Brněnské studio Kogaa dává druhý život starým budovám. Z ruin, které by jiní zbourali, vytváří netradiční multifunkční objekty. V bývalém lihovaru vybudovali mladí architekti sdílené kanceláře a kulturní centrum The Distillery. Nepoužívanou školu zase v rámci projektu Lyceum proměnili v kanceláře, ateliéry a prodejny. V současnosti otvírají v Brně nový kreativní hub Kumst, který navrhli pro Jihomoravské inovační centrum. A brzy zamíří i do Prahy.

Studio založila před pěti lety trojice architektů Alexandra Georgescu, Tomáš Kozelský a Viktor Odstrčilík. „Tomáš je nejen můj pracovní parťák, ale také můj přítel. Poznali jsme se při studiích v Nizozemsku a společně jsme pracovali pro velké architektonické firmy v Pekingu. Po čase jsme se ale rozhodli vrátit do Evropy a s nasbíranými zkušenostmi rozjet vlastní projekt,“ vypráví Alexandra Georgescu, která se narodila v Rumunsku, vyrůstala v Itálii a nějakou dobu žila také ve Velké Británii, Dánsku, Japonsku a Číně.

Mluví o sobě jako o big city girl. Stěhování do Brna tak pro ni byl trochu šok. Brzy si ale město zamilovala a naučila se objevovat jeho skrytý potenciál. Jihomoravskou metropoli si architekti pro rozjezd byznysu vybrali z více důvodů. Kromě toho, že Tomáš z Česka pocházel, tady bylo výrazně levnější začít podnikat než třeba v západní Evropě. A třetí společník studia Viktor Odstrčilík navíc už v té době v Brně pracoval a věděl o portfoliu možných klientů.

Alexandra Georgescu. | Foto Tomáš Gál

Když hledali místo pro své kanceláře, narazili shodou okolností na starý rozpadlý lihovar ze začátku 20. století, pro který jeho majitel neměl využití. Rozhodli se tak budovu v Pekařské ulici pronajmout a začít ji postupně rekonstruovat. Kromě svých kanceláří v ní vybudovali i prostor pro pořádání nejrůznějších akcí. A peníze, které na eventech vydělali, investovali do dalšího rozvoje místa příznačně nazvaného The Distillery.

„Říkáme tomu slow development. Nerozhodujeme dopředu, jaké funkce bude prostor mít, ale dáváme mu je až na základě potřeb komunity. V The Distillery tak postupně přibyly sdílené kanceláře a ateliéry. Jeden čas tam bylo třeba módní studio, barber shop nebo kino a bar. A pořád se to organicky mění,“ popisuje Alexandra Georgescu.

The Distillery. | Foto Boys Play Nice

Při zařizování prostor se snažila Kogaa co nejvíce materiálu recyklovat a vytvářet co nejméně odpadu. Využívala tak i původní prvky z lihovaru. Ze starých dřevěných konstrukcí například vyrobila lavičky na dvorek a kabinu nefunkčního výtahu přetvořila na pop-up bar. „Měl asi pět metrů čtverečních a byl to snad nejmenší bar v Česku,“ líčí mladá architektka.

V současnosti se studio snaží oživit také starou školu na Šujanově náměstí v Brně, kterou v rámci projektu Lyceum přestavuje na kanceláře, ateliéry a prodejny. „Majitel této budovy je můj kamarád – známý developer Richard Saliba. A ten nás požádal, zda bychom zkusili pro tuhle památkově chráněnou budovu najít nějaké nové využití,“ říká Alexandra Georgescu.

Podobně jako v případě The Distillery se i na Lyceum začala postupně nabalovat zajímavá komunita kreativců. V bývalých třídách dnes sídlí například šperkařka, baletní škola, ateliér, který se zabývá potiskem, alternativní tělocvična nebo netradiční prodejna rostlin.

„Pořádají tam třeba workshopy, kde si můžete sami vytvořit květináč z keramiky, zasadit do něj rostliny dle své vlastní volby a odnést si ho domů,“ popisuje architektka. A dodává, že své kanceláře sem z The Distillery přeneslo i jejich studio Kogaa, které s růstem potřebovalo větší prostor.

Ateliér Kvítka v bytě. | Foto Kogaa

Podobně multifunkční je i nový kreativní hub Kumst v brněnské ulici Údolní, který Kogaa navrhla pro Jihomoravské inovační centrum. Spojuje v sobě coworking, kulturní centrum, ateliéry, kavárnu i showroomy. „Slavnostní otevření se uskuteční 17. září. Spojíme ho s Brno Design Days, což je festival, který naše studio každoročně pořádá a kde se setkávají designéři z celého Česka i ze zahraničí,“ přibližuje Alexandra Georgescu.

Vedle toho má Kogaa v současnosti na starosti i revitalizaci obchodního centra Futurum na okraji Brna. Cílem je proměnit typicky devadesátkový obchoďák v lidštější a příjemnější místo nejen pro nakupování. Součástí rekonstrukce má být i úprava vnějších prostor.

Návrh podoby revitalizovaného obchodního centra Futurum v Brně. | Foto Kogaa

Po Brnu teď architektonické studio míří i do Prahy. V polovině října otevírá novou pobočku v Karlíně. „Spojili jsme se s brněnskou společností Rusty Nails, která nedaleko Fóra Karlín otevírá pražírnu a kavárnu. Naše kanceláře budou součástí tohoto prostoru. Opět tak půjde o zajímavý mix funkcí,“ prozrazuje architektka.

Kogaa přitom získala řadu ocenění. V roce 2019 například uspěla v kategorii interiérového designu v soutěži BigSEE, ze které si odnesla cenu za projekt The Distillery. Vlivný online magazín pro design a architekturu Dezeen brněnské studio zvolil mezi top nastupující architektonická studia světa za roku 2020. A loni také architekti z Kogaa vedli lekce na prestižním Royal Institute of British Architects.

Vedlejším projektem brněnského studia je firma Social Reactor, která se zabývá správou budov. Místa, která Kogaa architektonicky oživí, následně Social Reactor dál rozvíjí v průběhu jejich fungování. Obě společnosti mají dohromady obrat kolem 10 milionů a spravují projekty, na které byly náklady kolem 400 milionů korun.

Příštích pár let chtějí rozvíjet projekty v Praze a časem se třeba posunout i za hranice Česka. „Zatím tady ale pořád vidíme obrovský potenciál pro svoje projekty a naplnění vize měnit tuhle zemi nejen architektonicky k lepšímu.“