v Beverly Hills, v Los Angeles a také na Old Bond Street v Londýně.