Chybí vám vitamin B12? Tyhle příznaky vám to prozradí! Otestujte se

Chybí vám vitamin B12? Tyhle příznaky vám to prozradí! Otestujte se

Vitamin B12 hraje zásadní roli pro zdravé nervy, tvorbu červených krvinek a při produkci DNA. Deficitem jsou nejvíce ohroženy starší ženy a také vegetariáni či vegani, protože tento vitamín se přirozeně vyskytuje především v živočišných potravinách. Jak poznáte, že vám chybí?

Zpracování hraje roli

Vitamin B12 najdete v mase, rybách, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích, ovšem ani v případě, že všechny tyto potraviny konzumujete, nemusíte mít jistotu, že ho máte dostatek. Některé potraviny totiž ztrácejí vitamin B12 při svém zpracování. Proto je někdy nezbytné užívat tento vitamin v podobě doplňků. Co se s vámi stane, když vám bé-dvanáctka chybí?

Pokračování 2 / 8

Slabost a únava

Vitamin B12 je potřebný při tvorbě červených krvinek, které pomáhají přenášet kyslík do krve. Bez kyslíku se začnete cítit unavení a vyčerpaní bez ohledu na to, jak dlouho budete spát. Při nedostatku vitaminu B12 může také dojít k rozvoji anémie (chudokrevnosti), která se často vyznačuje slabostí a únavou.

Pokračování 3 / 8

Změny nálady

Různé studie naznačují spojitost mezi nedostatkem vitaminu B12 a depresemi. Nízké hladiny tohoto vitaminu podle nich mohou za to, že mozek ztrácí schopnost regulovat náladu a uchovávat informace. I když existuje mnoho faktorů, které přispívají ke změnám nálady a vzniku depresí, je možné, že v okamžiku, kdy zvýšíte příjem tohoto vitaminu, budete se cítit lépe.

Pokračování 4 / 8

Rozmazané vidění

Pokud budete trpět delší dobu deficitem B12, může dojít k poškození optického nervu nebo se můžou ucpat cévy v sítnici, což způsobí rozmazané vidění, dvojité vidění, citlivost na světlo a v nejhorším případě dokonce i ztrátu zraku. Nedostatek vitaminu B12 se v tomto případě označuje jako optická neuropatie.

Pokračování 5 / 8

Bledá nebo nažloutlá pokožka

Bez B12 a červených krvinek může vaše pokožka ztratit svou zdravou barvu a vypadat bledě nebo mít nažloutlý nádech. Nažloutlá barva se může objevit i v bělmu očí. Oslabené červené krvinky se kvůli nedostatku B12 rozpadají rychleji a produkují nadměrně bilirubin, který způsobuje právě nažloutlou barvu. 

Pokračování 6 / 8

Závratě

Nedostatek červených krvinek může mít za následek závratě a dušnost, protože jak jsme si vysvětlili výše, mozku bude chybět kyslík. Lidé, kteří trpí nedostatkem B12 a v důsledku toho se u nich vyvinula anémie, říkávají, že mají časté závratě.

Pokračování 7 / 8

Vřídky na jazyku nebo v ústech

Vitamín B12 pomáhá udržovat zdravý nervový systém. Proto jeho nedostatek může způsobit, že budete mít oteklý a červený jazyk, případně vás bude bolet a pálit. Když se příznaky zhoršují, mohou se objevit vřídky v ústech nebo zarudlé koutky.

Pokračování 8 / 8

Špatná koordinace

V souvislosti se závratěmi a únavou se může také objevit špatná rovnováha a nedostatek mobility. Zvláště náchylní jsou k tomu starší lidé, kterým ve zvýšené míře hrozí pády.

Doporučujeme

Články odjinud