Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovinci slaví, Kolumbie smutní. Grand Colombier ovládl Pogačar

Slovinská vláda nad Tour de France pokračuje. Závěrečnou etapu druhého týdne vyhrál Tadej Pogačar, který ve sprintu na vrcholu Grand Colombier těsně porazil krajana Primože Rogliče. Zkušenější ze slovinského dua vede celkové pořadí o 40 vteřin právě před Pogačarem. Naopak všechny naděje na obhajobu ztratil Egan Bernal, který zaostal o více než sedm minut.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/AP autor: Stephane Mantey

Většina favoritů dojela v jediné skupině, z níž se o vítězství spurtovalo. Na závěrečných metrech svou rychlost uplatnil Tadej Pogačar, který na Tour de France slaví svou druhou vyhranou etapu. Hned za ním dojel Primož Roglič. Jeho náskok v celkovém pořadí kvůli bonifikaci mírně klesl na čtyřicet vteřin právě před Pogačarem.

"Byla to velmi náročná etapa. Jumbo-Visma jelo celý den hodně vysoké tempo, takže nám to udělali dost těžké. Čekal jsem na sprint a vyšlo to," hodnotil Pogačar. "Byli vážně na dnešek připravení a mně dávalo největší smysl počkat na spurt. Můj plán? Vyhrát! Roglič vypadá nezastavitelně, ale každý se může zlomit," dodal.

Smutní Kolumbie. Černý den měl Egan Bernal, který odpadl hned v úvodu stoupání Grand Colombier. V cíli z toho bylo manko více než sedmi minut a propad až na třinácté místo. Odpadl také Nairo Quintana a rovněž jeho šance na pódium utrpěly zásadní ránu, když spadl na devátou příčku pořadí.

Třetí příčku nyní drží Rigoberto Urán z týmu EF. Devatenáctý dojel v etapě Jan Hirt, pro něhož jde o povzbuzení před závěrečným týdnem Tour de France. Ten začíná po pondělním volném dni v úterý etapou do Villard de Lans.

Jak etapa probíhala?

Pro závěr druhého týdne si organizační tým nevybral vůbec nic snadného. Cyklisté stoupali hned na tři velmi náročné prémie - Rakušan Michael Gogl byl dokonce v jedné z nich donucen ke šněrování silnice ze strany na stranu -, přičemž samotné finále proběhlo poprvé v historii Tour de France ve stoupání na Grand Colombier.

Závěrečný výšlap na chloubu pohoří Jura trval 17 kilometrů a o tempo se od začátku staral tým Jumbo-Visma, kde měl Primož Roglič stále dokonce čtyři domestiky. České fanoušky mezitím těšilo, že se v pořádně prořídlé první skupině dlouho držel také Jan Hirt, který v etapě Tour de l'Ain kopírující tuto zkoušku Staré dámy tvrdě spadl a poranil si zápěstí. 

A český vrchař se čela držel i ve chvíli, kdy z něj naopak vypadli dvě kolumbijské naděje Nairo Quintana a především Egan Bernal. Obhájce vítězství odpadl už třináct kilometrů pod vrcholem a potvrdil, že letoštní Tour de France jeho nebude. Žlutočerný vlak Jumbo-Visma vedený Woutem van Aertem pochopitelně nečekal a Bernalovy naděje tím byly u konce.

Následně dlouhé kilometry táhl favority Tom Dumoulin, z jehož tempa s výjimkou krátkého pokusu Adama Yatese nebyl nikdo schopen nastoupit. O vítězství se tak sprintovalo, a to mezi slovinskými krajany Tadejem Pogačarem a Primožem Rogličem.

Jejich dominance pokračuje: Pogačar zvítězil, Roglič drží svou převahu ve žlutém dresu, která se kvůli bonifikaci snížila na 40 vteřin. Třetí místo získal ve finiši Richie Porte, který jede svou poslední Tour de France v roli lídra. Díky svému výkonu aktuálně poskočil už na šestou příčku průběžné klasifikace.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Lyon - Grand Colombier (174,5 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:34:13, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -5, 4. López (Kol./Astana) -8, 5. Mas (Šp./Movistar), 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 7. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren), 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) všichni -15, 9. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -18, 10. Valverde (Šp./Movistar) -24, ...19. Hirt (ČR/CCC) -4:05, 142. Kreuziger (ČR/NTT) -37:26.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 65:37:07, 2. Pogačar -40, 3. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:34, 4. López -1:45, 5. A. Yates -2:03, 6. Porte -2:13, 7. Landa -2:16, 8. Mas -3:15, 9. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -5:08, 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -5:12, ...77. Hirt -2:42:31, 102. Kreuziger -3:21:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články