Hlavní obsah

Pandemie pomohla malým prodejnám, lidé je upřednostňují před nákupními centry

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová krize změnila nákupní zvyklosti mnohých českých domácností. Obavy z nákazy ve větších nákupních centrech i omezení cestování měly vliv na to, že lidé mnohem více navštěvují menší prodejny potravin v blízkosti svého bydliště.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Než aby se lidé na jaře vydali do města na velký nákup a čelili riziku nákazy, raději volili prodejnu ve svém nejbližším okolí, typicky v malých a středně velkých obcích. Tento trend pozorujeme i nyní, kdy počet pozitivních případů výrazně roste,“ uvedl Roman Mazák z Družstva CBA

Úbytek malých prodejen by měl zbrzdit

Koronakrize podle Mazáka tak naplno ukázala, jak jsou právě malé prodejny potřebné. Jejich počet v posledních letech bohužel klesá, data ukazují, že každý rok po celém Česku zanikne i několik stovek těchto prodejen.

V loňském roce však tento pokles výrazně zpomalil a podle Mazáka by díky koronaviru trend úbytku mohl zbrzdit i letos. Lidé si totiž nově osvojují nákupy právě v menších typech prodejen blíže svému bydlišti. A pokud mají v prodejně k dispozici dostatečně široký sortiment za rozumné ceny, preferují tuto možnost i nadále.

Malým prodejnám nahrály i letní prázdninové měsíce, kdy lidé výrazně omezili cesty do zahraniční. Mnozí tak trávili dovolenou v tuzemsku nebo zůstávali více doma. Ukázalo se to i na tržbách prodejen v některých regionech, které díky specifickému létu narostly meziročně o zhruba 20 procent. Netýkalo se to přitom pouze turisticky atraktivních destinací.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

Obrat rostl i přesto, že lidé více než v minulosti preferovali spíše levnější výrobky. Tento trend šlo podle Mazáka pozorovat již před prázdninami. „Usuzujeme, že části spotřebitelů se z hlediska příjmů koronavirová krize již dotkla, což se projevuje i na výdajích za potraviny. Z části je to podle nás dáno také tím, že lidé se připravují na ekonomické problémy a raději již nyní šetří,“ řekl Roman Mazák.

Parkovací místo je výhrou

Zmíněné snížení ochoty cestovat za nákupem podle Mazáka upozornilo i na další faktor, tím je benefit v podobě možnosti zaparkovat automobil v blízkosti prodejny.  Pokud se totiž Češi rozhodli pro nákup vypravit, raději než hromadnou dopravu využívali automobil.

„Již v době před koronavirem jsme pozorovali trend výrazného zpohodlnění spotřebitelů. I pro menší nákup si často zajedou autem, vyžadují proto možnost parkování u prodejny. Poslední měsíce pak tuto skutečnost jen podtrhly,“ doplnil Mazák.

Bohužel tuto možnost nenabízejí všechny malé prodejny, například v centrech měst. „Ukazuje se, že prodejna bez možnosti parkování je za aktuální situace odsouzena k pomalému zániku. Lidé jdou naproti komfortu, a pokud mají možnost volby, raději se vydají tam, kde mohou zaparkovat. Tyto prodejny tak jdou obratově nahoru,“ uvedl Mazák.

Rizika druhé vlny

Pandemie měla vliv i na způsoby placení, lidé mnohem častěji platili bezhotovostně. V době nouzového stavu totiž narostl podíl plateb kartou až na 80 procent, postupně se však vrátil k normálu, který se pohybuje okolo 35 procent. S případným nástupem druhé vlny je tak podle Mazáka pravděpodobné, že podíl karetních transakcí opět naroste. Ještě více pak může zesílit současný trend nakupování blíže svému bydlišti.

Virus odnaučil Čechy platit v hotovosti

Finance

„Co stále vnímáme jako největší riziko, je zásobování České republiky. Při úplném uzavření hranic je naše země soběstačná zhruba ze 60 procent. Ohroženo je zásobování všech prodejen. A hlavně řetězců, které totiž většinu zboží dováží. Malé prodejny by pak hůře zvládaly celkové zásobování,“ dodal Mazák.

Reklama

Výběr článků

Načítám