Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Egyptolog Miroslav Bárta ukazuje předměty, jichž si na výstavě Sluneční králové cení

Věda

  5:21
Výstava Sluneční králové, která se na konci srpna otevřela v Národním muzeu, mapuje objevy českých archeologů v lokalitě Abúsír nedaleko Káhiry za šedesát let. Egyptolog a držitel koncese na toto naleziště Miroslav Bárta představil webu Lidovky.cz artefakty, k nimž má jako jejich objevitel největší vztah.

Velice si cením například světově unikátního nálezu soch z komplexu Nefera a princezny Šeretnebtej učiněný v roce 2012 foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Lidovky.cz: Ke kterému z vystavených artefaktů, který jste sám objevil, máte největší vztah?
Těch předmětů je samozřejmě víc. Velice si cením například světově unikátního nálezu soch z komplexu Nefera a princezny Šeretnebtej učiněný v roce 2012. Konkrétně v tomto sále (největší výstavní sál s vestavěnými pyramidami – pozn. red.) jsou desítky předmětů, které pocházejí z našich výzkumů. Rozhodně bych vyzvedl kultovní oltář správce sýpek Sanchuptaha, což je taková staroegyptská Kniha mrtvých obsahující vše, co zesnulý potřeboval na onom světě. Sochu Hathor v podobě krávy objevil Ladislav Bareš. 

Sochu Hathor v podobě krávy objevil Ladislav Bareš. Hathor byla jedna z nejvýznamnějších bohyní starého Egypta, mimo jiné patronka matek. Pod hlavou sochy původně stál její majitel, který bohyni Hathor děkoval za to, že mu dala život.

Hathor byla jedna z nejvýznamnějších bohyní starého Egypta, mimo jiné patronka matek. Pod hlavou sochy původně stál její majitel, který bohyni Hathor děkoval za to, že mu dala život. Artefakt patřící knězi Meriherišefovi jsme objevili na začátku 21. století s Břetislavem Vachalou, který před několika týdny předčasně zemřel. Je mi líto, že jsme nemohli přivézt sochu bájného staroegyptského mudrce Kairsua, jehož hrobku jsme objevili v roce 2018. Je to jeden z našich největších posledních objevů.

Artefakt patřící knězi Meriherišefovi jsme objevili na začátku 21. století s Břetislavem Vachalou, který před několika týdny předčasně zemřel

Lidovky.cz: Jak hodnotíte spolupráci se Zahi Hawasem?
Hodnotí se mi špatně, protože Zahi je můj starý kamarád. Je to hlavně můj přítel a teprve pak kolega. Musím ale říct, že jeho podpora a nápady za posledních několik let byly významnou součástí práce na této výstavě. To, že sem přiletěl v bláznivé covidové době, i když by vůbec nemusel, svědčí o tom, že si naší práce velmi váží. Jsme samozřejmě velmi rádi, že je tady.

Lidovky.cz: V čem pomohl na svět této výstavě?
Zahi je šedá eminence egyptské archeologie. Všichni si ho váží a jeho slovo a názor má velkou váhu.

Lidovky.cz: Zahi Hawass byl také ministrem turismu a památek. Spolupracuje se současným ministrem, který také přiletěl do Prahy?
Ano a to velice těsně a na denní bázi.

Lidovky.cz: Kdy odlétáte zpět do Abúsíru? Před dvěma měsíci jste říkal, že v září těsně po zahájení výstavy. Platí to stále?
Bohužel tomu tak není, všechno se posouvá kvůli tomu, že svět zase trochu blázní. Doufám, že to bude v listopadu. Jednak proto, abychom v Abúsíru pracovali poblíž Kairsuovy hrobky, kde se nalézá velké, doposud nikdy nezkoumané pohřebiště, a kde očekáváme nové unikátní nálezy. Zároveň budeme s egyptským ministrem turistiky a památek Chálidem Ananím předávat Zahimu velkou publikaci k jeho poctě a zároveň k narozeninám. Má tři díly a přispělo do ní víc než sto vědců z celého světa.

Název výstavy odkazuje na panovníky páté dynastie starověkého Egypta, kteří uznávali jako hlavní božstvo slunečního boha Rea a z nichž čtyři si svoje pyramidové hrobky postavili právě v Abúsíru.

Lidovky.cz: Na čem budete se Zahi Hawassem společně pracovat?
Oba jsme zaměřeni na dobu Staré říše a se Zahim se teď naše cesty zase hodně sblížily, protože budeme připravovat publikaci pro našeho dalšího velkého kamaráda, amerického egyptologa Marka Lehnera, který učinil řadu objevů týkajících se pyramid. Mark Lehner objevil i pyramidové město z doby stavitelů pyramid v Gíze. Takže teď budeme minimálně rok, rok a půl pracovat na této knížce.

Lidovky.cz: Těšíte se?
Ano, těším se. Se Zahim je to vždycky zážitek. 

Autor: